Skip to main content
  • 13.10.2016.

Prvi levitirajući gramofon!… Da, stvarno!

Od početaka, grubih pokušaja hvatanja zvuka i njihova reproduciranja kroz veliki rog, od projekcija prvih filmova, od kućanica koje kada svi zaspu tiho puštaju stare stvari na gramofonu dok pijuckaju martini… stigli smo do levitacije.

 
Princip fizike na djelu dobio je i komercijalnu primjenu za plato novog MAG-LEV Audio gramofona koji stiže kao prvi od svoje vrste. Njegovi, očito pomalo prekrasno geek, stvaraoci iz sjene šapuću: "Željeli smo novi način da damo ljudima bolji i noviji način da iskuse glazbu s vinila. Gurajući granice audio tehnologije, bili smo u mogućnosti integrirati inspirativno iskustvo glazbe koja podiže u sam gramofon, donoseći osjećaj nulte gravitacije u vaš dnevni boravak."
{youtube}se0XO3780Pg{/youtube}
 
Nulta gravitacije je ovdje svakako korištena samo kao figura govora jer se zapravo radi o magnetnoj levitaciji, čiji potencijal se istražuje već neko vrijeme u labosima diljem svijeta i mogao si na ga naći primijenjenog recimo na najbržim suvremenim vlakovima svijeta. Kružni kinetički pokret magnetne sile ovdje je nadopunjen patentiranom, tehnologijom "nevjerojatno precizne vrtnje tanjura s senzorom reguliranja pokreta". Kako je zrak medij koji unutar mogućnosti našeg planeta pruža najmanje otpora, kretanje je elegantno i glatko za užitak slušanja.

 
Sam spektakularni vizualni učinak levitacije pojačan je narančastim futurističkim osvjetljenjem kada su svjetla ugašena. Sadrži i mehanizam odgode, odabir brzine i mehanizam koji automatski podiže iglu kada ploča stigne kraju. Ovakav gramofon moći ćete nabaviti od kolovoza 2017. nadalje, a inovativni projekt možete podržati na Kickstarter kampanji. Izgleda da je budućnost već danas, no ne baš danas, ali u kolovozu nadolazeće godine.
brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk