Skip to main content
  • alt
  • 29.08.2015.

Spusti piće! Od sada te opija zrak u klubu!

Gledaš malu naslonjen na šank s čašom u kojoj zajedno plešu nekoliko kockica leda i dva prsta whiskeya, femme fatale u drugom dijelu prostorije gleda u tebe i na slamku pije nešto s kišobrančićem, beat je jak, energija na vrhuncu… E pa ne ide više tako!

 
Nije ništa novo i tako dramatično revolucionarno. Sama ideja alkohola koji se udiše postoji još od 50-ih godina kada je korišten za liječenje plućnog edema.Doktori Aldo Luisada, Morton Goldman i Ruth Weyl primijetili su kako provlačenje zraka koji će pacijent udisati kroz otopinu 50 % alkohola omogućava kolabiranje mjehurića u plućima koji otežavaju disanje i olakšavaju izbacivanje sluzi.
 
No ono što te čeka iza jednog londonskog pročelja nema nikakve medicinske implikacije već ti želi dati malo koncentriranog etilnog party eliksira. Što se događa kada udahneš alkohol? Više manje isto kao i što se događa kada ga popiješ samo je proces intenzivniji i brži jer je barijera kojom alkohol prelazi u krv preko dišnog sustava mnogo brži vlak do “Vrijeme je za party” sela  no probavni sustav. Od kuda ideja komercijalizacije ovog načina konzumiranja alkohola? Za opijanje zrakom možemo zahvaliti Bompasu & Parru, koji su dinamični duo gastro pustolova i osjetilnih vragolana i do sada su već bili uključeni u projekte kao što su čokoladne stijene za penjanje ili goleme želee. Gastro hedonisti već posljednjih 6 godina s znanstvenicima rade na ostvarenju ove ideje kao rezultat nastaje Alcoholic Architecture.

alt

 
Ovaj novi bar smješta se u staru viktorijansku zgradu u prostoriju pored katedrale u kojoj su redovnici duge dane ispresjecane molitvom posvećivali proizvodnji opakih domaćih žestica. Mix na kojem ćete se za sada moći opiti samo time da ste živi i da udišete i izdišete je gin i tonik iako se zapravo radi u raspršenoj aerosolnoj mješavini gina, vode i kinina koji ja zapravo onaj gorak dio tonika (šećer je bio preljepljiv da uđe u mješavinu a citrusni elementi sadržavali previše alergenata za ovakav način konzumacije).
 
Zanima vas kako je ući u ovakvu prostoriju. Zrak unutar nje relativne je vlažnosti 140% i alkoholne kapljice plutaju uokolo u gustoj magli. Velika vlažnost ujedno pomaže stvarnom osjetilnom iskustvu jer je glavni razlog zašto hrana u avionu recimo nema okusa presuh zrak u kabinama kombiniran s niskim pritiskom koji trenutno paralizira sposobnost mirisanja i iskustva okusa.

alt

 
Iako je ovakva metoda konzumiranja alkohola možda učinkovitija i ne ostavlja vas sutra s onom “nikad više ne pijem” pomisli (koja uglavnom ispari do slijedećeg vikenda) i brže se čisti iz tijela ujedno je i teže kontrolirati količinu. Uzmite u obzir da potiskuje i gag refleks, a to je najučinkovitiji način na koji tijelo izbacuje otrove koji mu otežavaju normalno funkcioniranje. 
 
Kako je to da ti se ljudi onesvijeste ili malo umru od trovanja generalno loše za biznis Bompas & Parr su odredili količinu koja korelira s recimo konzumacijom jednog jakog pića udišete li paru sat vremena. Ne znamo hoće li ovo zaista postati inovativni način na koji klubovi potenciraju dobar provod ili je ovo pak preriskantno jer veliki udio prihoda kluba dolazi od konzumacije pića, no ipak nam se čini da je namijenjeno prvenstveno kao atrakcija, jedno hedonističko osjetilno iskustvo nećega novog i drugačijeg i priča koju ćeš moći pričati unucima… Jer ni jedna dobra priča nikada ne započinje s “Popili smo sok i onda…”

alt

 
Kako god, sjedimo u sjajnosti subote, s velikim nemirnim srcima i cijelim tjednom stresa koji treba izbaciti negdje duboko u mraku podija s ljudima koje voliš. Uživaj ali čuvaj sebe i druge, ostavi ključeve doma danas, prespavaj kod frenda, podijelite taxi, pojedi nešto! Čitamo se sutra ujutro (to znači popodne naravno) i sretan mamurluk svima koji slave!
 
brejcha 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2