Skip to main content
  • 26.11.2016.

Što ti Red Bull radi kada jednom uđe u tijelo?

U doba kada je glazba biznis golemih stageva, vojske PR mašinerije na boku i masovna sponzoriranja plesa pod binom su standard, energetska pića su postala neodvojivi dio festivalskog iskustva.

 
Nije toliko teško stvoriti poveznicu idealnog tržišta – plešeš li satima i satima u festivalskom kaosu sumnjamo da ćeš se kroz gužvu probijati kako bi išao sjeti u restoran i pojesti uravnoteženi obrok. No tijelo kao tijelo ipak treba gorivo da bi se nastavilo kretati. Ono što ćeš učinit jest da ćeš uzeti udar energije od kuda god on dolazio kako ne bi propustio ništa od ovoga iskustva i energetska pića tako ujašu kao viteštvo na bijelim atima nebi li spasili dan (ili noć). Tako da teško da ćeš naći veliki event kojem na sponzorskom popisu ne stoji i Red Bull. Na stranu neminovne benefite konzumacije, novčići se u prevladavajućoj vjerojatnosti pojavljuju kao dvostrani, pa tako svaki eksces ujedno nosi i svoje prljavo mračno naličje. Ništa samo po sebi nije dobro ili loše i njegova malicioznost ili benignost u potpunosti ovisi o načinu na koji ga odlučimo koristiti.

 
Britanski Personalise site je tako nedavno objavio grafiku koja će te po minutama znanstveno poduprtim podacima provesti onime što će ti se događati u tijelu nakon konzumacije Red Bulla. Tako ćeš prve efekte pića osjetiti kroz 10 minuta kada kofein krene prodirati u krvotok, gdje će kao posljedicu ritam srca ubrzati BPM-ove i tlak će se podići. 15 do 45 minuta kasnije dolazi ona slatka zona u kojoj si koncentriran, nabrijan, uzbuđen, spreman skakati dok ti tetive ne puknu, a još 30 do 50 minuta kasnije apsorpcija kofeina je dovršena i tijelo osjeća puni učinak – zjenice su pomirišite, tlak povišem, a krv je preplavljena inzulinom zbog povišenog unosa šećera. Jetra baca pretjerani šećer u krvotok i transformira ga u mast kako bi ga pohranila, dok se paralelno blokiraju receptori adenina u mozgu, koji ti inače govore kada si umoran i kada je bilo dosta. Kako pališ energiju da bi funkcionirao kroz dan pališ zapravo ATP, pri čemu je A adenin – dio koji ostaje nakon što se TP dio sagori i A svojim taloženjem na receptore čini da se osjećaš pospano i istrošeno, sileći te da daš tijelu priliku da se oporavi.
 
Sat vremena kasnije počinje opuštanje blokade receptora i neminovno spuštanje s kofeinske krivulje uz pad energije koji će te treskom povući na pod. Šanse su da ako ste koji puta posjetili toalet i pili samo energetska pića u međuvremenu, sada dehidrirani, jer je kofein potjerao svu vodu iz tijela i nutrijente zajedno s njome. 5 li 6 sati nakon inicijalnog unosa razina kofeina je na pola, a da bi se tijelo žene koja pije pilule očistilo od neprirodne količine šećera i kofeina biti će potrebno 10 sati. 12 do 24 sata nakon konzumacije počinju simptomi slični apstinenciji od bilo kojeg drugog stimulansa, kada vam pada na pamet da podignete energiju konzumirajući još jedno energetsko piće, a simptomi su iznenadna pospanost, glavobolja, razdraženost…

 
No kao je ljudsko tijelo fantastični prilagodljivi stroj nastaviš li narednih sedam do 12 dana s svakodnevnim unosom Red Bulla tijelo će se naviknuti na količine kofeina i šećera koje pruža i uskoro ćeš morati konzumirati više kako bi osjetio isti učinak. Grafiku pogledaj ovdje
 
Tu i tamo koje energetsko piće neće naštetiti zdravim pojedincima no razmislite dva puta kada ove kofeinsko-šećerne koktele uparujete s alkoholnim pićima kao što je votka, jer preliminarne studije pokazuju da bi njihov spoj  na mozak mogao djelovati na sličan način kao kokain. Baka ti je bila u pravu kada je rekla da je umjerenost ključ života.
brejcha 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2