Skip to main content
  • 13.06.2016.

Sveučilište u Newcastleu ima drugačiji pristup harm reductionu!

Znaš kako to ide. Zabraniš li nešto u potpunosti pokrećeš mentalnu oprugu koja, u banalnoj prgavosti, gura nazad silom povećavanja samog problema koji pokušavaš spriječiti.

 
Ovaj princip se teleskopira u sve aspekte života, od dijete koja ti brani toliko stvari da se na kraju zatekneš u 3 ujutro polusvjestan ispred frižidera kako cijediš majonezu na jezik direktno iz vrećice, preko borbe protiv terorizma koja sa svojom metodom nepregovaranja rađa sve više nasilja pa do izolacije ovisnika kao besmislenu vježbu umišljene moralne superiornosti koja izaziva još više usmaljenosti i ponovan pad u ovisnost.
 
Guranje realnosti pod tepih u maniri polariziranja ponašanja na ona koja su u potpunosti dobra ili u potpunosti loša ne pomaže nikome, politika nulte tolerancije bi se jedino trebala primjenjivati na odsustvo zdravog razuma jer rijetko gdje u životu funkcionira, život se događa u svim nijansama sive između dva polariteta ne-boja.

 
Sveučilište u Newcastleu tako je, svjesno potpune neučinkovitosti i kolateralne štete strogih zabrana i osuđivanja, uvelo program pod nazivom "Testirajte svoje droge, ne sebe". Najbolji način da pomogneš nekome je da mu daš alate kojima si može pomoći sam… Daj čovjeku ribu, nahranit ćeš ga jedan dan, nauči ga da peca… Ni jedan test kit ne može sa apsolutnom sigurnošću detaljno analizirati sastav onoga što ste naumili uzeti, ali sveučilište dijeli svojim studentima paket kojim mogu poprilično suvislo odrediti koje su sve supstance prisutne u drogi koju testiraju i time im dati dovoljno informacija kojima će moći donijeti mnogo informiraniju odluku.

 
Na čelu projekta, koji je odlučio ipak uzeti u obzir realnost toga da onaj/ koji/a je naumio/la konzumirati bilo koji oblik sintetičke zabave neće to ne učiniti jer mu je zabranjeno, nalazi se The Students for Sensible Drug Policy Society (SSDPS). Modus operandi je više manje sličan kao i dijeljenje besplatnih kondoma na kampusima. Ni jedan roditelj nije oduševljen time da njihov teško zarađeni novac ne financira samo obrazovanje nego i pokoje više ili manje značajno seksualno istraživanje, ali ako se već događa ipak im je drago znati da su barem sigurni. Ovakav pristup već se pokazao učinkovitim. Primjenjuje se već neko vrijeme na Shambhala Music Festivalu koji se pokazao kao najsigurniji američki festival i u većini slučajeva, ako konzumenti saznaju da droga koju su nabavili nije ono što su platili u potpunosti odustanu od uporabe. Ovo se dogodi kada ljudima zaista daš izbor i ne podcjenjuješ ih zabranama kao da su djeca koja ne znaju bolje. 
 
Profesorica Fiona Measham sa sveučilišta u Newcastleu upozorava da pokaže li se droga pozitivnom na prisustvo MDMA recimo to ne znači da je doziranje optimalno. Neke pilule sadržavaju i do 250mg i to je više od dvostruke doze koja je sigurna za odraslog muškarca, uzmite dvije i to se penje na pola grama i tada vam ekipa slobodno može bookirati narikače.

 
Profesor Caleb Banta-Green PhD. s Washington’s Alcohol & Drug Abuse Institute (ADAI) dodaje:
 
"Temeljni problem s setovima za testiranje je velika mogućnost toga da će pružiti lažan osjećaj sigurnosti, čak više sada nego prije 10 godina, jer postoje stotine novih sintetičkih droga koje ovi setovi jednostavno ne mogu otkriti. Alarmantan podatak je da je samo u 2014. zabilježena pojava 101 nove psihoaktivne supstance, a da European Monitoring Centre for Drugs & Drug Addiction (EMCDDA) trenutno motri još 450 novih spojeva. Setovi za testiranje jednostavno ne mogu kvalitetno držati korak s novim drogama koje izranjaju."
 
No Caleb Banta-Green nije naivan i zna da bi bilo smiješno pretpostavljati da će ova informacija sama za sebe spriječiti sve buduće korisnike pa nudi najbolji savjet koji može dati:
 
"Ako već imate namjeru konzumirati: Počnite s malom dozom, idite polako. Budite u blizini drugih ljudi za svaki slučaj da se nešto loše dogodi.
 
Ako se nešto loše dogodi: Imajte na umu da ako osoba ima napadaj ii je u nesvijesti i ne možete je probuditi to zahtjeva hitnu medicinsku pomoć. Zovite 911. Mnoge zajednice nude "dobri Samaritanac" zaštitu od tužbe za one one koji se predoziraju ili pomognu u slučaju predoziranja. Ako sumnjate na predoziranje opijatima, primijenite naloxone (Narcan). Pružite prvu pomoć ako je nužno. Ostanite uz osobu."
 
Pa vas na noti ovog zadnjeg savjeta molimo da pazite na sebe i one oko sebe. Ako su vam sintetička pomagala već nužna učinite sve da minimizirate šanse toga da se lijepo iskustvo pretvori u horor, ostanite u skupini, ponesite dovoljno vode, obratite pažnju. Ostanite nam sigurni i rasplesani!
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2