Skip to main content
  • 6.08.2016.

Tvoja festivalska narukvica je kolonija bacila!

Dani i noći pod otvorenim nebom, stari prijatelji, nove avanture, sjajna glazba i svijet kakav bi trebao biti na nekoliko sati ili dana. Festivali su sjajni punjači emocionalnih baterija i plodno tlo za stvaranje prekrasnih sjećanja i logično je da bi htio tu emociju zadržati u fokusu što duže.

 
Pa tako ekipa masovno zadržava festivalske narukvice na rukama dugo nakon što su zvučnici ugašeni i bine razmontirane. Čini se kao sjajna ideja zar ne, odličan probijač leda za razgovore i okozapešna škrijna sjećanja. No uzmi škare i reži je odmah! Zamisli samo da danima, tjednima i mjesecima nosiš isti odjevni predmet… dok si budan, dok spavaš, u tušu, dok se igraš karnalnih olimpijada… Bi li učinio ovo? Naravno da nebi jer ti je sama pomisao svega što će se nataložiti u tkanini degutantna. 

 
S tobom se ovdje slaže i Dr. Allison Cottell, mikrobiologinja s sveučilišta u Surreyu, koja je sabrala nekoliko predugo nošenih narukvica nebi li ih analizirala i ono što je pronašla je da sadrže odokativno 20 puta više bakterija no odjeća. Ekstremni slučaj narukvice koja je nošena dvije godine pokazao je koncentraciju od 9000 mikrokoka (ne onih kokodakavih koka, već onih koji ti mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme) i 2000 stafilokoka. U određenim mini dozama ove bakterije se nalaze i na ljudskoj koži i imunološki sustav se uspješno bori s njima u svakodnevnim makljažama na mikro razini, no u ovim koncentracijama mogu uzrokovati čireve i infekcije dodirneš li njima porezotinu ili ranu i, završe li u ustima, uzrokovati nešto slično trovanju hranom. Ovo bi recimo bila velika crvena zastava za svakoga čiji posao uključuje rad u zdravstvu ili pripremi hrane. 
 
Stoga, imaš li tendenciju cukati narukvice uokolo dugo, razmisli još jednom. Osloni se ipak na sjećanje, koliko god klizavo kao friško ulovljena riba bilo, ili pak sačuvaj ulaznicu za svoje plesne spomenare. Nemoj da nešto lijepo postane uprljano toksičnom posljedicom, znaš da je put prema Sotoninom brlogu obično popločen onim sjajnim pločicama dobrih namjera!
brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2