Skip to main content
  • alt

Umjesto “Dislike” gumbića Facebook uvodi reakcije

Ako si Mark Zuckerberg, uz dolare na računu, vjerojatno si dobio i 56537849 upita zašto FB nema “dislike” gumbić kako bi mogao ljudima priopćiti svoje gnušanje njihovim postom.

 
Izvan zdravog razuma, koji bi sugerirao da jednostavno ako ti se nešto ne sviđa nećeš tome posvetiti pažnju, sveprisutna bolest demokracije da svatko treba čuti sva tvoja mišljenja ipak je rezultirala potrebom da svima kažeš što ih ide. Kao rješenje, kako ne bi uvrijedio nekoga, umjesto Dislike napravljena je čitava serija emoticona. Na raspolaganju će ti biti Like, Love, haha, Yay, tugić i ljutko.
 
Facebook je naveo kako je ovo učinjeno kako bi korisnici mogli izraziti empatiju, ali vjerujemo da postoji još jedna strana priče. Facebook News Feed funkcionira na način da u prvi plan gura postove s najvećim engagementom, a veliki dio čine likeovi. No ljudi baš nisu skloni stisnuti palac gore tužnoj ili teškoj temi stoga ćete ih, iako im se posvećuje vrijeme i bruje komentarima, rjeđe vidjeti na svom zidu. Vjerojatno ste se zatekli u situaciji kada vas je post zaintrigirao, ali ipak se nije činilo prikladno okinuti like na tužnu ili tešku temu.

alt

 
No ono što funkcionira u teoriji u praksi može donijeti poprilično drugačije rezultate pa je moguće da će ovakav način “lajkanja” “tugičenja” i “ljutkanja” postova fino izmamiti sarkazam u ljudima. Jer zašto? Jer se radi o zajednici koja je kolektivno tražila gumb kako bi iskazala svoje negativno mišljenje. “Ljutko” se čini kao prikladna reakcija na postove o socijalnoj nepravdi no realno je sjajan za zlouporabu. 
 
Ipak je li ovo dobra ili loša ideja ostaje još za vidjeti. Šanse su da bi nakon što početna euforija novotarijom splasne FB mogao vidjeti mnogo manje engagementa jer je u ljudskoj prirodi da imaš li mnogo izbora on te paralizira i na kraju se ne odlučiš ni na jedan. Može li jedno žuto lišce s suzicom zaista biti dovoljno nijansirano kako bi popratio kompleksni društveni scenarij, Nije li komentar ipak prikladniji?
 
Španjolska i Irska će biti prve zemlje koje će testirati reakcije tako da, iako je Fabebook stvorio novu mogućnost s ciljem da pruži više opcija i binarno iskustvo učini bogatijim, vidjet ćemo kako će proći kada ga stvarno uhvate ralje društvene zvijeri.
disco fever mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
disco fever desktop