Skip to main content
  • 13.08.2015.

Vizualno-slušna digitalna instalacija koja baca u trans

Ne želimo biti toliko arogantni da pretpostavljamo da znamo koji ti je san, ali kada vidiš videozapis slijedeće izložbe znamo da ćeš imati još jedan novi unos na "TO DO" listi.

Piše: 


Fizika se možda čini teškom, možda samo kao bahata sestra matematike ili njena umišljenja rođakinja. No digneš li pogled prema nebu, pogledaš li snimke i fotografije uhvaćene mašinerijom koju je stvorio spretan sisavac na Zemlji, ne možeš si pomoći da se ne osjetiš tako malim i poniznim pred neumoljivim zakonima svemira koji pokreću čitav tvoj svijet.

Ponekad nije potrebno razumjeti odmah sve, ponekad je dovoljno samo uživati u translaciji fizike svemira u vizualno zvučnu digitalnu umjetnost. U ZKM-u u Karlsruheu umjetnik i skladatelj Ryoji Ikeda stvorio je masivnu vizualnu instalaciju koja se temelji na kozmologiji i fizici čestica. Digitalizirani vizuali su na ekranima po podu i zidovima zdanja, ometaju te, grle, stvaraju iluziju kretnje gdje je nema, naglašavaju ili poništavaju prostor. Ne trebaš znati što je gluon, kvark ili lepton niti koji je polumjer jezgre atoma da bi u potpunosti uživao u ovom imerzivnom iskustvu. Odlijepi noge sa Zemlje, polijećemo iznad stratosfere pa još dalje i dalje!

 

Ryoji Ikeda: micro | macro from ZKM | Karlsruhe on Vimeo.

defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2