Skip to main content
  • alt

Wi-Fi signal uspješno korišten za punjenje uređaja

Moli-m? Da, čini se da je moguće i potvrđeno uspješnim eksperimentom kojim je višak Wi-Fi signala napajao kameru i senzore.

 
No to nije sve, pokazalo se da ovakvo utiliziranje signala nimalo ne utječe na brzinu prijenosa podataka. Ovo bi mogao biti golemi korak u lansiranju čitave nove tehnološke etape kao i uklizavanje u The Internet of Things eru u kojoj bi svi novi uređaji u sebi imali ugrađen čip kako bi bili povezani online.

alt

 
Iako je potencijal Wi-Fi elektromagnetnih valova da prenose energiju, jednako kao i informaciju, već odavno poznat ipak skroz do sada nije učinjen ni jedan korak kojim bi ova energija zaista mogla biti zauzdana u pragmatične svrhe. Izazov je bio zapravo pronaći način da se energija šalje kontinuirano i ekipa sa Sveučilišta u Washingtonu riješila je to na način da je jednostavno promijenila način na koji router odašilje i sada ovu novu tehnologiju nazivaju “Power over Wi-Fi” ili jednostavije PoWi-Fi”
 
MIT Technology Rewiev je napisao: “Sposonost bežično prenijeti energiju širokom rasponu autonomnih uređaja i senzora je izuzetno značajna […] PoWi-Fi bi mogla biti tehnologija koja će napokon omogućiti oživljavanje The Internet Of Things koncepta.”
 
Znanstvenike je zanimalo koliko energije to zaista daje Wi-Fi i zaključili su kako, iako je snaga varirala, da je rijetko prelazila operativni prag potreban za funkcioniranje uređaja koji iznosi 300 milivolti no često je bilo vrlo blizu. 

alt

 
Mudri i učeni kakvi jesu pronaši su rješenje i zaključili kako je zagonetka ležala u tome da routeri ne emitiraju signal kontinuirano već u pulsevima, ali programirajući ruter da emitira na rasponu od nekoliko kanala čak i ako ne prenosi podatke energija je postala dovoljna za napajanje okolnih elektroničkih uređaja.
 
Koristeći prototip ovakvog modificiranog routera uspjeli su napajati temperaurne senzore i nadzornu kameru s udaljenosti od 5 i 6 metara i pokazali da na ovaj način mogu napajati i baterije na udaljenosti do 9 metara..
 
Nakon toga je bilo vrijeme za testiranje u stvarnoj životnoj okolini pa su se premjestili u šest domova u kojim su isprobali sustav i dokazali kako ovakvo napajanje uređaja neće utjecati na brzinu prijenosa podataka a rezultate istraživanja možete provjeriti ovdje.
 
MIT je još jednom istaknuo kako je moguća interferencija signala okolnih routera no ako se u slučaju primjene tehnologije ovo pokaže spornim kod tradicionalnih routera to će bti riješeno u narednim generacijama.
 
Počinje uzbudljivo novo doba za sve gadgetaše oi gadgetašice u kojemu žice postaju nešto o čemu će samo studenti elektrotehnike čitati u nekom debelom uđbeniku kao dijelu povijesti.
 
hardbeats mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 2