Skip to main content
  • alt
  • 30.10.2015.

YouTube pocrvenio!

Koliko, oh koliko puta si fino taman sredio sve, želio uživati u ugodnom popodnevu uz neki mix dok lutaš mislima, pustiti pozadinsku glazbu dok radiš nešto, ili imati svoj osobni koncert?

 

I taman se ufuraš u priču, glazba te ponese i odjednom grubi prekid korporativnom realnosti koja ti nudi maskare, kuhala, začine, tečaje govorništva, hranu za mačad… Tvoja svakodnevica je manijakalno kliktanje iksića po lavini reklamnih materijala koji te zasipaju svojom, ne tako suptilnom, porukom. Više ne. Ovdje je You Tube Red.
 
Tako su dobri ljudi YouTube svemira odlučili napraviti novu inačicu Tube u kojoj si oslobođen ovih napasti za $9.99 mjesečno. Kao protuvrijednost nude nesmetano uživanje u glazbi i videu, uključuju glazbu s Google Playa, i čak ćete moći gledati čitave filmove i pristupati sadržaju i kada ste offline.

alt

 
Od začeća prije 10 godina Tuba je bila jedan demokratski prostor dijeljenja. S dolaskom nove verzije VIP tretmana neki korisnici se boje da bi se temeljna emocija ove platforme mogla promijeniti i raskoliti je na pola. Svaka promjena će naići na protivljenje, bilo ono legitimno ili ne, jer je u ljudskoj prirodi da voli svoju rutinu, pa je tako paralelno s oduševljenim korisnicima niknuo i drugi izdanak koji je na društvenim mrežama pokrenuo kampanju hashtagiranu #stopyoutubered i stvorena je  peticija, koju je do sada potpisalo 15,962 korisnika. Prag potrebnih potpisa da se uzme u obzir iznosi 25 tisuća.
 
Čini se da je veliki dio bure nastao zato što će YouTube Red biti dostupan u jednomjesečnom besplatnom probnom periodu u SAD-u i da su se YouTuberi s velikim bazama subscribera pobunili da neće dobiti isplate taj mjesec, baš na način na koji je Taylor Swift podigla buru kada je Apple Music odlučio ne isplaćivati honorare umjetnicima u probnom tromjesečnom periodu. No YouTube je najavio kako će svi biti normalno isplaćeni. 
{youtube}YL9RetC0ook{/youtube}
 
Kako god, nama se čini da je za YouTube ovo samo još jedan korak naprijed. Hoće li ova verzija pronaći svoje mjesto u kraljevstvu sadržaja svekolikog prenapučenog internet prostora ili će se s vremenom ugasiti, to ostaje za vidjeti. Nitko nije prisiljen preći na pretplatnički model ako smatra da ono što se nudi nije vrijedno susjedstva 70-ak kn mjesečno. Tako da drame više manje uopće nema i svačija slobodna volja je i dalje neokaljana (osim reklamama naravno)!
 
defected zagreb mobile
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 desktop