Skip to main content
  • 29.07.2016.

Zašto se oči nekontrolirano trzaju na MDMA?

Jesi li ikada čuo za nistagmus? Sada jesi.

 
Ako te kojim slučajem bezbožni sat zatekao u sintetičkim istraživanjima MDMA poljane šanse su da si već iskusio nekontrolirano trzanje očiju. Možeš probati zatvarati i otvarati kapke koliko želiš, ali to ne pomaže, smeta ti svjetlo ili imaš osjećaj da ne možeš držati fokus u jednoj točci pa recimo pisanje poruke na blještavom ekranu telefona da kažeš ljudima koliko ih voliš postaje noćna mora.

 
Oftamolog i predavač vizualne percepcije s sveučilišta u Cardiffu, Dr. Matt Dunn, napominje kako nije provedena direktna studija koja bi pokazala zašto dolazi do nekontroliranog trzanja očiju pri uzimanju MDMA, ali da su zabilježeni i slučajevi u kojima se isti fenomen pojavljuje i pri uzimanju kokaina recimo, kada nastaju trzaji naziva opsoklonus i da mu se čak čini da je možda upravo opspklonus ono što se često mijenja za nistagmus kod korisnika MDMA, ali da su ove pojave vrlo sličnog karaktera. Objašnjava kako neuroni u moždanom deblu služe za fokusiranje vida i sprečavaju oči od vrludanja kako bi mogli fokusirati jedan objekt, ali kada su ovi omnipoz neuroni isključeni dolazi do naglih oscilacija i da se čini da se baš ovo događa uneseš li kemiju u tijelo.
 
Problem s fokusiranjem predmeta objasnio je napominjući da je zapravo samo 2 % našeg vidnog polja u savršenom fokusu, ostatak nije toliko jasan iako nam se čini da jest, mozak uglavnom popuni praznine onime što je najlogičnije da se tamo nalazi. Pa ako tvoja fokalna točka od 2% polja stalno pleše teško da ćeš se moći koncentrirati recimo na slova ili gledanje u jedno svjetlo.
{youtube}wV9bQBLWe3c{/youtube}
 
Utječe li MDMA na mišiće očiju ili su trzaji posljedica promjena u mozgu dr. Dunn je objasnio na način da bi obrazovana pretpostavka poduprijela činjenicu da se sve ovo događa u mozgu, a trzaji mišića su samo posljedica dugog neurološkog lanca u kojem je poremećena komunikacija neurona. Što se tiče mogućnosti trajnog oštećenja skeptičan je. Napominje kako nistagmus prirodno može nastati kao posljedica nekih neuralnih oštećenja ili multiple skleroze i da je kod pacijenata koji pate od višegodišnjeg nistagmusa primijećeno da će određeni postotak razviti astigmatizam, ali kratkotrajni nekontrolirani trzaji oka vjerojatno nisu dovoljno intenzivni da izazovu trajnu štetu.
 
Možeš li spriječiti podrhtavanje kada do njega dođe? Ako se radi o promjenama na osnovnoj razini u moždanom deblu izvan tvoje kontrole je i morat ćeš pričekati da kemikalija napusti tvoje tijelo kako bi se povratio normalan način funkcioniranja i iznova imao oko sokolovo. Stoga uhvati li te u bilo kojem trenu možeš biti miran da je prolazno, da ne umireš i da neće ostaviti trajna oštećenja, ali ćeš se vjerojatno te noći morati suzdržati od slanja SMS-ova da kažeš svima koliko ih voliš, uvođenja konaca kroz ušice igle ili pak dubokih razgovora oči u oči.
wls 20 mobile
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 desktop