Skip to main content
  • 19.09.2024.

Ulična umjetnost preuzima metropolu. Kreće Zagreb Street Art Festival

Više od 200 umjetnika iz cijelog svijeta ovog vikenda na ulicama Zagreba.

Piše: 

Naslovna foto

Zagreb Street Art Festival

U Zagrebu do nedjelje se održava Street Art Festival, događaj koji će privući ljubitelje urbane kulture i ulične umjetnosti iz svih krajeva. Ove godine festival okuplja preko 200 umjetnika iz 36 država, uključujući renomirane međunarodne street art zvijezde poput RNST-a iz Francuske, Aldama iz Italije, Mittenimwalda iz Njemačke i 0036mark iz Mađarske. Cilj festivala je pretvoriti hrvatsku metropolu u živu galeriju na otvorenom, gdje će posjetitelji moći uživati u umjetnosti kroz razne formate poput murala, grafita i paste-upova.

Umjetnost dostupna svima na gradskim ulicama

Glavne lokacije festivala bit će popularni kafić Pri Nami, Zakmardijeve stube te nekoliko dodatnih točaka diljem grada. Ulice Zagreba bit će obogaćene kreativnim radovima umjetnika koji koriste različite medije kako bi umjetnost približili svakodnevnom životu. Kroz ovu manifestaciju, organizatori žele približiti street art široj javnosti i promovirati ga kao legitimnu umjetničku formu, čineći ga dostupnim svima.

Osim bogatog umjetničkog programa, posjetitelji festivala mogu se radovati i radionicama, panel diskusijama i performansima koji će biti organizirani na različitim lokacijama. Posebno zanimljive bit će graffiti i street art ture po gradu koje vodi Krešimir Golubić, jedan od pionira zagrebačke graffiti scene. Festival je osmislio i program za najmlađe, pa će i djeca imati priliku uključiti se u kreativne aktivnosti.

Povezanost ulične umjetnosti i hip-hop kulture

Osim vizualnih instalacija, ovogodišnji festival donosi i poseban program posvećen povezanosti hip-hop glazbe i graffiti scene u Hrvatskoj. Jedna od glavnih točaka bit će panel diskusija o počecima ovih kultura, uz legendarne umjetnike poput Phat Phillieja i Lunara, koji će se osvrnuti na razvoj scene te također predstaviti svoju glazbu. Phat Phillie će nastupiti u petak, dok će Lunar zabavljati publiku u subotu.

Više detalja o Zagreb Street Art Festivalu možete pronaći na službenoj web stranici, a na YouTubeu možete pogledati kako je festival izgledao prošle godine.

pvd desk
pvd mobi
Amapiano je rođen na ulicama Južnoafričke Republike u gradovima kao što su Soweto, Alexandra i Victoria – koji imaju bogatu povijest rasne nepravde, pobuna, duhovnosti, radosti i južnoafričkog ponosa, a sve to utjelovljeno je u zvuku ovog žanra.
pvd mobi
Amapiano je rođen na ulicama Južnoafričke Republike u gradovima kao što su Soweto, Alexandra i Victoria – koji imaju bogatu povijest rasne nepravde, pobuna, duhovnosti, radosti i južnoafričkog ponosa, a sve to utjelovljeno je u zvuku ovog žanra.