Skip to main content
  • 14.08.2024.

Više stotina tisuća partijanera pristiže u Berlin na Rave The Planet ovog vikenda

Pod motom „Love is stronger“ u subotu će se po treći put će se održati Rave The Planet parada, velika kulturno-politička demonstracija posvećena miru i zaštiti elektroničke glazbe i kultura.

Piše: 

Naslovna foto

Sebastian Wischmann

Parada će se i ove godine održati na istočnoj polovici “Straße des 17. Juni” u Berlinu. U protekla dva izdanja parade održanih 2022. i 2023. godine, okupilo se preko 300 tisuća ljudi koji su došli na jedno mjesto kako bi pokazali plesom da svijet može biti bolje mjesto te da su techno i ostali elektronički žanrovi zajednički jezik svima.

foto: Sebastian Wischmann

Poruka u 2024.: Love Is Stronger

Ovogodišnji moto i tema Rave The Planeta je “Love is stronger“. Pod tim sloganom parada želi podsjetiti sve da je ljubav snažna i univerzalna sila koja ne samo da može pobijediti negativne emocije, nego može mirno ujediniti i spojiti ljude različitih kulturoloških pozadina, religija i korijena. Rave The Planet i ove godine poziva na mirnu, inkluzivnu interakciju s međusobnim poštovanjem gdje god se nalazili na svijetu.

Ulicama Berlina ovog vikenda će proći impresivnih 30 kamiona čiji su domaćini BamMobil, Docklands, Maaya, Symbiotikka, Verknipt i drugi prepoznatljivi brendovi i kolektivi. Upravo na tim kamionima će se za pultom naći preko 260 svjetskih DJ-eva, kao i brojna nadolazeća imena. APHOTIC, Alle Farben, Bebetta, Dr. Motte, Farrago, Isabelle, Mark Dekoda, Westbam, Tube & Berger samo su neka od imena koja će ove subote nastupati na Rave The Planet paradi.

foto: Shot By Stanley

Rave The Planet 2024. himna – dvije verzije, jedna strast

Po prvi put u povijesti parade, ovogodišnja himna dolazi ne u jednoj, već u dvije službene verzije. Dr. Motte, Westbam i Tom Wax su stvorili dvije jedinstvene trake kroz koje se može čuti njihov osobni stil te vizija koju su imali kao skladatelji. Ono što spaja obe verzije jest njihova ljubav prema elektroničkoj glazbi i jedinstvena poruka – “Love Is Stronger“.

Uspjeh Rave The Planet kampanje: Techno kultura je priznata od strane UNESCO-a

13. ožujka, berlinska techno kultura je postala dio UNESCO-ve nematerijalne kulturne baštine. Ovo priznanje je prekretnica Rave The Planet i sve buduće inicijative koje će se pokrenuti na paradi, a samo uvrštavanje na listu nematerijalne kulturne baštine, naglašava se kulturni i društveni značaj techno kulture daleko izvan granica Berlina. Ova odluka pokazuje da je techno odavno izašao iz niše te da je izrastao u samostalni kulturni oblik kojeg treba ozbiljno shvatiti.

Politički zahtjevi parade u 2024.

Od samog osnutka Rave The Planeta i prve parade održane 2022. ovo su bili ključni politički zahtjevi:

  1. Pravno pojašnjenje zakona o okupljanju – plesne i glazbene demonstracije kao okupljanja prema članku 8. temeljnog zakona.
  2. Zaštita techno kulture i prepoznavanje od strane UNESCO-a
  3. Ravnopravnost s drugim oblicima umjetnosti i kulture – ukidanje razdvajanja između ozbiljne i popularne glazbe
  4. Zaštita klubova – ravnopravnost s etabliranim kulturnim mjestima
  5. Revizija zaštite od buke i građevinskih propisa – promicanje kulturnog i urbanog razvoja
  6. Ukidanje zakonskih zabrana plesa – poštujte i zaštitite različitost
  7. Uvođenje državnog praznika za elektroničku glazbenu i kulturu: druga subota u srpnju kao dan za sjećanje
  8. Mir i razoružanje – od međuljudske interakcije do globalnih mjera
foto: EDR

Satnica parade i govornici

Parada u subotu kreće u 13 sati i 50 minuta s govorom Dr. Mottea, nakon čega će mu se za pozornicom pridružiti berlinska ministrica kulture i medija Claudia Roth koja će nešto više reći o važnosti techno kulture kao nematerijalne kulturne baštine u Berlinu, a zatim će govor odraditi i član zastupničkog doma u Berlinu Christian Goiny koji će se dotaknuti zaštite berlinskih klubova i kulturnih prostora.

Završetkom njihovih govora oko 14 sati i 15 minuta, parada kreće te se oko 22 sati očekuje završetak plesa na ulicama Berlina. Tijekom posljepodneva između setova s 30 kamiona će se obratiti još niz govornika koji će se dotaknuti tema održivosti, tolerancije, raznolikosti, trendova, vrijednosti techno kulture, važnosti klubova, kulturnih mjesta

foto: Shot By Stanley

Predanost Rave The Planeta

Rave The Planet je siguran prostor, karakteriziran poštovanjem, zajedništvom, samoizražavanjem i slobodom. Diskriminacija bilo koje vrste se ne tolerira. Povorka se zalaže za nultu toleranciju prema netoleranciji i aktivno protivi se rasizmu, seksizmu, sposobnosti, queerfobiji, vjerskoj i drugim oblicima diskriminacije.

umek desk
pvd mobi
Baš kao što su gabber i hardcore preuzeli Nizozemsku (a potom i svijet) 1990-ih, a trance 2000-ih, hard techno je sada u porastu.
fscope umek
Baš kao što su gabber i hardcore preuzeli Nizozemsku (a potom i svijet) 1990-ih, a trance 2000-ih, hard techno je sada u porastu.