Skip to main content
  • 15.10.2024.

Decibale kolektiv – spoj glazbe, ritma i vizualne eksplozije

Upoznajte družinu koja želi spojiti zvukove, plesni pokret i likovnu umjetnost u jedno.

Piše: 

Decibale su kolektiv kojeg čine Đuska, flour. i Shrymp, trojac koji za sebe kaže da bilo koga, u bilo kojem okruženju može rasplesati. Njihov jedinstveni zvuk dolazi iz široke glazbene selekcije, u kojoj se čuje potpis svakog člana kolektiva. 

Decibale također predstavlja i zajednicu zaljubljenika u glazbu koja Đusku, floura. i Shrympa prati u stopu te s njima stvara prostor u kojem su svi dobrodošli, mjesto gdje se glazba, ritam i vizualna umjetnost spajaju u jedno iskustvo. 

Kako nam objašnjavaju iz kolektiva, na njihovim događajima se odvija nešto posebno. “Na Decibalama, svaki zvuk ima svoju boju, a svaki pokret postaje ples! Bez obzira na to jeste li veteran plesnog podija ili novak u svijetu elektroničke glazbe, na Decibalama ćete se osjećati kao kod kuće.

Decibale su na sceni tek dvije godine. Njihov se prvi susret s vanjskim svijetom dogodio u zagrebačkom klubu Dva Osam, gdje su svi u nekom trenutku radili, a spojila ih je zajednička ljubav prema glazbi. Kroz zajedničko druženje i posao došlo je do igranja s vizualima, razmjenjivanje glazbe te naposljetku same ideje o pokretanju nečeg zajedničkog. 

Upravo u Dva Osam Decibale kolektiv je odradio svojih prvih nekoliko događaja, kao i ostvario njima dragu suradnju s ekipom iz GroovePlayaz, u kojoj su se odvažili na svirku s vinylima.

Osim nastupa u klubu smještenom na zagrebačkom Jabukovcu, Decibale su dobili priliku da sviraju i u Sisku gdje su bili pozvani svirati u dvorištu Holandske kuće, a upravo taj događaj nam izdvajaju kao jedan od njima najdražih. “Napunili smo dvorište muzeja i svirali smo u legendarnom kiosku K-67. Taj je event imao sve što jedne Decibale žele – od vizualnih elemenata pa do odličnog prostora, organizacije i publike koja nije mogla prestat plesati cijelu noć.

Decibale su ljetos nastupili na svom prvom festivalu i to InMusicu gdje su otvorili “Šumu Striborovu” u društvu Plazmaticka, dok su jesen započeli gdje drugdje, nego u Dva Osam i tako nagovijestili nadolazeću sezonu i borbu protiv tišine.

Upoznajte članove Decibale kolektiva!

Đuska, Slavonka sa zagrebačkom adresom, akademska umjetnica koja vješto prenosi svoju strast i ljubav prema glazbi isto kao prema likovnoj umjetnosti. U likovnom svijetu također poznata kao Đuska, najviše se bavi ilustracijom i slikarstvom, gdje sebe prenosi u lik jedne neobične guske. Ona je pokretačica Decibale kolektiva u kojem želi spojiti zvukove, plesni pokret i likovnu umjetnost u jedno, dok svoju glazbu opisuje kao zvukove “136 ramena” isprepletenih svemirskim sintisajzerima prosutih šljokicama. Đuska se pojavljuje u Pločniku, klubu Dva Osam, Micru i Attacku, kao i na Zagreb Design Weeku te na InMusicu puštajući kombinaciju kiselog 4×4 housea, italo disca, groove nota i prizvuke acida ne bi li rasplesala svačija ramena.

Fluor. je dečko rođen u Požegi, koji se u potrazi za inspiracijom i karijerom kemičara preselio u Zagreb. Dolaskom u metropolu naišao je na više ljudi koji su dijelili strast prema elektroničkoj glazbi. Dijeljenjem ljubavi prema glazbi i umjetnosti dolazi do prvih ploča i ekipe za preslušavanje. Radom u vinil shopu otkriva razne podžanrove koje i danas koristi u svojim setovima. Tim istim setovima obilazio je dobro poznate adrese noćnih kutaka Zagreba i okolice kao što su Pločnik, Melin, Regular, Dva Osam… Na jednoj od tih adresa, svima poznatoj kao Pločnik upoznaje i sadašnju ekipu koja čini Decibale.

Shrymp je mladi zagrebački DJ koji kombinira egzotične afro zvukove, melodije orijenta, moćne synthove, dub prizvuke,funky basseve i tvrde house beatove. Školovani je glazbenik koji je instrument spremio u kofer te na stol izvadio kontroler koji koristi kao sredstvo prijenosa energije i topline u svakom prostoru u kojem odluči zavrtjeti traku. Do elektroničke glazbe je došao preko hip-hopa i trapa, žanrovima u kojima radi svoje prve beatove i počinje ga zanimati produkcija.

kruder web
kruder
Krajem prošle godine je talentirani beogradski DJ debitirao u jednom od najpopularnijih podcasta na sceni.
kruder
Krajem prošle godine je talentirani beogradski DJ debitirao u jednom od najpopularnijih podcasta na sceni.