Skip to main content
  • 7.10.2024.

Electroclash se vraća, a zagrebačka publika uskoro ima priliku slušati jednog od njegovih pionira

Nakon što se ovaj jedinstveni zvuk krajem 90-ih probio na sceni, a zatim tijekom 00-ih dospio i do pop scene, glazbeni kritičari tvrde da je treći val electroclasha pred nama.

Piše: 

Krajem 1990-ih u New Yorku i Detroitu, ali i u Europi u gradovima poput Berlina i Pariza pojavio se jedan novi, zanimljivi stil elektroničke glazbe. Riječ je o electroclashu koji se razvio kroz jedinstvenu fuziju zvuka 80-ih i žanrova poput electra, new wavea i synth-popa s techno i electro-pop zvukom 90-ih.

Žanr je nastao kao reakcija na krute formule techno glazbe, stavljajući naglasak na DIY stvaranju pjesama, scenski nastup i smisao za humor, a The Guardian ga je na prijelazu milenija opisao kao jedan od “dva najznačajnija preokreta u nedavnoj povijesti plesne glazbe“. Electroclash kao naziv žanra, osmislio je DJ Larry Tee, dok se satirični znanstveno-fantastični film Liquid Sky iz 1984. godine navodi kao ključna točka za imidž koji je stil često prisvajao.

U praksi electroclash umjetnici obično koriste minimalističke, pulsirajuće ritmove i bas linije, zujave sintesajzer dijelove koje se sviraju na početničkim klavijaturama, vocodere i često monotone, polugovorne, polupjevne vokale. Za pronalazak najboljih primjera electroclash zvuka, dovoljno je poslušati radove njegovih pionira, kao što su Miss Kittin & The Hacker, I-F, DJ Hell i Fischerspooner. Ovi akteri su uvelike zaslužni za popularizaciju žanra među širom publikom, kao i za medijsku pažnju koju je electroclash dobio te naravno značaj u pop kulturi na prijelazu i samom početku milenija.

Nakon velikog uspjeha, popularnost electroclasha je sredinom 2000-ih krenula padati, no pioniri tog zvuka i žanra su nastavili sa svojim kreativnim djelovanjem i ostali prisutni na sceni do današnjeg dana. Neki su od njih krenuli istraživati nove pravce, stvarajući nove jedinstvene spojeve, obogaćujući druge podžanrove elektroničke glazbe svojom kreativnošću.

Ipak, kako to biva u 2020-ima, brojni trenutci iz glazbe, kulture, mode imaju svoj “revival” i svojevrsni povratak pa tako i electroclash koji se na mala vrata krenuo vraćati 2022. kada je DJ Hell odradio svoju turneju posvećenu upravo electroclash zvuku. Govoreći o electroclashu danas, osim što su njegovi pioniri i dalje aktivni na sceni te ga ponovno znaju zasvirati, žanr je inspiracija za nove umjetnike s elektroničke i pop scene poput Charlie XCX ili LSDXOXO koji su kroz svoju glazbu i nedavno objavljene albume dali omaž electroclashu.

Dašak electroclasha će zagrebačka publika uskoro imati prilike poslušati uz njegovog pionira The Hackera, čiji je doprinos elektroničkoj glazbi nemjerljiv. Ovaj francuski vizionar, osim što je bio tvorac monumentalnog dua s Miss Kittin s kojim su u uvelike obilježili elektroničku glazbu, u svom solo projektu, ali i pod drugim pseudonimima nadahnuo je generacije umjetnika i ljubitelja plesne glazbe.

Osim djelovanja u electroclashu, The Hacker je godine proveo upijajući futurističke techno zvukove iz Detroita, kao i italo disco i acid house. Prošavši techno fazu, uronio je u EBM, sci-fi electro i new wave. Upravo svojom cijenjenom produkcijom koja uvijek gleda prema budućnosti, a nikad prema prošlosti i istančanoj glazbenoj selekciji, The Hackera i dan danas čine iznimno traženim selektorom diljem svijeta.

The Hacker u Zagreb stiže u subotu 12. listopada kada predvodi novu Sequences večer na kojoj će još svirati i Party Vapor, Fabrizio Mammarella i Antonio Zuza. Ulaznice možete osigurati kroz sustav Entrio.

“Došlo je vrijeme da predstavim svoj rad u legendarnom kupatilu.” napisala je talentirana slovenska DJ-ica i producentica na društvenim mrežama prije nego li je preuzela pult famoznog berlinskog podcasta.
“Došlo je vrijeme da predstavim svoj rad u legendarnom kupatilu.” napisala je talentirana slovenska DJ-ica i producentica na društvenim mrežama prije nego li je preuzela pult famoznog berlinskog podcasta.