Skip to main content
  • 20.09.2024.

Fokus ima novi album te nam otkriva: “Glazbeno djelovanje je samo reakcija na život”

Iskusni zaječarski DJ, producent i grafiter je krajem prošle godine nagrađen s Ambasadorom u kategoriji “Bass izdanje godine u regiji” za traku “Praise His Name”.

Piše: 

Na pragu smo jeseni, kraj godine nam se bliži, a samim time i novo izdanje nagrade Ambasador. Ususret novoj dodjeli, razgovaramo s prošlogodišnjim Ambasadorima, a jedan od njih je Fokus, iskusni DJ, producent i grafiter.

Pravim imenom Ivan Andrijašević, glazbom se bavi od 2003. godine, a prvi žanr koji je dominirao njegovim životom je bio hip-hop. Kako je vrijeme odmicalo ta glazbena podloga razvijala se u dub, dubstep i konačno reggae i drum ‘n’ bass koji danas čine temelj njegove produkcije.

Fokus u svojoj bogatoj diskografiji broji preko 30 izdanja, a 2024. godinu je otvorio sa zanimljivim mixtapeom “On My Way To Yugoslavia“, koja u osnovi ima glazbene elemente iz vremena bivše države. Kroz 12 traka, Fokus je šarao između hip-hopa, trip-hopa, dubstepa, footworka, drum ‘n’ bassa i UK garagea.

Njegovo produkcijsko djelovanje ove godine nije samo stalo na mixtapeu, već je izdao novi album “Dusting Off The Soul From Everyday Life“. Album se sastoji od 10 stvari, nema matičnu izdavačku kuću, već je dostupan za bestplatno preuzimanje na Fokusovom Bandcampu. Stilski, album varira od hip-hopa i duba, do junglea i klasičnog d’n’b-a, a tematski se bavi tumačenjem svakodnevnog, provincijskog života.

Govoreći o novom albumu, Fokus nam kaže: “Prije nekoliko godina sam dao sam sebi zadatak da svake godine imam novo LP izdanje koje će služiti kao dnevnik, audio dokument, bilježnica o stvarima kroz koje je autor u periodu stvaranja prolazio. S tim u vezi, novo izdanje predstavlja još jedan korak u realizaciji te ideje.” te dodaje da su sve pjesme nastale u njegovom malom improviziranom studiju u Zaječaru – Studio 1 Mahala, te da od gostiju ovog puta ima samo Bracu (live sax) i Paju (MC), lokalne muzičke stvaraoce.

Iako je tek objavio novi album, Fokus nam tvrdi da odmah nastavlja dalje s produkcijom. “Krenuo sam s novim projektima, koji će se, moguće, pretvoriti u nova izdanja. Za sada se nove trake samo odlažu u bezimeni folder na desktopu, pa kada se uoči korelacija između pjesama, onda pristupam spajanju tih pojedinačnih projekata u cijelinu. Trudim se da glazbena produkcija pratim ritam/tok života i da je kontinuirana.

Osim što je producirao brojne nove trake, Fokus nam prepričava kako mu je tekuća godina dosta mirnija nego prije, jer nije imao previše live nastupa i trudi se da taj ritam održi. “Bitno je imati priliku da uživo plasirate svoju autorsku muziku širem auditorijumu, ali kada to postane prečesto, čovjek počinje da ovaj poziv doživljava kao zanat, a ne kao umjetnost.

Nastup koji nam izdaja od ljetne sezone je bio u Muzeju Jugoslavije u Beogradu, kojeg je odradio zajedno s kumom Šlager Majstorom gdje su pred preko tisuću ljudi plasirali popularnu muziku iz Jugoslavije upotpunjenu njihovim plesnim obradama.

U nastavku godine, Fokus se nada da će snimiti još jednu, dvije pjesme s nekim od svojih “glazbenih suboraca iz regije” i odraditi još nekoliko live nastupa da plasira radove o kojima nam je pričao. “Ovo glazbeno djelovanje je samo reakcija na život, nema razvijeni master plan i strategiju vođenja. Naprotiv, intuitino je i za cilj ima isključivo tumačenje stvarnosti kroz glazbeni iskaz.”

Za sami kraj, Fokus nas pozdravlja te nam poručuje “Još jednom, zahvaljujem se Ambasadoru na nagradi, posebno mjesto zauzima u mom studiju, a i sjećanje jer predstavlja prvu formalnu nagradu za moj rad u protekla dva desetljeća.

umek desk
fscope umek
ATB otkriva priču o nastanku svoje debitantske trake sa zaraznom trance melodijom koja mu je promjenila cijeli život.
pvd mobi
ATB otkriva priču o nastanku svoje debitantske trake sa zaraznom trance melodijom koja mu je promjenila cijeli život.