Skip to main content
  • 11.10.2024.

Glazbena kuhinja – zagrebački DJ dvojac koji “kuha” glazbu i atmosferu kroz svoj putujući party

Bilo da ste bili u nekom izlasku na urbanim “hotspotovima” Zagreba ili pak u potrazi za hrvatskim i ex-yu pjesmama u elektroničkom ruhu, velike su šanse da ste čuli za projekt iza kojeg stoje dva svestrana mladića.

Piše: 

Riječ je o brendu Glazbena kuhinja kojeg vode Matija Sindičić i Andro Babić, koji kroz njega kuhaju probrani spoj housea, funka, disca, ali i puno toga još.

Matija se bavi ugostiteljstvom te je osmislio neke od barova u Zagrebu koji su popularni među alternativnom i urbanom publikom poput Papagaja na Ribnjaku, Rockstara u Preradovićevoj i Tres Chic u Vlaškoj, a DJ-ingom se bavi već dugi niz godina. S druge strane, Andro se po danu bavi PR-om, dok je po noći DJ i producent s nešto kraćom glazbenom karijerom.

Matija i Andro su udružili snage i pokrenuli Glazbenu kuhinju 2022. godine kao odgovor na izazove u organizaciji i promociji tuluma na koje svaki DJ nailazi u svom profesionalnom razvoju. Kako nam zagrebački dvojac otkriva, tematika kuhanja je obojici bliska, a u prenesenom značenju oni na svakom tulumu nešto kuhanju, no njihovi sastojci nisu oni kulinarski već glazba, ljudi, prostor i atmosfera koja se stvara u trenutku.

Inicijalna ideja je bila da naprave brendirani party s kojim će se predstaviti publici. Matija i Andro su svoju priču kao Glazbena kuhinja započeli kao putujući party koji je gostovao u barovima, klubovima i eventima po Zagrebu, ali im nije dugo trebao da se projekt razvije u puno kompleksniju priču. Kako nam objašnjavaju, Glazbena kuhinja se danas bavi širokim spektrom djelatnosti koje uključuju: micro-label aktivnosti poput produkcije i promocije naših remixeva i edita, organizacijske angažmane bukiranja i osmišljavanja glazbenih programa, rad s tehnikom, ozvučenjem i opremom te gostovanja i DJ nastupe diljem Hrvatske, ali i šire. ”Gradeći priču na prvotnom konceptu, sve naše aktivnosti povezujemo u jedan brend s jasno definiranim narativom i identitetom.

Kad su krenuli s projektom, Matija i Andro su prve zajedničke korake napravili u sada, nažalost, zatvorenom Rockstaru, a među prvima ih je ugostio kulturni hub Super Klet. Glazbena kuhinja je skuhala svoje odabire i u KIC-u, Vintageu, Art Parku, A’e-u u Radićevoj, a tu su i legendarni Aquarius te Katran. Dečki su se pobrinuli da i publika diljem Hrvatske može čuti što kuha Glazbena kuhinja. Ljetos su imali rezidenciju u Kalavanda baru na otoku Hvaru, a dva do tri puta ljeti se pojave i u prekrasnoj Alaviji na otoku Silbi gdje naprave party uz more. Odnedavno su uspostavili suradnju s Apotheca barom u Rijeci pa će imati priliku bolje upoznati i primorsku publiku.

Osim nastupa u barovima i klubovima, Glazbena kuhinja nam se pohvalila kako su nastupili na InMusic festivalu 2022. godine, Flora Art festivalu te da redovito podržavaju Picigin fest u Baškoj na otoku Krku i festival Bita i Graffita u Vodicama, dok nam svirku na Zlarin Street Music Festivalu ovog ljeta izdvajaju po tome što će ga pamtiti zbog maratonskog seta koji je trajao od ponoći do osam ujutro.

Ono što su dečki iz Glazbene kuhinje kroz svoj rad primijetili je interes van standardnih lokacija na kojima netko zamišlja DJ-a. “Kroz svoj rad primijetili smo značajan porast u potražnji za DJ angažmanima u okruženjima izvan standardnih klubova, festivala i barova”, ističu Matija i Andro te nabrajaju kako su svirali jedno vrijeme intenzivno po restoranima. Odradili su niz korporativnih događaja i svadbi, a uspješno su se snašli i na sportskim događajima koji su uvijek zanimljivi. “Bilo je tu još puno upečatljivih trenutaka, poput snowboard sessiona na snježnom sljemenskom partyju za B-Zona snowboard klub, kada nam se potpuno smrznula oprema.

S obzirom na pregršt odrađenih gaža, nekad je teško odabrati najdražu, ali iz Glazbene kuhinje imaju svoje favorite. Kao svoju najdražu svirku Matija izdvaja nastup na InMusicu jer kaže da su napravili pravi mali rave u šumici na Jarunu. Andro pak naglašava da mu je jedan od dražih tuluma bio na Silbi, kada je Glazbena kuhinja radila afterparty za TBF u organizaciji Silba Vibre: “U jednom se trenutku pola publike popelo na binu, a tonac je panično krenuo skupljati opremu da ju razulareni partijaneri ne oštete.

Trenutno Glazbenu kuhinju zagrebačka publika može često čuti u barovima Ro&Do, Regular i Tres Chic, gdje se pojavljuju na mjesečnoj bazi.

Glazbena kuhinja, uz svoj gust raspored nastupa te ostale poslovne i privatne obveze, razvija i vlastiti zvuk. Produkciju, u obliku obrada i edita potpisuje Andro, koji kaže da je u produciranju muzike pronašao kreativni ispušni ventil za sve životne frustracije. Do sada je Glazbena kuhinja objavila 7 remixeva, od kojih je većinom riječ o editima hrvatskih ili ex-YU pjesama.

Puno pjesama koje rado slušamo ima kulturni značaj i predstavlja duh nekog vremena, ali na dobrom ozvučenju zvuče flach i ne pozivaju na ples. Kako bi novoj publici predstavili neke stare groovove i melodije, radimo edite s idejom da zanimljive domaće i strane pjesme transformiramo u klupske bangere koji će pokrenuti i najtromije.

U odabiru pjesama s kojima će “kuhati”, za Andra ulogu igra i obiteljska povijest, naime prvi remixevi koje je napravio bile su šansone iz šezdesetih u kojima je njegov djed, poznati glumac Relja Bašić, davao svoj glas. Gradeći izričaj na kulturnoj ostavštini svoje obitelji, Andro je napravio dva remixa pjesama svojeg djeda, jednu u drum ‘n’ bass varijanti, a drugu u deep house verziji. U produkcijskom sazrijevanju Glazbene kuhinje veliku je mentorsku ulogu imao Filip Motovunski, DJ, producent i majstor za mastering zvuka.

U planu su, tvrdi Andro, dvije zanimljive kolaboracije s popularnim predstavnicima domaće indie scene, koje će zasigurno zaintrigirati ljubitelje elektroničke glazbe. Posljednji remix sarajevskog benda Rezonansa –” Mirno idem krivim putem” i playlistu edita Glazbene kuhinje možete poslušati na poveznici.

Na pitanje što budućnost nosi za Glazbenu kuhinju osim nastupa i novih produkcijskih umijeća, dečki nam ponosno otkrivaju: “Potaknuti nedavnim zatvaranjem niza kultnih barova, lokala, klubova i alternativnih lokacija u Zagrebu, odlučili smo pokrenuti novi zajednički projekt u prostorima nekadašnjeg Tomata u Tkalčićevoj. Ponosni smo što za Klubsku Scenu možemo premijerno najaviti da ćemo tamo dogodine otvoriti Koncept Bar, na čijem uređenju sada radimo. Koncept će imati bogati glazbeni program s fokusom na DJ-eve, ali i živu glazbu, kojim ćemo unijeti dašak svježine u zagrebački noćni život.

kruder web
dh limited
Krajem prošle godine je talentirani beogradski DJ debitirao u jednom od najpopularnijih podcasta na sceni.
kruder
Krajem prošle godine je talentirani beogradski DJ debitirao u jednom od najpopularnijih podcasta na sceni.