Skip to main content
  • 10.10.2024.

Greenlight Collective o godini ispunjenoj novim izazovima, eksperimentima i radu na širenju scene

Kolektiv 2023. godine prema nagradi Ambasador je Greenlight Collective iza kojeg stoje – Grenco, Andreas, Ian Staraj (Phonophobes), Andrija Mlacović (Phonophobes) i Ivan Erjavac.

Piše: 

Mladi entuzijasti zajedno dijele viziju drugačijih koncepata evenata koji osim na glazbu, jednaku pažnju posvećuje atmosferi, uređenju prostora i vizualnim osjetilima.

Priča o kolektivu je krenula prije nekoliko godina u Delnicama, da bi se afirmirala u Rijeci, a sada je došlo vrijeme da se nastavi razvijati i u drugim hrvatskim gradovima. No, prije nego što saznamo što to budućnost nosi za Greenlight kolektiv, s njegovim članovima smo porazgovarali o 2024. godini.

Kako nam ekipa iz kolektiva priča, oni vole biti iskreni sa publikom i scenom jer misle da je transparentnost dobrim dijelom ključ njihovih malih uspjeha. Tako da ovu godinu opisuju kao gore-dolje.

Imali smo ups i downs, puno smo raspravljali što funkcionira, što ne funkcionira i kako bismo se trebali mijenjati i razvijati dalje. S nekim eventima smo zadovoljni i uzbuđeni, nakon nekih evenata smo imali upitnike nad glavama i raspravljali što smo možda mogli ili trebali drukčije. Imamo mindset da je takva godina, za početak, normalna pojava, i da se iz oba rezultata evenata može učiti i stvarati strategiju. 2023. je postavila nekako dosta visoki standard svima nama u kolektivu, osobito zbog uzbuđenja oko i nakon prvog 360 u Pogonu s Per Hammarom, a 2024. je nekako više refokus i analiza i testiranje kako privući ljude i napraviti dugoročno uspješnu shemu za evente.

Tijekom proteklih mjeseci, dečki iz Greenlight Collectivea su pripremili nekoliko interesantnih partyja. Preuzeli su plesne podije u Crkvi, Pogonu Kulture i na Cesara Beachu, na kojima su uz njih gostovali i zanimljivi internacionalnih DJ-evi.

Kada rade partyje u Crkvi, kažu nam da se osjećaju kao doma, jer znaju kako tamo stvari funkcioniraju pa ti događaji budu puni zezancije i pozitive te da bude prostora za opuštanje i uživanje u eventu, iako su organizatori. “Ove godine u Crkvi ugostili smo AR:TE iz slovenskog kolektiva Solvd, i napravili smo izdanje gdje smo ugostili naše drage prijatelje Ani, Matu, i Dekora.

Pogon Kulture s druge strane je nešto veći zalogaj, ali ništa manje nije zabavno jer predstavlja svojevrsni izazov. “Pogon Kulture s Amaliahom je bio naša druga iteracija 360 eventa oko kojih smo jako uzbuđeni jer u njih najviše investiramo vremena i financija. Tu je, logično, uvijek malo napetije jer je veći risk – ali upravo zato je zabavno i uzbudljivo. Jako smo zadovoljni s atmosferom koju 360 setup u klubu stvara i želimo to dalje istraživati i vidjeti što se sve s time može. Amaliah je bila dosta eksperimentalni booking zbog njenog zvuka koji je možda drukčiji od onoga na što je riječka scena navikla, ali je svojim setom odradila odličan posao.

Od svih odrađenih događaja prošle godine, otkrivaju nam dečki da im je najkompliciranije bilo odraditi onaj na Cesara Beachu zbog lokacije. “Teglili smo LED ekrane, subwoofere od 200kg i kutijetine ploča po barkama i škrapama. Abdul Raeva je također bio malo eksperimentalni booking, ali u drugom smjeru od Amaliahe. Volimo testirati svoje granice te uvijek pratimo reakcije publike, sve bilježimo i učimo.

Greenlight Collective u 2024. nisu radili samo partyje, već su organizirali i sajam ploča što im je bio vjerovatno najposebniji događaj godine jer je bio nešto skroz drugo i novo za njih. “Razmišljali smo kako privući više ljudi na partyje i generalno ih upoznati sa scenom, malo demistificirati taj dio clubbing kulture. Dakle trebalo je biti nešto pristupačnije od “rejva”. Suradnja s gradskom knjižnicom Rijeka, u novom kompleksu, se desila nakon našeg intervjua s njima par mjeseci unatrag. Jako opušteno, ugodni team building s ekipom sa scene, upoznavanje s izlagačima i posjetitelji koji zapravo ne dolaze sa scene, ali sada znaju za nju. Event nam je totalni uspjeh i apsolutno planiramo raditi još takvih stvari.

Osim što su ove godine organizirali pregršt događaja, poseban trenutak u godini je za dečke iz Greenlighta svakako bilo gostovanje na Love International festivalu u Tisnom. “Naše prvo gostovanje na Love Internationalu smo čekali s nestrpljenjem, ali je zaista opravdao sva očekivanja. Imali smo priliku iskusiti svih 6 dana festivala i čuti odlična imena. Naš takeover na Olive Groove stageu bio je u subotu u dnevnom terminu te su svi naši članovi dobili priliku nastupati, a s cjelokupnim iskustvom smo i više nego zadovoljni. Kroz 6 sati uspjeli smo odvrtjeti razne žanrove i drago nam je da smo svojim zvukom predstavljali hrvatsku scenu na tako velikom festivalu. Ekipa iz organizacije je profesionalna i vidi se da im je stalo podupirati i lokalnu scenu, što mnogi ostali festivali zanemaruju.

Ono što je najzanimljivije je način na koji je došlo do suradnje između kolektiva i Love Internationala, a priča je krenula još prošle godine. “Do suradnje je došlo sasvim spontano i komično, na Love Internationalu prošle godine, nakon što je Grenca i Iana jedan od organizatora izbacio iz backstagea Barbarellasa. Na kraju se kroz priču ispostavilo da smo upravo mi ono što traže, pošto pokušavaju dovući više hrvatske publike na festival. U svakom slučaju preporuka svima koji traže festival na početku ljeta s odličnim vajbom i muzikom!

Setove koji su rezidenti Greenlight Collectivea odsvirali na Love International festivalu, malo po malo postaju dostupni na njihovom novootvorenom SoundCloudu. Plan im je tamo objavljivati i druge setove rezidenata, kao i samih gostiju s njihovih evenata, a razmišljaju o pokretanju i podcast serije s domaćim i stranim imenima.

Tekuća godina je bila jako zaposlena za Greenlight Collective, no kod njih nema pauze jer su u pripremi događaji koji će se održavaju u Rijeci i Zagrebu, a prve informacije o nekima su već vani. “Ostatak godine smo pripremili u znaku kolaboracije s raznim kolektivima, pošto želimo potaknuti suradnju na sceni, a i povezati se s nama sličnima. Trenutno zapravo jako malo nas živi u Rijeci tako da je u planu proširiti organizaciju i na ostale gradove.

kruder web
dh limited
“Došlo je vrijeme da predstavim svoj rad u legendarnom kupatilu.” napisala je talentirana slovenska DJ-ica i producentica na društvenim mrežama prije nego li je preuzela pult famoznog berlinskog podcasta.
dh limited
“Došlo je vrijeme da predstavim svoj rad u legendarnom kupatilu.” napisala je talentirana slovenska DJ-ica i producentica na društvenim mrežama prije nego li je preuzela pult famoznog berlinskog podcasta.