Skip to main content
  • 24.09.2024.

Kako Cercle spaja glazbu, umjetnost i spektakularne lokacije

Cercle, platforma poznata po spajanju elektroničke glazbe s nevjerojatnim lokacijama diljem svijeta, postala je sinonim za nezaboravna audio-vizualna iskustva.

Piše: 

No, iza tih savršeno orkestriranih trenutaka stoji tim predanih pojedinaca, među kojima je i menadžer Cercle Recordsa Clémence Maillard koji je kroz 15 pitanja i odgovora otkrio nešto više o jednom od najprepoznatljivijih projekata u svijetu elektroničke glazbe.

Jedan od ključnih aspekata Cercleovih projekata jest njihova diskografska etiketa, koja je stvorena kao produžetak live showova. U početku su izdavali isključivo pjesme snimljene na mjestima gdje su održavali svoje nastupe, ali s vremenom su proširili svoj rad. Njihov najnoviji projekt, „Matter“, predstavlja suradnju s vizualnim umjetnicima poput australskog filmaša Josefa Gattija, gdje istražuju kako materija reagira na glazbene frekvencije.

Kroz suradnju sa znanstvenicima i umjetnicima, želimo pokazati kako glazba doslovno utječe na svijet oko nas,“ objašnjava Clémence Maillard. Cilj je bio vizualizirati kako neistraženi aspekti naše stvarnosti reagiraju na zvukove, miješajući znanost i estetiku u jedinstveno iskustvo.

Unatoč tome što se Cercle često percipira kao brend ukorijenjen u digitalnoj kulturi, njihov stvarni cilj je uvijek bio spajanje virtualnog i fizičkog svijeta. „Naš je moto djelovati kao most između spektakularnih mjesta i publike koja ih možda nikada neće posjetiti“, priča menadžer Cercle Recordsa. Kroz svoja iskustva, Cercle želi donijeti ljepotu kulturnih i prirodnih znamenitosti ljudima diljem svijeta, a glazba je alat kojim to postižu.

Jedan od izazova s kojim se suočavaju je održavanje ravnoteže između virtualnog i stvarnog doživljaja. „Umjetnici danas žele odvesti publiku u izvanredne svjetove kroz vizualne spektakle, ali isto tako traže načine kako ih vratiti u trenutak, daleko od ekrana i bliže stvarnom iskustvu glazbe.

Kada je riječ o samim umjetnicima koji nastupaju u Cercle showovima, često su to DJ-evi i producenti koji putuju svijetom, a inspiraciju pronalaze u svakodnevnim trenucima. „Svaka sredina može biti izvor kreativnosti“, objašnjava Clémence. Bez obzira radi li se o studiju, hotelskoj sobi ili kafiću, umjetnici crpe inspiraciju iz svog okruženja i putovanja, a ta energija često rezultira jedinstvenim zvukom.

Cercle ne staje samo na digitalnim izdanjima. Njihove kompilacije na vinilima su pravi umjetnički projekti, kombinacija priče, fotografije, dizajna i zvuka. Najnovija, četvrta po redu, rezultat je rada na Cercle Festivalu 2024. „Svaka kompilacija predstavlja izazov jer se mijenjaju izvođači, lokacije i stilovi“, ističe Clémence Maillard. Ove godine, svaki singl s kompilacije popraćen je videom iz serije „Matter“.

Vizualni aspekt igra ključnu ulogu u Cercleovim projektima. „Naši video zapisi nisu samo DJ setovi, oni su doslovno soundtrackovi za određena mjesta“, objašnjava. Svaki nastup prilagođava se specifičnoj lokaciji, a dizajn i vizualni efekti često su inspirirani prostorom u kojem se snimaju. Primjerice, za show Argyja u Švicarskoj, tim je koristio prozirne leće kako bi evocirali teleskop u zvjezdarnici, a snimanje je uključivalo analogne kamere kako bi dočarali nostalgičnu atmosferu skijališta.

Iako se glazba sve više globalizira, neki gradovi i dalje uspijevaju održati prepoznatljive glazbene scene. „Sve više stilova se miješa, ali postoje mjesta koja su i dalje kolijevke određenih žanrova“, kaže Maillard. Ta specifična mjesta stvaraju zajednice koje dijele ljubav prema glazbi i žele taj zvuk proširiti širom svijeta.

Za kraj, Clémence Maillard se osvrće na prolaznost trenutaka, bilo da se radi o DJ setu ili putovanju. Cercle omogućuje publici da se vraća tim trenucima putem svojih besplatnih YouTube prijenosa. „Naš cilj je da ta iskustva budu trajno zabilježena, kao podsjetnik na savršeni trenutak, uz ekskluzivnu pjesmu koja nosi ime mjesta gdje je nastala.

Cercle nastavlja pomicati granice između glazbe, umjetnosti i prostora, stvarajući iskustva koja spajaju ljude diljem svijeta kroz zvukove i slike koje ostaju dugo nakon što set završi. Na popisu ekskluzivnih lokacija Cercleovih lokacija su se našle Hrvatska i Bosna i Hercegovina.

Čak tri puta, Cercle je gostovao u Hrvatskoj. Prvo su doveli Hot Since 82-a s kojim su napravili party na tvrđavi Revelin u Dubrovniku, a zatim su tijekom pandemije koronavirusa snimili ekskluzivni set s duom Disclosure na Plitvičkim jezerima te naposljetku doveli Gorgon City na Biokovo Skywalk. Bosna i Hercegovina je Cercle ugostila jednom i to kod vodopada Plive u Jajcu gdje je Jamie Jones zasvirao.

pvd desk
fscope umek
ATB otkriva priču o nastanku svoje debitantske trake sa zaraznom trance melodijom koja mu je promjenila cijeli život.
fscope umek
ATB otkriva priču o nastanku svoje debitantske trake sa zaraznom trance melodijom koja mu je promjenila cijeli život.