Skip to main content
  • 18.10.2024.

Kako je Innoxia osvojio Ambasadora i svojim jedinstvenim zvukom pridobio psihodeličnu scenu

Razgovarali smo s osječkom producentom koji je prošle godine nagrađen Ambasadorom u kategoriji “Regionalno goa/psy trance izdanje”.

Piše: 

Naslovna foto

Heidi Samardžić

Vedran Šlezak je veliki entuzijast i producent psihodeličnih trance ritmova koji od ljeta 2022. godine na sceni djeluje pod solo projektom Innoxia. Iako je poznat po povremenom koketiranju sa svim stilovima i podžanrovima elektroničke psihodelične glazbe, Innoxia se prvenstveno fokusira na noćne, šumske ritmove obojene raznim utjecajima i dojmovima svjetske glazbe, nastojeći se istaknuti jedinstvenim zvučnim spektrom kao i nezaboravnim pripovijedanjem kroz svoju glazbu.

Upravo prošle godine se istaknuo svojim jedinstvenim zvukom na traci “Black Magic Blossom” s kojom je osvojio nagradu Ambasador u kategoriji “Regionalno goa/psy trance izdanje“. Prisjećajući se tog značajnog trenutka u karijeri, Innoxia nam kaže: “Prošlogodišnji Ambasador osim što je priznanje za postignuće, za mene je ujedno i podsjetnik na vrlo poseban trenutak, početak daleko najdražeg poglavlja mog života.

Heidi Samardžić

Osvajanje Ambasadora za Innoxiju je značilo jedan veliki korak naprijed u karijeri gledajući posljednjih godinu dana svoje karijere osječki producent nam prepričava: “Posebno mi je drago što mogu reći da Innoxia, osim što je ime projekta kojem rado posvećujem nezdrave količine vremena, ujedno i sinonim za specifičan glazbeni izričaj koji nosi sa sobom. Bilo da se radi o reakcijama publike na nastupe, moju glazbu općenito ili dogovorima za izdanja i suradnje, motiv u prvom planu je upravo ta unikatnost oko koje je projekt od početka osmišljen.

“Black Magic Bloosom” osim što je postala nagrađena traka, to je traka s kojom je Innoxia započeo svoje javno djelovanje na svjetskoj sceni.

Osječki producent se u razgovoru prisjetio svojih produkcijskih početaka, posebice vremena kada je kvalitetu svoje produkcije doveo do dovoljno dobre razine da ta glazba može biti izdana. No, za izdavanje nekih od tih traka trebalo je i do dvije godine. “Kroz cijeli taj period znao sam da mogu kvalitetno napraviti ovakav ili onakav stil glazbe, poslati ovdje, ondje ili na neko treće mjesto i stvar je riješena, za mjesec dana traka je vani. To je uvijek bilo nešto što ću napraviti sutra ili idući tjedan, možda čak i danas, ali malo kasnije. “Sada” je uvijek bilo zaokupljeno eksperimentiranjem zvukom, stilovima, raznim instrumentima i atmosferama u potrazi za glazbom koja mi je zanimljiva, kako za stvarati, tako i za slušati.

Čuvši neke od spomenutih eksperimenata na SoundCloudu, Innoxiji su se obratili iz Rudra Mantra Recordsa iz daleke Indije pitajući ga želi li sudjelovati na jednoj njihovoj kompilaciji. To je bio trenutak, kada i nakon prve interakcije s ljudima s etikete, Innoxija nije osjećao da mora nešto napraviti u nekom stilu, već je osjetio potpunu slobodu stvoriti nešto za sebe i tako je nastala “Black Magic Blossom” koja je odmah zapela za uši ne samo ljubitelja psihodeličnih ritmova, već i kolegama sa scene.

foto: Heidi Samardžić

Odmah po izlasku, traka je zapela za uši nekih od meni najdražih umjetnika i izdavača s kojima sam ove godine ostvario jednako neobična i draga izdanja kao što su “Native Realm” i “Sandstorm In The Hourglass” koja su naravno, omogućila neke nove prilike i suradnje“, prepričava nam Innoxija te ponosno ističe “Prava je rijetkost, ali time i velika sreća, barem iz mog iskustva, raditi s nekim tko bezuvjetno vjeruje u tvoju viziju i daje ti podršku, prostor i priliku da budeš svoj, a u isto vrijeme uspješan.

Van spomenutih izdanja, Innoxija je ove godine u studiju proveo radeći na trakama za nekoliko ovogodišnjih kompilacija, kao i što je dobar dio vremena posvetio stvaranju nekoliko većih projekata u obliku EP-ja. U trenutku našeg razgovora, prvi takav projekt je bio dovršen, a o njemu nam nije htio otkriti previše detalja “Iskoristit ću ovu priliku kao mali teaser i reći samo da se radi o nečem znatno drugačijem, ali svakako vrlo zanimljivom.”

Osim što je značajan dio godine proveo u studiju, projekt osječkog producenta smo mogli čuti na nizu događaja diljem lijepe naše. “Što se tiče nastupa i događanja ove godine, koristim svaku priliku kao i ovu, da pohvalim prvo izdanje Foresterra Festivala. Uz odličnu organizaciju, dekor i ugođaj bilo je pravo zadovoljstvo biti dio poprilično blještavog lineupa. Rado se prisjetim i subotnje špice, energične i razigrane publike Mystic Mountain Festivala. Osim toga tu su još i, možda ne toliko razvikani, ali meni svakako dragi Divine Forest i Regeneration gdje sam kod kuće, među svojim plemenom i koje toplo preporučujem svakom naklonjenom psihodeličnoj kulturi, u potrazi za dobro provedenim vikendom.”

sven desk
kruder
San Francisco je bio epicentar američke rave scene, koji je svjedočio legendarnim zabavama početkom 90-ih.
hall mob
San Francisco je bio epicentar američke rave scene, koji je svjedočio legendarnim zabavama početkom 90-ih.