Skip to main content
  • 8.10.2024.

Nagrađivani beogradski elektronički sastav Bella Technika sprema novi album

Bella Technika je na prošlogodišnjem Ambasadoru osvojila nagradu u kategoriji “Najbolji regionalni album / kompilacija godine”.

Piše: 

Nagrađivani beogradski elektronički sastav Bella Technika nastao je od članova kultnog Darwood Duba, a jednom prilikom su izjavili da oni prave klupsku glazbu, za one koji ne idu u klubove. Bella Technika iza sebe ima dva uspješna albuma “Section” i “Solid State“, a upravo drugi izdani album je prošle godine zavrijedio nagradu Ambasador.

S obzirom na to da njihovo glazbeno djelovanje savršeno ide uz opis kojeg su jednom prilikom sami sebi dali, Bellu Techniku se ne može toliko često uhvatiti na nastupima. Iako ih nešto rjeđe viđamo na nastupima, jedan od članova beogradskog elektroničkog sastava, Bojan DrobacBambi nam otkriva da itekako vole proces pravljenja glazbe i da im je to daleko rasterećeniji proces od nastupa, stoga produkciju više prakticiraju.

Od kako je glazba postala digitalna, kompletni glazbeni studiji staju u običan kompjuter, što nam omogućava da selimo naše glazbene, mikro radne stanice iz kuhinje u spavaću sobu, terasu, planinu, južna mora. S druge strane, mladost smo proveli po podrumima s nježnom i kvarljivom analognom opremom. Frustriran mladošću, danas uživam u tranziciji iz podruma u prosvjetljenje, provjetrene prostore u kojima napokon pravimo glazbu.” objašnjava nam Bambi te dodaje da su nastupi u ovoj fazi života nešto kompliciraniji, a u tome ima ulogu i oprema koju koriste.

Nastupi su nam malo kompliciraniji, koristimo opremu koja je proizvedena od 1960-ih godina do danas, što podrazumijeva dosta različitih analognih i digitalnih veza, custom kabela i dosta koncentracija za spajanje. Dakle, pravljenje glazbe mi je daleko rasterećeniji proces od nastupa, zato ga i više volimo i više prakticiramo.

Debitantski album “Section” izašao je 2019., a drugi album “Solid State” je izdan 2023. godine. Znatiželjni, hoćemo li ponovno morati čekati četiri godine za novo Bella Technika izdanje, provjerili smo s Bambijem rade li na novoj glazbi, na što nam je on dao potvrdan odgovor te otkrio koje sve projekte su odradili i imaju u planu.

Stalno radimo novu glazbu, to smatram radnom etikom. Radili smo glazbu za par dokumentarnih filmova i izložbi. Novi album spremamo, ne znam kada će biti gotov, ali već izvodimo 4-5 pjesama uživo. Dodatno, razmišljam o albumu ambijentalne, primijenjene glazbe, spreman je, dopada mi se, samo me malo trenutno mrzi da se bavim izdanjima.

Bliži nam se novo izdanje Ambasador, stoga je neizbježno bilo pitati Bambija da nam otkrije što njemu znači nagrada, u kojoj se prepoznat njihov dugogodišnji kvalitetni rad.

Zahvalan sam svima koji stoje iza nagrade Ambasador, jer nas dvojica zajedno imamo preko 100 godina. Dosta se obradujem kad shvatim da nekog zanima to što mi radimo, a posebno kad nas neko prepozna kao interesantne. Zapravo otvorio bih šampanjac za svaku pohvalu, lijepu riječ, čak i blagonaklonski pogled :).

kruder web
dh limited
“Došlo je vrijeme da predstavim svoj rad u legendarnom kupatilu.” napisala je talentirana slovenska DJ-ica i producentica na društvenim mrežama prije nego li je preuzela pult famoznog berlinskog podcasta.
dh limited
“Došlo je vrijeme da predstavim svoj rad u legendarnom kupatilu.” napisala je talentirana slovenska DJ-ica i producentica na društvenim mrežama prije nego li je preuzela pult famoznog berlinskog podcasta.