Skip to main content
  • 23.08.2024.

Nakon 18 godina, zatvara se jedan od znamenitih berlinskih klubova – Wilde Renate

Gentrifikacija u glavnom gradu Njemačke se nastavlja te uvelike utječe na kulturni i noćni život.

Piše: 

Naslovna foto

Wilde Renate

Berlinska “bolest clubsterben” ili ti ga u prijevodu smrt klubova, će uskoro odnijeti još jednu žrtvu. Znameniti klub Wilde Renate, također poznat i kao Salon zur Wilden Renate, vjerovatno će biti prisiljen zatvoriti se krajem 2025. godine nakon 18 godina rada, osim ako se ne dogodi neka značajna promjena.

U izjavi za Resident Advisor, tim Wilde Renatea naveo je rastuće troškove i vlasnika zgrade koji im očito onemogućuje produženje najma kao razloge zbog kojih su prisiljeni na ovakav korak. “Unatoč intenzivnim naporima da se pronađe način za produženje ugovora ili neko drugo alternativno rješenje, moramo se suočiti s činjenicom da Renate više neće moći nastaviti djelovati u svom trenutnom obliku” poručuju iz kluba.

foto: Wilde Renate

Tim iza Wilde Renate tvrdi da su vlasnici zgrade ozloglašeni zbog maksimiziranja profita kroz povećanje najamnina što dovodi do “istiskivanja i deložacija”. Među brojnim nekretninama koje ta tvrtka (Padovicz Group) posjeduje u tom području nalazi se i Watergate, još jedna dugogodišnja institucija berlinskog noćnog života.

Istjerivanje Renatea nije izoliran slučaj” napominje ekipa iza kluba te nadalje navode da su “klubovi i druge socio-kulturne institucije u Berlinu ponavljano ugroženi sličnim razvojem događaja” te da su takvi objekti “važna mjesta susreta, razmjene i kreativnog razvoja koja Berlin karakteriziraju na međunarodnoj razini.

Iako ekipa iza Wilde Renatea djeluje poprilično uvjerena da će morati zatvoriti svoja vrata na trenutnoj lokaciji krajem sljedeće godine čini se da nisu potpuno izgubili nadu. “Renate je i ostat će vitalni dio berlinske klupske kulture, i nastavit ćemo se boriti kako bi osigurali da i u budućnosti bude mjesto glazbe, plesa i zajedništva” zaključili su.

Wilde Renate otvoren je 2007. godine u tada napuštenoj stambenoj zgradi. Nudi tri plesna podija uz vanjski prostor, tijekom godina ugostio je brojna etablirana elektronička imena, ali i nekoliko regionalnih DJ-eva Herzela.

foto: Wilde Renate
pvd desk
pvd mobi
Baš kao što su gabber i hardcore preuzeli Nizozemsku (a potom i svijet) 1990-ih, a trance 2000-ih, hard techno je sada u porastu.
pvd mobi
Baš kao što su gabber i hardcore preuzeli Nizozemsku (a potom i svijet) 1990-ih, a trance 2000-ih, hard techno je sada u porastu.