Skip to main content
  • 10.08.2024.

Ne stišava se bura oko Carpe Diema. Zabranjeni noćni partiji nakon dolaska inspekcije!

Ne prestaje “buka” oko slučaja Carpe Diem na Hvaru koji je na društvenim mrežama objavio da do daljnjeg ukidaju noćne partye u Stipanskoj.

Piše: 

Naslovna foto

Carpe Diem Beach Hvar Facebook

Rezultat je to inspekcijskog nadzora, a prema informacijama glasnoća glazbe na Paklinskim otocima ne smije prelaziti 55 dB.

Foto Carpe Diem Beach Hvar Facebook

Državni inspektorat je na pitanja novinara, kada su tamo zadnji put mjerili buku odgovorio “da tamo nisu mjerili buku jer u blizini nema naselja u kojem ljudi žive“. Jedno mjerenje koje su proveli outsourcali su privatnoj firmi koja je utvrdila da Carpe Diem ne prekoračuje ograničenja, prenosi portal Plava Kamenica.

S druge strane postavlja se pitanje kako su Carpe Diem u gradu Hvaru i na Stipanskoj mogli poslovati kao noćni klubovi, kada su bili registrirani kao kafići pa nisu ni smjeli raditi noću, prenosi Dalmatinski portal.

Punih 27 godina lokalna vlast, inspekcije ali i druge institucije progledavale su kroz prste ovom popularnom “kafiću”, a da nitko za to nije odgovarao

Ovdje se postavlja pitanje uništenja disco club kulture, upravo zbog činjenica da posljednjih 20-tak godina po cijeloj Hrvatskoj imamo val otvaranja tzv. “kafića” koji rade danonoćno. Noću se pretvaraju u disco barove s besplatnim ulazom i uništavaju kulturu clubbinga i plaćanja ulaznica. To je nešto oko čega ni država ni lokalne vlasti nisu vodile računa samo misleći na svoj vlastiti džep i punjenje proračuna, a da ne spominjemo nemarno Ministarstvo kulture i glazbene udruge za koje je već poznato da brinu samo o svojim zaposlenicima i onima koji su bliže “oltaru”. Posve je jasno da se više podilazilo ugostiteljima nego samoj kulturi clubbinga.

A cijela priča oko Carpe Diema možda nikada ne bi postala aktualna da vlasnik kluba zajedno sa svojim licenciranim i nelicenciranim zaštitarima nedavno nije punio naslovnice kada je pretukao lokalnog ugostitelja i kuhara susjednog mu restorana Gariful. Upravo ta situacija rasplamsala je vatru otpora u narodu koja se brzinom munje proširila kalama grada Hvara. Organizirani su prosvjedi ispred Carpe Diema i potpisivanje peticije da im se zabrani rad u Hvaru jer godinama krši zakone i propise. Slijedom toga počele su se provoditi istrage, izlaziti inspekcije na teren i gle čudom otkrivene su baš sada “nepravilnosti”.

Čini se da je ovo kap koja je prelila čašu, te da je sazvana izvanredna sjednica Gradskog vijeća grada Hvara.

Kako piše Jutarnji “Hvar je postao ogledni primjer kako se lošom turističkom vizijom, od ekskluzivne destinacije brzo spadne na lokaciju koju ozbiljni gosti zaobilaze”.

Na sjednici Gradskog vijeća pokušalo se ponovno lobirati za Carpe Diem, no problem je nastao jer nije bilo kvoruma. Jutarnji još piše kako “Građani Hvara na društvenim mrežama hvale potez vijećnika koji su u petak spriječili legaliziranje buke koja je od nekoć pitome Stipanske, na kojoj se rado kupala svjetska elita, napravila raj za partijanere i rastjerala dotad redovne goste Hvara”.

Nakon svih ovih događaja čini se kako je noćnom partijanju u Carpe Diemu došao kraj barem šta se tiče ove sezone. A inspektorat navodi kako će krenuti u ozbiljniji nadzor buke na svim otocima.

Pitanje je samo hoće li itko ikad kazneno odgovarati što je ovaj buffet, kafić, beach bar, noćni klub ili kako već vam je draže, radio poslije ponoći i to punih 27 godina mimo Zakona.

Carpe Diem je u svakom slučaju ako ćemo gledati obol na lokalnu glazbenu scenu, svake godine imao nekoliko DJ rezidenata iz Hrvatske i regije koji su tu “brusili” zanat, te je bez obzira na sve gore spomenute činjenice značajno doprinio razvoju talenata.

umek desk
fscope umek
Amapiano je rođen na ulicama Južnoafričke Republike u gradovima kao što su Soweto, Alexandra i Victoria – koji imaju bogatu povijest rasne nepravde, pobuna, duhovnosti, radosti i južnoafričkog ponosa, a sve to utjelovljeno je u zvuku ovog žanra.
pvd mobi
Amapiano je rođen na ulicama Južnoafričke Republike u gradovima kao što su Soweto, Alexandra i Victoria – koji imaju bogatu povijest rasne nepravde, pobuna, duhovnosti, radosti i južnoafričkog ponosa, a sve to utjelovljeno je u zvuku ovog žanra.