Skip to main content
  • 1.07.2024.

Prije 35 godina, održao se prvi Love Parade. Pogledajte neke od dosad neviđenih slika!

Na današnji dan prije 35 godina, ispisala se povijest elektroničke glazbe.

Piše: 

Ta 1989. godina je ostala zapamćena po mnogoćemu, posebice u Berlinu. Jedan od brojnih događaja iz te povijesne godine kojeg žitelji Berlina pamte jest nastanak pokreta koji je uvelike obilježio elektroničku i klupsku kulturu.

Upravo na današnji dan (1. srpnja) 1989. godine održan je prvi Love Parade i na taj način je ispisana povijest elektroničke glazbe. Pod sloganom “Peace, Joy, Pancakes” – Dr. Motte i Danielle de Picciotto su okupili oko 150 partijanera na berlinskom Kurfürstendammu na nešto drugačijem prosvjedu nego inače.

foto: Erik-Jan Ouwerkerk / prvi flyeri o Love Paradeu na zidovima Berlina 1989. godine

Uz ritmove acid housea i techna, na svega tri mala kamiona, berlinska mladež je plesala uzduž i poprijeko trgovačkog bulevara u Zapadnom Berlinu. Taj prosvjed je revolucionirao kulturu demonstracija i pomogao u stvaranju jednog od najvećih kulturnih i glazbenih pokreta koje je svijet ikad vidio.

Arhivski video-zapisi i fotografije s prvog Love Paradea iz 1989. godine su prava rijetkost, no njemački fotograf Erik-Jan Ouwerkerk koji je tada radio za Spiegel ih ima nekolicinu u svojoj arhivi te ih je podijelio sa svijetom.

sonus 2
sonus 1
Nedavno smo objavili poziv za besplatnu promociju mladih, novonastalih i nadolazećih aktera sa scene, a sad je vrijeme da ih svi zajedno krenemo upoznavati.
paul 2 mobile
Nedavno smo objavili poziv za besplatnu promociju mladih, novonastalih i nadolazećih aktera sa scene, a sad je vrijeme da ih svi zajedno krenemo upoznavati.