Skip to main content
  • 30.08.2024.

Sjećanje na zlatno doba dubrovačke disco scene 70-ih i 80-ih kroz priču DJ Vjeverice!

Goran Prišlić poznatiji kao DJ Vjeverica je bio prvi dubrovački DJ.

Piše: 

Naslovna foto

DJ Vjeverica privatna arhiva – 1971.

Jedno od prepoznatljivijih lica najjužnijeg grada u Hrvatskoj jest DJ Vjeverica, koji je nedavno za lokalne medije dao veliki intervju u kojem se prisjetio vremena kada se u Dubrovniku živilo za glazbu, ples i zajedništvo. Disco scena Dubrovnika tijekom 70-ih i 80-ih godina doživjela je svoj vrhunac, a Gordan Prišlić bio je jedan od njenih ključnih protagonista.

Prišlić je svoju karijeru započeo krajem 60-ih u omladinskom klubu “Pajo Čerović“, gdje je brzo postao prepoznatljiv lik. “Moja prva gaža bila je u Omladin­skom domu, s mojom tehnikom, a plaća je bila tri Cockte!

Legenda kaže da je nadimak “Vjeverica” dobio nakon što je u izlogu trgovine vidio figuricu vjeverice, koja ga je toliko dojmila da ju je odlučio učiniti svojim zaštitnim znakom. Od tada, figurica vjeverice bila je neizostavan dio njegovog DJ pulta.

Osim što je bio DJ, Vjeverica je bio uključen u organizaciju mnogih ključnih događaja toga doba. Prvi dubrovački disko klub otvorio je svoja vrata zahvaljujući upravo njegovom entuzijazmu (trenutak kada je Omladinski klub postao disko klub), a on je također bio i organizator prvog dočeka Nove godine na Stradunu, kao i popularnih karnevalskih zabava. Njegove radio emisije na Radio Dubrovniku sa Slobodanom Nanom Vlašićem, “Vis a vis” i “Val na valu“, bile su pravi hit među mladima, prenoseći veseli duh vremena i okupljajući slušatelje uz radio prijemnike.

Bilo je to vrijeme kad su se ljudi zabavljali iskreno i od srca, bez velikih pretenzija i s mnogo radosti“ prisjeća se Vjeverica, ističući kako su diskoteke poput “Aquariusa“, “Nelsona“, “Labirinta” i “Tezeja” bile središta društvenog života, mjesta gdje su se stvarala prijateljstva, rađale ljubavi i gradile uspomene za cijeli život. Ovi prostori nisu bili samo mjesta za ples, već pravi kulturni centri gdje su se mladi okupljali, družili i razmjenjivali ideje.

Posebno mu je u sjećanju ostao trenutak kada je u klubu “Tezej” američki mornar spontano uzeo mikrofon i počeo repati, što je bio jedan od prvih susreta Dubrovnika s ovim novim glazbenim stilom. „Puštao sam muziku, kad sam odjednom čuo nekoga kako mi govori – sex machine! Okrenem se na pultu, kad on visok preko dva metra, američki crnac. Odmah sam stavio longplejku sex machine! Tražio je mikrofon, brzo sam mu dao i to. Repao je, uzvikivao neke svoje parole, prvi put sam u životu vidio nekoga kako repa! Na kraju mi je ostavio 20 dolara“ sjeća se Vjeverica.

Ovakvi neočekivani i spontani trenuci dodatno su obogatili priču o vremenu koje se danas s pravom smatra zlatnim dobom zabave u Dubrovniku.

Vjeverica ističe kako su tadašnji DJ-evi bili prave zvijezde, a disko scena je bila u punom usponu. No, s dolaskom digitalnih tehnologija, taj osjećaj zajedništva i spontanosti polako je počeo nestajati. Ipak, uspomene na to vrijeme žive i danas, a Gordan Prišlić ih čuva s posebnim ponosom i radošću.

Naši stari su se zabavljali bolje od nas“, kaže Vjeverica, osvrćući se na vrijeme kada su disko klubovi i betule bili srce društvenog života u Dubrovniku, a glazba je bila neizostavni dio svakodnevnice. Danas, prisjeća se, možda nema toliko klubova i zabava, ali duh tog vremena i dalje živi u pričama i sjećanjima onih koji su imali sreću doživjeti ga.

Ako vas zanima još više o tome kako su se starije generacije na našim prostorima zabavljale u noćnom životu, prije nekoliko godina je snimljen dokumentarni film “Pola stoljeća Diska” koji je donio priču upravo o prvim klubovima u Hrvatskoj.

pvd desk
fscope umek
Baš kao što su gabber i hardcore preuzeli Nizozemsku (a potom i svijet) 1990-ih, a trance 2000-ih, hard techno je sada u porastu.
fscope umek
Baš kao što su gabber i hardcore preuzeli Nizozemsku (a potom i svijet) 1990-ih, a trance 2000-ih, hard techno je sada u porastu.