Skip to main content
  • 3.10.2024.

Stanny Abram je slovenska produkcijska mašina s preko tisuću izdanja!

Uoči osme nagrade Ambasador razgovarali smo s prošlogodišnjim dobitnikom Stanny Abramom iz Slovenije

Piše: 

Stanny Abram je glazbom zaluđen još od 80-ih godina prošlog stoljeća, a sve je krenulo s tada jako popularnim radio Luxemburgom. Svoje prve korake je napravio s DJ Amadom Sallinasom, s kojim je zajedno učio različite tehnike miksanja. Tih godina je bio popularan acid housea, koji je Stannyjev život preokrenuo napoačke te ga odveo do najpopularnijih klubova u regiji gdje je krenuo graditi svoje ime.

1990-ih, Stanny je imao slo-dance projekt D-Team s Ozzy Lee Tigerom, gdje je počeo eksperimentirati s produkcijom te su njih dvoje stvorili nekoliko hitova, poput “Frendy“, koja ih je dovela na četvrto mjesto Dee Jay Time ljestvice u to vrijeme. Na kraju desetljeća, Stannyjeva znatiželja i nemiran duh preusmjerili su ga prema underground sceni, unatoč njegovom tadašnjem komercijalnom uspjehu.

Tijekom 2000-ih, nešto više od 15 godina slovenski elektronički veteran je lutao kroz razne stilove i žanrove, kako bi stekao širu sliku i znaje koje mu je bilo potrebno. Naoružan godinama znanja i iskustva, počeo je oblikovati i stvarati vlastiti zvuk te se našao u house glazbi s varijantama tech-housea i deep housea, ali nije zaboravio na svoju glazbenu širinu i možemo ga čuti kako svira i stvara druge podžanrove elektroničke glazbe

Posljednje godine su za Stanny Abrama bile najproduktivnije, pokrenuo je nekoliko izdavačkih kuća te je izdao pregršt albuma, EP-jeva, singlova i obrada koje su izašle što na njegovim vlastitim etiketama, što na preko 100 drugih međunarovnih izdavačkih kuća diljem svijeta. Stanny u svojoj diskografiji broji preko 1000 izdanja, a njegova glazba se redovno nalazi na brojnim top ljestvicama, podcastima i plesnim podijima diljem svijeta, a podršku neprestano dobiva od velikana sa scene poput Rogera Sancheza, Carla Coxa, Marca Carole, marka Knighta, Sam Divine, Umeka, Sergia Fernandeza i drugih.

Upravo svojim velikim trudom i zalaganjem osim što se svrstao među najproduktivnije producente na našim prostorima, krajem prošle godine je zavrijedio tri nominacije za nagradu Ambasador, kao i samu nagradu u kategoriji za regionalni remiks godine. “Svaki artist ima nevjerovatno dobar osjećaj i motivaciju kad mu netko primjeti rad“, objašnjava nam Stanny u kratkom razgovoru te poručuje da mu nagrada Ambasador znači puno.

Kako nam Stanny otkriva 2024. godina je za njega bila skroz uredu, proveo je dosta vremena u studiju te naravno odradio niz nastupa među kojima nam ističe nekoliko uspješnih nastupa na Kolpa Castle festivalu te Techno Sauna u Maroboru u režiji Hi Festival ekipe.

Što se tiče samog produkcijskog dijela, Stanny Abram nam je otkrio nešto više o trakama s kojima se najviše ponosio ove godine: “Napravio sam dva uspješna elektro izdanja s Lazarusmenom koja se zovu “Domain” i “Indoda”, a izašli su na münchenskoj Zen DNA etiketi. Obe trake su se plasirale na Beatport Top 100 Electro ljestvici. Na Zen DNA su također bila izdanja “Parole” i “Space & Time”.Također, napravio sam dva izdanja na Tronic Musicu – “Out of Control” i “Team Alpha”.”

Stanny nam otkriva kako je nedavno napravio i dva posebna izdanja, ona s hrvatskim tekstom, a jedno od njih je dobilo i obradu hrvatskog elektroničkog veterana: Što se tiče AREVILO Recordsa, tu su izašla dva techno izdanja s hrvatskim tekstom – “Aritmetika” i “Sutra” za koju je odličan remix napravio Fabian Jakopetz, obe trake su bile među Top 5 na techno ljestvici Traxsourcea.

U nastavku godine, Stanny nam otkriva da sprema nova izdanja za Tronic Music, Zen DNA i Arevilo. Dok njih čekamo, neka nova izdanja slovenske produkcijske mašine su već spremna. Ovog tjedna je izdao dva nova EP-ja “Bullet Train” i “Subterranean“, koji je već dobio podršku nekolicine svjetskih velikana. No, Stanny nije stao samo na tim izdanjima, danas su izašla još i dvije trake “The Red Pill” i “The Pressure“.

Koja još najavljena izdanja Stanny Abram ima, možete provjeriti na njegovom Beatportu. Dok na njegovim društvenim mrežama, a posebice na SoundCloudu možete pratiti njegove brojne mikseve koje objavljuje na tjednoj bazi.

Osim što će do kraja godine značajan dio vremena provesti u studiju, Stanny ima potvrđeno nekoliko gaža u Hrvatskoj, Austriji i Sloveniji, a već sljedećeg vikenda 12. listopada ga se može uhvatiti u zagrebačkom Depo klubu uz Fabiana Jakopetza.

pvd desk
pvd mobi
U dokumentarcu se diskutira o glazbenoj tehnologiji, povijesti house glazbe i ostalim relevanim društvenim i kulturnim temama.
pvd mobi
U dokumentarcu se diskutira o glazbenoj tehnologiji, povijesti house glazbe i ostalim relevanim društvenim i kulturnim temama.