Skip to main content
  • 21.10.2024.

Što misle ljubitelji i akteri domaće elektroničke scene o nedavnoj objavi Toma Novyja

Objava njemačkog veterana na društvenim mrežama prošlog tjedna je podigla prašinu na sceni.

Piše: 

Tom Novy se na društvenim mrežama u podužoj objavi nazvanoj “Što se dogodilo s profesijom DJ-a” na stanje scene i na neke nešto mlađe kolege kojima postavlja pitanje ”ima li klaunovska predstava koju izvodite ikakve veze s pravim DJ-ingom?“ Ovaj status je uvelike podignuo prašinu, otvorio raspravu među njegovim kolegama, kao i ljubiteljima elektroničke glazbe.

Naši čitatelji su u anketi na pitanje “smatrate li da je Tom Novy u pravu‘” odgovorili 182 puta potvrdno, dok se samo dva čitatelja nisu složila s objavom njemačkog veterana. Osim ankete, otvorila se i velika diskusija u komentarima, a mi izdvajamo nekolicinu najzanimljivijih.

BUSH
“Nisam htio o tome da ne ispadnem hejter. Vrlo je jednostavno – tehnologija je omogućila milijunima da preko noći postanu DJ-evi. Sve je rečeno, ne treba naširoko.”

DJ MLADEN
“Mladi će hejtati, ali ima dosta istine u tome što si napisao.”

BUSH
“Uglavnom se okome i napadaju oni koji su u problemu kad im laptop blokira 😂 Kao nije bitno kako se svira, nego ono što izlazi van. I ja koristim svašta – imam Traktor i Rekordbox. Razmazio sam se, ali i preglednost mi je vrh.”

DJ MLADEN
“Ma nije samo to. Sam način istraživanja glazbe, pristup, dosta rupa u osnovama. Imaju u glavi neki cilj, koji je nažalost kreiran virtualno iz reelsa i storyja raznih platformi, ali za realizaciju tog cilja i cijeli put do kraja – o tome pojma nemaju. Ima tu još xy stvari koje rade krivo, ali to već ionako dugo traje pa se i kvaliteta i zahtjevi publike također degradiraju.”

FABIJAN JAKOPETZ
“Uvijek radi overloada dolazi do kontrakulture, tako da će se sve što je umjetnički kul i za kritičnu masu vratiti u ekskluzivne “one time polulegalne lokacije”, underground klubove, šupe i podrume, a festivalske lude nek poziraju pred kamerama i hajpaju klince. I ti klinci će jednog dana odrasti…”

FRANKY DUJMOVIĆ
“Hmm… iako ga poštujem i jako volim neke singlove koje je napravio, Tom Novy zapravo cmizdri jer ga je pregazila moderna komercijalna balavurdija jer je i sam na komercijalnoj fronti. Zvuči mi kao neki DJ iz 80-ih koji još pokušava biti relevantan jer pušta s vinila. Ponuda i potražnja, sve se to brzo promijeni, nisu svi konzumenti akutno nezainteresirani za dobru mjuzu i DJ-a koji će ih odvesti na putovanje života.”

DJ TOPA
“Vrijeme je za mirovinu.”

DJ MIRO
“Sve je danas otišlo u k pa tako i DJ-ing. Ovi samo melju svoj đir, ako budeš radio tako, radit ćeš. Ako ne, onda ostane valjda neka mrvica.”

FETA
Sve je lijepo rekao i svi se slažemo, ali i dalje je najvažniji kriterij za booking broj pratitelja na društvenim mrežama.

YESH
“I što će se promijeniti? Niš. Publika diktira trendove, kao što birači glasaju za HDZ. Njemu malo viralnosti i za 5 minuta “business as usual”.”

BON VIVAN
“Vrijeme čini svoje. Promjene u tehnologiji i društvu su neizbježne, a to utječe i na muziku i cijelu scenu koja se, nažalost, pretvorila u ovo o čemu Tom piše. Dio techna se pretvorio obično cirkusarenje i kokošarenje i postao mainstream jer se oko njega vrte velike pare. Stara garda koja je započela cijelu priču polako odlazi, kako glazbenici tako i publika. Nove generacije, koje su sve debilnije, preuzimaju kormilo broda, a on nepopravljivo srlja u ponor. Ne kažem da nema više kvalitete, ali moraš je tražiti povećalom. Do masa brzo i najlakše dolazi samo ono što im se servira, a servira im se teško sranje od glazbe i to najviše kroz razne mega festivale kojima kvaliteta nije na prvom mjestu, nego kvantiteta. Više je s kulturne strane vrijedio devedesetih jedan “mali” party na Stella Mare nego deset najvećih Ultri.”

BILEN
“Osjeti se razlika onog DJ-a koji pušta zbog ljubavi i onog koji pušta zbog para…”

DANIJEL
“Ima Tomek pravo, svaka mu je riječ na mjestu! Mislim da nije taj zloglasni „sync“ toliko kriv koliko su ovi koji su dopustili da „ekipica“ dođe iza DJ-a, pulta i da se slika… A to su skužili i ti o kojima Tomek piše! Navodno je došlo do toga da i DJ može kupiti “time slot” na festivalima i sličnim manifestacijama (kao i Knoll na ultri)…. Jbt. Zbogom pameti.”

IVAN
“Lijepo je opleo po “stikičima” (DJ-evi koji ubodu stick i prenemažu se) i njihovoj Teletabis (ovi s mobitelima u zraku) publici. Više ima plesa u penzionerskom plesu u nekom domu za umirovljenike nego na tim partyjima. Sve je postalo dosadno, predvidivo i unaprijed programirano. Znaš cijeli set koji će dj pustiti tjednima prije partyja. Ne dao bog takvog novokomponiranog kvazi DJ-a tražiti bis ujutro na kraju partyja. Jadan bi se pogubio u vremenu i prostoru. Ne ide se više van zbog doživljaja i zabave, već samo zato da možeš reći “bio sam”. Sjećam se vremena kada sam morao zvati DJ-a (mnoge lokalne sam poznavao osobno) da uzme na party Misjah i da mi ga mora pustiti unatoč tome što ne bi pasao u cijeli set, i pustio bi mi ga svaki put 😍 DJ je imao osjećaj za ljude, kada što pustiti i koju stvar pustiti. Legendarni bis ujutro kad je party gotov, da ih izmori, svi bi ustali i plesali da daju zadnje od sebe.”

sven desk
sven mob
San Francisco je bio epicentar američke rave scene, koji je svjedočio legendarnim zabavama početkom 90-ih.
kruder
San Francisco je bio epicentar američke rave scene, koji je svjedočio legendarnim zabavama početkom 90-ih.