Skip to main content
  • 25.10.2024.

Synth Jam – program koji promovira improvizaciju na elektroničkim instrumentima

Synth Jam je program koji promovira improvizaciju na elektroničkim instrumentima u kojoj sudjeluju glazbenici i glazbeni entuzijasti kako bi stvarali, učili i dobro se zabavili s publikom.

Piše: 

Naslovna foto

Jahve Joža

Prvi Synth Jam održan je u Pločniku 23. svibnja 2017. godine, na dan kada je i prvi put obilježen svjetski dan syntheva u sjećanje na Roberta Mooga. Ikonal iz bRave kolektiva koji je uključen u Synth Jam od samog početka, prisjeća se da se već na prvom druženju i svirki uz synthove pokazalo da je Zagrebu nedostajao sličan program.

Koncept je jednostavan: 10-15 elektroničkih instrumenata, 5-10 glazbenika, mikser i razglas su više nego dovoljni da se izvođači i publika odlično provedu. Ideja Synth Jama je na jednom mjestu okupiti glazbenike koji se skrivaju po kućnim studijima kako bi kroz suradnju učili jedni od drugih, isprobali razne instrumente i dobili uvide u različite pristupe kreativnom procesu. Improvizacija uživo pred brojnom publikom gura umjetnike iz zone komfora pa tako i tjera na promjenu pristupa što često rezultira vrlo interesantnom i originalnom glazbom.

Ikonal nam priča da su organizirali edukacije poput osnove sinteze zvuka te da su s vremenom isprobali različite pristupe u organizaciji događaja – od otvorenih poziva za sudjelovanje ili pak samo poziva onima za koje znaju da će se uklopiti, s više ili manje dogovora prije improvizacije, uz popratni sadržaj ili fokus na improvizaciju.

Kako je vrijeme odmicalo, sve se više zainteresiranih uključivalo, stoga je u jednom trenutku došlo vrijeme da početak događaja pomaknu u kasnije sate jer, kako nam Ikonal kaže, svaki Synth Jam se pretvori u dobar rave. “Synth Jam se pretvorio u program na kojem možete čuti originalnu i sirovu glazbu uz minimalnu donaciju.

ynth Jamovi se snimaju pa se tijekom vremena počela izdavati glazba koja je nastala kroz ovaj jedinstven koncept pod imenom Lab Personnel. Snimljeni materijal sa Synth Jamovima prolazi kroz ruke Luke Kurjana koji se brine za miksanje, dok je Zarkoff zaslužan za mastering.

U Synth Jamovima, a samim time i u Lab Personnel izdanjima dosad su sudjelovali mnogi poznati i manje poznati izvođači kao što su: Jasmin Mahmić aka Le Chocolat Noir/Fiume, Saša Rajković aka Zarkoff, Nikola Kos aka Ikonal, Luka Kurjan aka Man Of Cloth, Goran Lautar aka Neon Lies, Ivna Ji, Marijan Katić aka mmmotion, Ivona Ivković, Dominik Šešek, Paul Genetik, Marijo Franić aka FMMM, Paško Gaćina, Robert Svatoš, Dino TM

Ovom prilikom želimo zahvaliti svima koji su uključeni u organizaciju, voditeljima klubova koji nam rado prepuste podije, kao i publici koja nas dođe poslušati i podržati s minimalnom donacijom“, zaključuje Ikonal koji poručuje svima da posjete neko od sljedećih izdanja Synth Jama, a kada će to biti, saznat ćete prvo na društvenim mrežama bRave kolektiva

kruder web
hall mob
San Francisco je bio epicentar američke rave scene, koji je svjedočio legendarnim zabavama početkom 90-ih.
kruder
San Francisco je bio epicentar američke rave scene, koji je svjedočio legendarnim zabavama početkom 90-ih.