Skip to main content
  • 25.09.2024.

Tamara Kezz: “Do kraja godine možete očekivati nešto potpuno drugačije od svega do sada što sam objavljivala”

Jesen nam je stigla, pripreme za nagradu Ambasador su u punom jeku, a mi razgovaramo s prošlogodišnjim Ambasadorima da rezimiramo njihovih proteklih 12 mjeseci.

Piše: 

Naslovna foto

Branka Keser

Tamara Kezz je pjevačica, producentica, DJ-ica i live act iz Srbije, s trenutnom adresom u Ljubljani. Posljednjih godina se prometnula u jednu od najzanimljivijih glazbenica u Srbiji, a može se pohvaliti da je jedina iz te zemlje nastupila na popularnom britanskom Glastonburyju i to dva puta prošle godine.

Ponosna vlasnica nagrade Ambasador, poznata je po svom jedinstvenom glazbenom izričaju u kojemu spaja suvremeni elektronički zvuk i stilizirano pjevanje s primjesama tradicionalnih balkanskih melodija, kao i po vrlo emotivnoj interpretaciji i snažnoj energiji. Osim toga, Tamara sklada i producira glazbu za kazalište, radio, izložbe, performanse, modne revije i film.

foto: Branka Keser

Iza Tamare je još jedna uzbudljiva, zanimljiva i intenzivna godina o kojoj smo s njom popričali. Iako je bila “na sve strane”, uspjela je uklopiti obiteljski život s nastupima i radom na produkciji, a održavanje tog balansa joj je veoma važno.

Ovo ljeto je bilo najintezivnije još od doba prije koronavirusa. Imala sam sreću da se konačno po prvi put pojavim u Poljskoj i definitivno bih voljela da se nekad vratim tamo.” priča nam Tamara te nam otkriva koje sve nastupe od ovog ljeta mora izdvojiti: “Bilo je tu par zanimljivih nastupa u suradnji s Exitom, koji su mi uvijek dragi, posebno kada je Dance Arena u pitanju. Pored toga, moram izdvojiti Ritmik žurku s Kim Ann Foxman i također divan mali festival među vojvođanskim kukuruzima – Malomfesztivál u Oromu, gdje je sve prštalo od vibre – kako to vi volite da kažete.

Naravno osim nastupa na festivalskim pozornicama i partyjima, Tamara nam otkriva da će od ovoga ljeta posebno pamtiti plesnu predstavu “HasanaginicaUne Đelošević, za koju je radila glazbu i izvodila ju uživo na sceni. “Odrasla sam u kazalištu i ovo je bio veoma važan trenutak povratka u novom obliku, koji želim da njegujem.

Do sad u svojoj karijeri Tamara ima izdana 3 albuma, nekoliko EP-jeva i preko 20 singlova. Svoju bogatu diskografiju otkako je dobila nagradu Ambasador je podjebljala za još par izdanja, a ona su izašla na Exitovoj novopečenoj etiketi. “Imala sam čast da budem među prvim izvođačima na Exitovom Soundscape labelu s trakom “Go for it”, ali i da otvorim EXIT R:Evolution label s pjesmom “Niška banja”, zajedno sa Satorijem koji je producirao traku i s Nakedom iz Beograda. koji je inače meni jedan od omiljenih srpskih bendova današnjice. Napravili smo nesvakidašnji spoj, a pjesmi unijeli smirujući prizvuk i na taj način predstavili tradiciju u suvremenom kontekstu, kakvu zaslužuje.

Osim samostalnih nastupa i izdanja, Tamara Kezz ima “lelujavi nepretenciozni projektTijamara kojeg vodi sa sestrom Tijanom kroz koji slobodno tragaju za specifičnim underground zvucima. Ljetos su zajedno nastupale, a kako nam kaže muzika je oduvijek bila važan dio njihovog odnosa, pa su to samo pretočile u nešto što je dostupnu drugim ljudima, a trenutno rade na zajedničkom izdanju. “Uskoro ćemo objaviti novi singl “Will you take me”, a pripremamo i drugo EP izdanje.

Kako nam Tamara otkriva, dobar dio jeseni će provesti u produkciji i studiju: “Jesen ću provesti u završnoj fazi produkcije i mixanju četvrtog albuma. Uskoro treba da izađe i novi remix, koji je za pjesmu “Maro” s albuma “Elektroizvorika” odradio Estray – Vid Marjanović, a već je pokupio odlične reakcije publike na nastupima.” Osim toga, Tamara Kezz do kraja godine sprema nešto potpuno drugačije od svega do sada što je radila, a to je pjesma koju je snimila s bendom te zaključuje naš razgovor: “Na taj način ću obilježiti 10 godina od prvog singla, a ubrzo nakon toga ću neko vrijeme biti samo mama (po drugi put). 🙂

foto: Julia Augustowicz
pvd desk
fscope umek
ATB otkriva priču o nastanku svoje debitantske trake sa zaraznom trance melodijom koja mu je promjenila cijeli život.
fscope umek
ATB otkriva priču o nastanku svoje debitantske trake sa zaraznom trance melodijom koja mu je promjenila cijeli život.