Skip to main content
  • 30.05.2024.

Tema dana: Kako Detroit Techno čuva srce grada usred gentrifikacije

Detroit, poznat kao rodno mjesto techna doživio je, kako je njegova underground glazbena scena postala kulturni bedem protiv valova gentrifikacije koji zapljuskuju grad

Piše: 

Žanr koji je nastao 80-ih iz spoja crnačke gay klupske kulture i srednjoškolske party scene, ima korijene duboko isprepletene s gradskom afroameričkom zajednicom i njezinim socio-ekonomskim borbama (Yahoo) (Jacobin)​ .

Povijesno gledano, techno je pružao kreativni izlaz i osjećaj identiteta crnačkoj srednjoj klasi Detroita. Karakterizirali su ga futuristički zvukovi i teme, crpeći inspiraciju iz različitih izvora poput europske elektroničke glazbe i znanstveno-fantastičnih slika koje su popularizirali DJ-i poput Electrifying Mojo​ (Jacobin)​.

Posljednjih godina detroitska techno scena odigrala je ključnu ulogu u otporu gentrifikaciji

Ključne osobe u pokretu, uključujući Juana Atkinsa, Derricka Maya i Kevina Saundersona aka Belleville trojka, stvorile su osebujan zvuk koji je kombinirao složene ritmove s estetikom okrenutom budućnosti (ForeignAffairs). Posljednjih godina detroitska techno scena odigrala je ključnu ulogu u otporu gentrifikaciji. Sve veći troškovi života i priljev bogatijih stanovnika raselili su mnoge crne stanovnike koji su dugo živjeli, prijeteći kulturnom tkivu grada.

Techno je pružao kreativni izlaz i osjećaj identiteta crnačkoj srednjoj klasi Detroita

Festival elektroničke glazbe Movement, nekad besplatan događaj kojim se slavila techno baština Detroita, sada naplaćuje visoke naknade i privlači manje raznoliku publiku, odražavajući šire trendove gentrifikacije (Yahoo).

Unatoč tome, underground techno zajednica nastavlja uzvraćati udarac. Događaji kao što je The Congregation nude inkluzivne prostore u kojima se građani Detroita svih pozadina mogu okupiti i slaviti svoju zajedničku baštinu. Ova okupljanja održavaju zajednički duh starog Detroita i pokazuju viziju uključivog grada (ForeignAffairs).

Foto Roland

Techno je više od pukog žanra; to je kulturni pokret koji čuva identitet grada u pozadini gospodarskih i društvenih promjena

Organizacije poput Underground Resistance (UR), predvođene Mikeom Banksom, imale su ključnu ulogu u ovom otporu. UR ne samo da proizvodi glazbu, već i potiče lokalne talente i održava techno tradiciju živom unutar zajednice. Odabirom da ostanu u Detroitu umjesto da traže prilike u inozemstvu, Banks i UR predstavljaju primjer etosa “kolektivnog samopouzdanja” koji zagovara aktivist James Boggs​ (Jacobin).

Zaključno, detroitski techno je više od pukog žanra; to je kulturni pokret koji čuva identitet grada u pozadini gospodarskih i društvenih promjena. Kako se grad razvija, techno scena ostaje ključni stup kulturne i društvene otpornosti Detroita (Yahoo) (Tolerance.ca)​.

paul 1 desktop
paul 2 mobile
Ovo je priča o jednoj od najprepoznatljivijih plesnih traka s početka novog milenija.
paul 2 mobile
Ovo je priča o jednoj od najprepoznatljivijih plesnih traka s početka novog milenija.