Skip to main content
  • 20.06.2024.

Tijana T u RA Exchange podcastu: “Biti dio ove scene je već politički čin”

Dugogodišnja DJ-ica i akterica na sceni je u RA Exchange podcastu razgovarala o politici u plesnoj glazbi i dinamičnoj kreativnoj kulturi bivše Jugoslavije u borbi protiv establišmenta.

Piše: 

Naslovna foto

No Sleep Festival

Tijana T je na sceni aktivna od ranih 2000-ih, prvo kao novinarka, a zatim i kao DJ-ica. U Beogradu je započela svoju karijeru, a danas ju je glazba odvela na sve krajeve svijeta. Upravo u nedavnom RA Exchange podcastu se kroz sat vremena osvrnula na svoj rodni kraj.

Vrijeme pod socijalističkom vlašću u bivšoj državi, Tijana je opisala kao “utopijsko vrijeme” koje je poticalo intenzivnu kreativnost i kontrakulturnu umjetnost i glazbu. Liberalna komunistička republika koja nije djelovala pod utjecajem SSSR-a, je iznjedrila dinamičnu, antiestablišmentsku kulturu performansa ukorijenjenu u novom valu, feminizmu i svemu ne-mainstreamu.

U razgovoru s producenticom Resident Advisor Exchange podcasta Chloe Lula, Tijana se osvrnula i na to kako je odrastanje u ovakvoj sredini oblikovalo njezine vrijednosti i ukus u glazbi te kako je rat i raspad Jugoslavije definirao razbolje intenzivnog straha i siromaštva koje je uslijedilo. U Srbiji su tako techno i noćni klubovi postali energična mjesto za mlade ljude koji traže utjehu, zajednicu i društveno-političke promjene.

Tijekom podcasta, Tijana je još pričala o svojoj karijeri, pogledu na vezu između politike i plesne glazbe, nerazvijenih glazbenih tržišta, rijeznosti…

sonus 2
dh mobile
Ovo je priča o jednoj od najprepoznatljivijih plesnih traka s početka novog milenija.
paul 2 mobile
Ovo je priča o jednoj od najprepoznatljivijih plesnih traka s početka novog milenija.