Skip to main content
  • 24.08.2024.

Tomorrowland više nije najposjećeniji festival u Europi. Ove godine krunu je uzeo bajkoviti Untold!

Na istoku Europe prije 9 godina rodila se nova bajkovita festivalska priča pod imenom Untold, festival koji je ove godine u četiri noći posjetilo 423 tisuća ljudi.

Piše: 

Naslovna foto

Untold Festival Facebook

Za usporedbu: oko 400.000 posjetitelja dođe na Tomorrowland u Belgiji tijekom dva vikenda, 225.000 u Parookaville, nešto više od 200.000 u Airbeat One i Exit Festival, 110.000 na Mysteryland u jednom vikendu koliko bi moglo biti i na Ultra Europe festivalu.

Što se tiče veličine, Untold nadmašuje Tomorrowland, koji je puno poznatiji u svijetu, i upravlja otprilike istim brojem posjetitelja u dva vikenda kao Untold u jednom.

Ali zašto festival još nije toliko poznat u Europi?

To je vjerojatno zbog lokacije, jer većina Europljana vjerojatno ne misli na Rumunjsku kada su u pitanju festivali. Mnogi ljudi u svojim glavama imaju staru, stereotipnu sliku Istočnog bloka. Grad domaćin, Cluj-Napoca, prekrasan je, povijesni grad koji vrijedi vidjeti i koji podsjeća na Beč. Vrijedi putovati tamo.

Ali kao što svi znamo, veličina nije sve. Dakle, što je čekalo posjetitelje devetog izdanja Untold Rumunjske, u samom srcu Transilvanije? Doduše, festival nema toliko pozornica kao Tomorrowland. Ali kao što smo napisali, veličina nije sve i ima jako puno pozornica u Tomorrowlandu. I 250 izvođača raspoređenih u četiri dana je još uvijek puno, ali ne previše.

Koja je svrha imati deset vaših omiljenih DJ-a koji sviraju u isto vrijeme?

Četiri najveće pozornice bile su grubo odvojene prema različitim elektroničkim žanrovima. Velike međunarodne zvijezde elektroničke glazbe na glavnoj pozornici s nastupima kao što su Purple Disco Machine, Zerb, Lost Frequencies, Martin Garrix, Alok, Swedish House Mafia, Jax Jones, Tujamo, Mahmut Orhan i Nicky Romero. Potom Techno i House pozornice s izvođačima kao što su Black Coffee, Carl Cox, Solomun, Stephan Bodzin, Fisher i Nusha. Trance zvuči na Fortune Stageu s Rogerom Shahom, Airwaveom, Maddixom, Johnom O’Callaghanom, Giuseppeom Ottavianijem, Richardom Durandom, Tallom 2XLC pres. RRAW”, Indecent Noise ili Xijaro & Pitch.

Na kraju je uslijedilo hardstyle zatvaranje, na primjer s D-Block & S-Te-Fan. Na Daydreaming Stageu s Henrikom Schwarzom, Rodriguezom Jr., Sebastienom Legerom, Rampueom i Janom Blomqvistom . Bass glazba na Alchemy Stageu s Andyjem C-jem, Netskyjem ili Dub FX-om . Bilo je old schoola, trapa i mnogih drugih žanrova za otkrivanje na drugim pozornicama. Osam pozornica i pun, kvalitetan program elektroničke glazbe, a ponekad i nastupa svjetskih zvijezda poput Lennyja Kravitza i Sama Smitha . Mainstream i underground. Četiri dana punog festivalskog ugođaja.

Štoviše, cijene u Cluj-Napoci općenito su niže nego u zapadnim zemljama. Možete provesti nekoliko dana festivala i odmora u Rumunjskoj sljedeće godine, jer je već počela registracija ulaznica za 2025. Sljedeće godine festival slavi svoju desetu godišnjicu.

pvd desk
pvd mobi
Amapiano je rođen na ulicama Južnoafričke Republike u gradovima kao što su Soweto, Alexandra i Victoria – koji imaju bogatu povijest rasne nepravde, pobuna, duhovnosti, radosti i južnoafričkog ponosa, a sve to utjelovljeno je u zvuku ovog žanra.
pvd mobi
Amapiano je rođen na ulicama Južnoafričke Republike u gradovima kao što su Soweto, Alexandra i Victoria – koji imaju bogatu povijest rasne nepravde, pobuna, duhovnosti, radosti i južnoafričkog ponosa, a sve to utjelovljeno je u zvuku ovog žanra.