Skip to main content
  • 16.10.2024.

Tri dame različitih pozadina u jednom gradu s istim ciljem – preko Berlina do svih kutaka svijeta

Malim koracima i elektroničkom glazbom bez granica, tri dame koje su posljednjih godina osvojile plesne podije Berlina uskoro dolaze u Zagreb.

Piše: 

DJ-evi s berlinskom adresom, kao i oni koji žive negdje drugdje, ali redovno sviraju u berlinskim klubovima te su dio te vibrantne scene, u posljednje vrijeme često dolaze u Zagreb donijeti sa sobom dašak techno prijestolnice. Ovog je puta riječ o tri dame – Gabrielle Kwarteng, Ogazón i Lole Haro, koje su, nakon što su poharale ljetne festivale na našoj obali, spremne za novo druženje s hrvatskom publikom.

Njujorčanka Gabrielle Kwarteng svoju je karijeru krenula graditi u rodnom gradu sredinom 2010-ih, a važan trenutak u njezinoj karijeri bilo je često pojavljivanje na popularnom The Lot Radiju. Njezini setovi su u to vrijeme bili prožeti neo-soulom, italo i afro discom, koji su bili baza za daljnji razvoj njenog istančanog glazbenog opusa. Zahvaljujući sve popularnijim gostovanjima na The Lot Radiju, a posebice nagradi Mixclouda za “najbolju eklektičnu online radio emisiju” vrata europskih klubova i festivala počela su se otvarati za Gabrielle.

Sljedećih godina počela je sve češće dolaziti u Europu, da bi 2019. godine, dok je bila u Francuskoj na Fashion Weeku u Parizu, naletjela na svog glazbenog idola Gillesa Petersona koji ju je upitao “hoćemo li te vidjeti u Europi ovoga ljeta? Kuriram lineup jednog festivala i voljeli bi te bukirati.” Za Gabrielle je to bio prijelomni trenutak jer je shvatila da njezina glazba dopire do široke mase te da treba biti u Europi. Tog je ljeta nastupila na nekoliko festivala i odlučila se bazirati u Berlinu. Selidba i dolazak u novi grad uvijek predstavlja izazov, no za Gabrielle Kwarteng to je bila prilika za svježi početak u gradu u kojem nema povijest i gdje nitko nema očekivanja od nje. Ova Njujorčanka je tako u Berlinu pronašla svoj novi zvuk i novu inačicu sebe.

Glazbena baza je ostala slična onoj u New Yorku, no ona se nastavila razvijati uz dublje i senzualnije grooveove s daškom techna, što joj je otvorilo vrata za ozbiljne gaže po Berlinu te česta gostovanja u Panorama baru. Svega su joj tri godine trebale u Berlinu da stekne renomirani status i zavrijedi pozivnice u druge važne klubove i festivale te krene na turneju koja ne staje, već se samo ubrzava i popunjava iz dana u dan, iz vikenda u vikend.

Rođena i odrasla u Luksemburgu, Ogazón je do Berlina došla preko Amsterdama. U rodnoj je državi Ogazón vodila poprilično miran život, voljela je skupljati vinly ploče te je bila glazbeno orijentirana prema rocku i indie zvuku. No, selidbom u Amsterdam gdje je provela svoje rane 20-e godine, stvari se mijenjaju. Kako je u jednom intervjuu otkrila, između 2014. i 2019. godine najviše je slobodnog vremena trošila na noćne izlaske, a prema priči njezinih prijatelja nju se uvijek moglo pronaći u prvim redovima klubova.

Prelazak iz partijanera u DJ-a krenuo je za njezin 22. rođendan kada je na poklon dobila prvi par CDJ 400s, s kojima se uhvatila u koštac sa zanatom DJ-inga. Nakon nekoliko mjeseci svakodnevne vježbe, početkom 2018., Ogazón je dobila priliku za svoj debi i odradila ga je uspješno. To je bio trenutak kada je za ovu mladu damu sve kliknulo. Pronašla je ono s čime se želi baviti te je odmah u startu odlučila da želi svoju ljubav dijeliti isključivo preko vinyla. S obzirom na to da je u tom trenutku u Amsterdamu radila posao na puno radno vrijeme, Ogazón je prelomila i odlučila da se treba preseliti u Berlin.

Ogazón se preselila u Berlin u vrijeme pandemije koronavirusa. Iako je za mnoge to bilo nezgodno vrijeme, ona je usprkos okolnostima iskoristila svaku dostupnu priliku. Za etabliranje na berlinskoj sceni i otvaranja vrata prema nekim klubovima, uvelike je utjecalo njeno gostovanje na famoznom HÖR Radiju. Kako su neki bukeri i promotori u velikoj priči za Resident Advisor opisali, nikad nisu vidjeli takvu karizmu i strast preko videozapisa i online seta, što ih je odmah zapalilo i natjeralo da ju bukiraju za svoje večeri u klubovima. Nije joj trebalo dugo da debitira u kultnome Panorama baru, gdje je upoznala i legendarnog Marcela Dettmanna koji ju je naposljetku potpisao za svoju agenciju što je rezultiralo s time da je danas Ogazón redovna gošća svih važnih klubova i festivala na svijetu.

Slično kao i za dvije prethodno spomenute dame, i za Lolu Haro Berlin ima ključnu ulogu u razvoju i lansiranju karijere. Lola Haro je na sceni aktivna od 2018. godine, a prve je korake napravila u rodnoj Belgiji. Svirajući po Bruxellesu, zahvaljujući svom toplom zvuku i dubokom flowu, koji su je razlikovali od njezinih kolega, počela je dobivati pozive za nastupe u drugim europskim metropolama među kojima su Amsterdam, London, Lisabon i, naravno, Berlin.

U Amsterdamu je tako vrlo brzo imala prilike gostovati na Boiler Roomu, a u Berlinu, gdje drugdje nego na HÖR Radiju. Zahvaljujući viralnim setovima na tim platformama, Lola Haro je stekla međunarodno priznanje te sve češće pozive za nastupe diljem Europe. Sljedeći logičan korak u karijeri bila je, naravno, selidba u Berlin s kojim je izgradila posebnu poveznicu, a prilikom jednog povratka u njemačku prijestolnicu, kada je zakasnila na let, slučajno je upoznala Marcela Dettmanna i njegovog menadžera.

Povratkom u Berlin to upoznavanje je bila samo jedna zanimljiva priča za ispričati prijateljima, barem je Lola tako mislila prije nego što je stigao poziv Dettmannovog menadžera da nastupi na jednom njihovom showcaseu. Lola Haro je taj poziv, naravno, prihvatila i nastupila je nekoliko slotova prije legendarnog njemačkog DJ-a, koji je izdvojio vrijeme da posluša njezin set te ga je okarakterizirao dubokim i emocionalnim, stilom kakav nije čuo dugo vremena. Odmah je te večeri Marcel pozvao Lolu da s njim odradi back2back set, a zatim i u još nekoliko prilika. Nastupi s Marcelom Dettmannom, uz već odrađene setove za Boiler Room i HÖR Radio, Loli Haro su dali kredibilitet kojeg ona iz nastupa u nastup opravdava u klubovima i na festivalima diljem svijeta.

U sklopu nove Sequences večeri u petak, 25. listopada u Petom Kupeu gostuju Gabrielle Kwarteng, Ogazón i Lola Haro. Ulaznice su dostupne kroz sustav Entrio.

sven desk
hall mob
Krajem prošle godine je talentirani beogradski DJ debitirao u jednom od najpopularnijih podcasta na sceni.
kruder
Krajem prošle godine je talentirani beogradski DJ debitirao u jednom od najpopularnijih podcasta na sceni.