Skip to main content
  • 2.08.2024.

Zvjezdano nebo, ekskluzivna lokacija i jedinstven ambijent – Tvrđava sv. Mihovila ugošćuje niz spektakularnih ljetnih koncerata!

11. koncertna sezona na Tvrđavi sv. Mihovila ispunjena vrhunskim gostovanjima je u punom jeku, a mi donosimo priču o samoj najstarijoj šibenskoj tvrđavi koja je uvelike zaslužna za kulturni razvoj grada u proteklom desetljeću.

Piše: 

Jedan od najvažnijih baštinskih spomenika Šibenika, mjesto iz kojeg se grad razvio prije više stotina godina, danas je ekskluzivna lokacija za održavanje glazbeno-scenskih događaja koji su pozicionirali Šibenik kao jednu od vodećih koncertnih destinacija u regiji.

Voditeljica Odjela za programsku produkciju Tvrđave kulture Morana Periša nam se u razgovoru prisjeća samih početaka koji nisu bili nimalo lagani, ali su bili uvelike važni za stvaranje istaknute, prepoznate i priznate ustanove u kulturi koja je postala nositelj samog kulturnog razvoja grada. “Počeli smo sa svega nekoliko djelatnika kao dio Muzeja grada Šibenika, a danas smo institucija sa šezdesetak zaposlenih. Upravo je s Tvrđavom sv. Mihovila čija pozornica ove godine slavi deseti rođendan, sve počelo.”

Open-air pozornica na Tvrđavi sv. Mihovila otvorena je 2014., a u sljedećem desetljeću je ugostila preko 200 događaja – od opera i baleta preko rock festivala pa sve do poznatih izvođača elektroničke glazbe. Brojna svjetska poznata, priznata i nagrađivana imena nastupila su do sada na Tvrđavi sv. Mihovila. No, ono što je također jako važno, je da su priliku za predstavljanje dobili i mladi, neafirmirani izvođači, ističe Periša.

Tvrđava kulture ne upravlja samo “Mihovilom” već su se na priču tijekom godina nadovezale i obnovljene tvrđave Barone te sv. Ivan, kao i Kuća umjetnosti Arsen, Hrvatski centar koralja na Zlarinu te adventski sajam Adventura. Širenjem svog djelovanja Tvrđava kulture ne samo da je dobila priliku tijekom cijele godine stvarati kulturni program, već i neke druge mogućnosti poput prostora za sve vrste umjetnosti, a još važnije prostora u kojem mogu djelovati lokalni kreativci i umjetnici.

Rođendanska proslava pozornice na kojoj je sve počelo, ona na Tvrđavi sv. Mihovila odvila se još na otvaranju nove koncertne sezone krajem svibnja uz BADBADNOTGOOD. U nastavku sezone se održao još niz rasprodanih događaja i koncerata poput onog nedavnog od Gregoryja Portera.

Za sve ljubitelje elektroničke glazbe, ipak posebno je zanimljiv mjesec kolovoz, u kojemu već ovog vikenda se spremaju dva spektakla – prvo u subotu rasprodani koncert Krudera & Dorfmeistera u sklopu njihove turneje povodom 30 godina na sceni, a samo dan kasnije u nedjelju se sprema ekskluzivni koncert kraljeva retro chill-out glazbe Aira koji će na Tvrđavi sv. Mihovila svirati svoj znameniti album Moon Safari. Za koncert proslavljenog francuskog dua je dostupno još nešto karata koje se mogu osigurati kroz sustav Eventim te u City Pointu Tvrđave kulture u centru Šibenika.

Obožavatelji elektroničke glazbe neće htjeti propustiti ni koncert kultnog kultnog danskog producenta i multiinstrumentalista Trentemøllera koji će 14. kolovoza doći na Tvrđavu sv. Mihovila, svega par tjedana prije nego li objavi svoj novi album.

Proces samog stvaranja koncertnog programa nam je opisala Morana PerišaOrganizatori smo koncertnih nastupa mnogih svjetski poznatih glazbenih imena za koja smatramo da ih, iako malena, pozornica Tvrđave sv. Mihovila zaslužuje i upravo se takve i trudimo već godinama dovoditi u Šibenik. Naši izvođači tako su uglavnom ”veći” od kapaciteta naše pozornice koja je ograničena na 1077 mjesta.” te dodaje da su odgoj i edukacija publike u fokusu njihovog rada od početka djelovanja te da je naglasak posebno na mladima kao nositeljima društvenog i kulturnog razvoja grada. “Kod kreiranja programa na tvrđavama, kao i u Kući umjetnosti Arsen vodimo se idejom da zadovoljimo ukuse različitih publika te nerijetko naša događanja poput koncerata na Mihovilu ili filmskih večeri na Baroneu privuku vrlo šaroliku publiku, domaću i stranu, mlađu i stariju populaciju.

Na koncerte svjetskih poznatih izvođača, publika u Šibeniku već je navikla, a što kažu sami glazbenici koji nastupaju na uistinu jedinstvenoj lokaciji? Na to pitanje, voditeljica Odjela za programsku produkciju nam ponosno tvrdi kako su izvođači oduševljeni samom lokacijom, sama pozornica i tvrđava sa sobom nose povijesni i kulturni značaj koji izazivaju veliki respekt. “Često čujemo kako je tu jedna posebna energija, no to je naravno i zbog publike te cjelokupne atmosfere koja je tijekom godina postala dio prepoznatljivosti.

Upravo je ta posebna energija i atmosfera možda razlog zašto se neki izvođači vraćaju na pozornicu Tvrđave sv. Mihovila. “Na nedavnom koncertu Gregoryja Portera njegov saksofonist Tivon Pennicott pokazivao nam je oduševljeno fotografiju zalaska koju je napravio kada je bio na Tvrđavi 2017. godine i sačuvao je do danas. S razlogom se neki izvođači vraćaju na našu pozornicu…” prepričava nam Periša.

Dugogodišnji dobar rad je prepoznat i potvrđen i od strane struke, Tvrđava kulture u svojim vitrinama ima cijeli niz nagrada, a za prošlu koncertnu sezonu su dobili dvije, što cijelom timu predstavlja dokaz da su na pravom putu i daje veliku motivaciju za dalje. Morana Periša nam ističe kako Nagrada Ambasador, koju je prošle godine preuzela za nastup Bonoboa na Mihovilu u kategoriji “event godine”, ima jednu dodatnu težinu jer potvrđuje “i specifičnu, možda i jedinstvenu ulogu koju je smo preuzeli unutar javnoga sektora, čiji smo bili i jedini predstavnici od preko 150 nominiranih za nagradu.

umek desk
pvd mobi
Amapiano je rođen na ulicama Južnoafričke Republike u gradovima kao što su Soweto, Alexandra i Victoria – koji imaju bogatu povijest rasne nepravde, pobuna, duhovnosti, radosti i južnoafričkog ponosa, a sve to utjelovljeno je u zvuku ovog žanra.
fscope umek
Amapiano je rođen na ulicama Južnoafričke Republike u gradovima kao što su Soweto, Alexandra i Victoria – koji imaju bogatu povijest rasne nepravde, pobuna, duhovnosti, radosti i južnoafričkog ponosa, a sve to utjelovljeno je u zvuku ovog žanra.