Skip to main content
  • exit festival
  • 14.07.2012.

EXIT – Dan pod maskama (drugi dan)

Petak 13. na drugom danu Exit Festivala nije se činio kao nesretan dan, a kako bi otjerali praznovjerje s festivala Exitovci su organizirali dan pod maskama.

Naslovna foto

exit festival

Dio publike ideju je jedva dočekao, a uvijek je zabavno vidjeti dodatnu kreativnost i ludost koja ide s maskiranjem. Kako se pazi na svaki detalj tako su i u međuprostorima u kojima publika odlučuje na koji se stage uputiti dodani „ulični zbavaljači“, bubnjari, pajaci na štulama, animatori i sl., atmosfera dobre zabave održavala se gdje god da se nađete.

Mi smo se pak odlučili štedjeti, zbog svega što nas očekuje večeras i sutra i zbog energije koju treba rasporediti na četiri dana. S obzirom da je line-up posložen na takav način da je petak ipak laganiji dan, stigli smo u ranijoj fazi oko 21h, te prvo krenuli u Food Land kako bi avanturu nastavili punog želuca. Za sve one kojima Tuborg tijekom prijašnjih godina festivala nije odgovarao kao pivo, ove godine sponzor je Jelen. Uz hladno pivo i ne pretjerano ukusnu pljeskavicu poslušali smo dio repertoara grupe The Duke Spirit koji je dopirao s Main stagea. Nakon njih na red je došao pop, trash, house, disko, gey bend Hercules & Love Affair sastavljen od petorke koja nastoji svojim pjesmama i outfitom biti spoj posljednjih 30 godina od Madonne iz 80-ih preko house-disko djelova iz 90-ih.

Pred sam kraj njihovog nastupa odlučili smo napraviti glazbenu pararelu s našim elektro-pop-trash sastavom Lollobrigidom pa smo se uputili na Fusion stage. U Srbiji jako vole Lollobrigidu, publika je plesala i pjevala s djevojkama, a bilo je lijepo vidjeti Petru Cigoj kako se za ovu priliku vratila s porodiljnog i skače na pozornici u maniri holliwoodskih zvijezda, koje mjesec-dva nakon poroda izgledaju odlično. Bravo Petra!

Nismo se dugo zadržali s Lollobrigidom, jer se bližilo vrijeme za headlinere New Order, a na Exitu vrijeme brzo prolazi. Prešli smo preko Loud&Queer stagea, napravili krug i obišli Vip terasu na kojoj su većinom u pogledu na Novi Sad uživala starija gospoda, Agoru i Reeggae stage, te Crossroads gdje su se na dodatno podizanje adrenalina i spuštanje na sajlama upustili mnogi. Bez obzira na nešto manju posjećenost u odnosu na ranije godine i dalje svaki stage živi i ima svoju publiku.
Prema satnici koja se odvijala po planu svi su pohrlili na headlinere druge večeri New Order, međutim u odnosu na ranije godine na main stageu je bilo dovoljno mjesta da se krećete, plešete i uživate. Otpjevali su pjesme koje su tempom kulminirale iz laganica u nešto ritmičnije, s dodatkom Joy Divisiona te se zahvalili publici koja kako kažu sve „odrađuje“. „Mi samo činimo ono što znamo, a sve ostalo ovisi u potpunosti o vama“ – dodao je frontmen Bernard Samner.

exit festival9

Preko Urban Bug stagea i Green Village Chill Out zone spustili smo se provjeriti kako Dance Arena diše. Nikad dosad nije bilo tako malo ljudi na njoj, pa čak i u 6h ujutro, iako je DJ-ana Maayan Dietz odvrtila ugodan set. No 1h za Dance arenu je prerano vrijeme za okupljanje. U 1.30h pult je preuzeo Robert Dietz, pa se njegovim techno ritmom i pozornica užarila što zbog vatrenih iskri koje su prštale s pozornice, što zbog akrobatkinje koja se vješto izvijala na svilenom konopu, te zbog činjenice da se Arena počela puniti.

Kako smo ustrajali u planu da se poštedimo za večeras, otplesali smo dobar dio Dietzovog underground ritmičnog techno seta, svratili prije odlaska na Happy Novi Sad stage te smo oko 3h odlučili napustili tvrđavu.

exit festival7

Beogradska ulica koja vodi prema Petrovaradinu dok smo se spuštali s tvrđave i dalje je živjela svojim tempom, a glazba koja dopire s tvrđave čuje se u cijelom gradu. Kažu Novosađani navikli su na to, čak i da ne žele da se Exit održava, on bi se održao, jer sad je to toliko jaka organizacija da građani nisu ti koji odlučuju. A i da jesu realno svi zarađuju od Exita, sjetim se jedne prethodne godine kad mi je jedan taxist rekao:da se bar Exit održava dva-tri puta u godini svi bi lijepo živjeli“.

Od službenih informacija jučer je petak 13. bio eventualno nesretan za desetak uhićenih inozemnih posjetitelja festivala koji su bili u posjedu određene količine droge, te jednog napada nožem koji se dogodio izvan festivalskih lokacija.

Zvijezde festivala New Order, Duran Duran i Gossip oduševljeni su festivalom, publikom pa tako i gradom koji su neki od njih uspjeli upoznati u kratkim obilascima. Večeras se najviše očekuje od Erykah Badu na Main stageu i Richie Hawtina, pa je dobar dio publike kupio jednodnevnu ulaznicu isključivo za večeras.

Dok je zvuk energične Dance arene još dugo dopirao do naših postelja utonuli smo u san, te se spremni i odmorni probudili u pohod za najbitniji dan.
 

sven desk
hall mob
Vezani članci
San Francisco je bio epicentar američke rave scene, koji je svjedočio legendarnim zabavama početkom 90-ih.
kruder
San Francisco je bio epicentar američke rave scene, koji je svjedočio legendarnim zabavama početkom 90-ih.