Skip to main content
  • 8.07.2024.

Fina hrana, plaža i ples savršen recept za najveće izdanje Velvet festivala do sada

Pregršt sadržaja i dobra glazba još su jednom otok Krk pretvorili u ljetnu oazu zabave

Piše: 

Naslovna foto

Marko Lopac

Plaža Medana obilježila je na doista poseban način posljednje zrake lipanjskoga sunca. Bogatom gastro ponudom i na 4 stagea, Punat je osmu godinu za redom postao utočište Velvet festivala. Ovaj umjetničko-glazbeni projekt koji je prije dvije godine osvojio (Ambasador) nagradu publike za najbolji domaći festival i ove se godine održao od 26. do 30. lipnja te privukao mnogobrojne entuzijaste iz cijele regije.

Ova nagrada nam je svakako jedna velika motivacija da budemo kvalitetnija produkcija i da radimo bez greške. Uveli smo naravno promjene s opsegom festivala, podignuli još jedan stage i povećali gastro ponudu. Osjećamo dužnost prema publici da svake godine dovedemo festival na određeni nivo.“ podijelila je s nama Karla Dorkić, jedna od organizatorica Velvet festivala.

Više od 50 izvođača koji su nastupili na ovom izdanju festivala doveli su sam mediteranski ambijent do vrhunca svojom probranom muzikom i neumorno dobrim zvukom. Tako je nulti dan festivala nastupio band s osvojenih rekordnih 24 Porina, Cubismo. Svojim su latino ritmovima i opuštenom atmosferom lagano uveli sve posjetitelje festivala u ljetno stanje svijesti, pripremajući ih za naredna 4 dana festivala u kojima ih ne čeka ništa drugo osim dobre hrane, muzike i morskih radosti. Nakon Cubisma plesnu atmosferu su nastavili Velvet Dj-evi s odličnom selekcijom house glazbe.

Novitet cijelom programu tog dana bio je Tunel stage kojega posjetitelji nisu imali prilike čuti prijašnjih dana

Nakon ovakve lagane uvertire, već je prvi dan festivala ostavio jak utisak na posjetitelje koji su imali nepresušan izvor kvalitetne glazbe sve do kasno u noć. Od 16 sati su se mogle čuti lagane melodije na Beach stageu stvorena za ispijanje hladnih koktela i kupanja u moru. Za dobar vibe na plaži taj su dan bili zaduženi Simen i Herzog, dok su na morskim valovima glazbom kormilarili Ric Piccolo i Mile <3 Disko na prvom ovogodišnjem Velvet boat partyu.

Nakon smiraja dana, Hibou, strastveni ljubitelj house, disco i techno glazbe svojim je setom zagrijao zvučnike Love stagea te počeo mamiti prve posjetitelje na lagano plesanje uz zalazak sunca, a u istom su tonu nastavili i Ed longo i Eternal love. Završnicu prvog dana festivala svakako je obilježila Nevena Jeremić koja je sat i pol držala plesnu atmosferu na rubu pregrijavanja s odličnom selekcijom traka.

Na Main stageu kojeg su karakterizirali live nastupi, publiku su na plesanje tjerali Slow Cured, Iva Lorens, IDEM s još jednim odličnim nastupom i beogradska grupa Vizelj. Posljednji je svirao nizozemsko-tajlandski band  Yin Yin koji je svojom fuzijom psihodeličnog zvuka istočne Azije i funk soul glazbe uspio stvoriti unikatan zvuk te njime vidno oduševiti publiku.

Drugi je dan označio početak kulminacije festivalske atmosfere koja se kretala u sve boljem smjeru. Program je započeo već u 15 sati ponovno na Beach stageu, vođen Zazom b2b Mimom te Rokorokorokom b2b Marvin B.-om. Ovoga puta su čak dva broda isplovila u susret Suncu šireći dobre vibracije glazbom koju je na cruising brodu puštao Nemanja, dok na party brodu Danilo Kas, Minolta i Ogun.

Velvet festival svoj je vrhunac zasigurno doživio na Love Stageu tijekom četverosatnog seta korejskog producenta s amsterdamskom adresom, Huneea

Novitet cijelom programu tog dana bio je Tunel stage kojega posjetitelji nisu imali prilike čuti prijašnjih dana. U 20 sati je Sergej Krstić krenuo s razgibavanjem zvučnih membrana, a u progresivno sve bržem tempu su ga pratili JYMENIK, DJ Turbo Maximus, Sunnysun, Zolium i  SZCH. Love stage ovoga se puta kupao u znoju rasplesanih ljubitelja house glazbe koja se nije gasila sve do 3 ujutro. Redom su publiku zabavljali Dulash der DJ; američki pjevač, tekstopisac, producent i DJ, dreamcastmoe; Brazilac s reputacijom jednog od najuzbudljivijih mladih selektora, Millos Kaiser i funky DJ iz Antwerpena Bibi Seck nakon kojega je završnicu odvrtio Nikola Vemić, jedan od etabliranih beogradskih selektora poznat po spajanju soul, jazz i disco ritmova.

Svi oni željni live nastupa na Main stageu su mogli doživjeti nekoliko nevjerojatnih koncerata. Posjetitelje je u noć uveo D. nakon kojega su uslijedili nastupi Nejc Pippa, Čuvarkuće i Repera iz sobe. Savršenim nastupom publiku je rasplesao bend Stella & the Longos sastavljen od glazbenika iz cijelog svijeta (Njemačke, Latinske Amerike, Francuske i Italije). Nažalost zbog zdravstvenih problema na Velvetu nije imalo priliku nastupiti poznati italo disco maestro Pino D’Angio. Samo djelić atmosfere ove talijanske zvijezde uspio nam je prenijeti njegov DJ Tommiboy. Time je završio posljednjih petak u lipnju nakon kojega su svi žudno iščekivali što nas čeka u nastavku festivala.

Festivalska subota označila je vrhunac programa, pa je tako već u podne isplovio cruising brod nošen melodijama Oblakodera. Ovoga su puta na plaži dobru atmosferu osigurali Little Lu i Ana Simonović, dok su ponovno dva broda isplovila u popodnevnim satima gibajući se na morskim valovima  i laganoj glazbi Wine Bar Sorsija, Pino Pene, Vilje i One N-a. Što je sunce više zalazilo atmosfera je postajala sve uzavrelija te su se i ostali stagevi lagano krenuli buditi iz popodnevnog drijemeža.

Prvi se probudio Love stage na kojem je Aleksandra Marr već u 19 sati krenula mamiti prve posjetitelje na ples, nakon nje su slijedili Marko Friedl, Adriatic social club  s nevjerojatnim vinyl setom nakon kojeg je puštao Legalize Lambada. Nasuprot Love stage širile su se malo mračnije plesne vibracije iz Tunel stagea kojime su gospodarili Phillie P, Bianca Intensa, Rouzi, Glorex b2b Pholia i Disconsole. Main stage je kao i svake noći do sada pružao pregršt ludih nastupa među kojima se svakako istaknuo Svemirko napunivši prostor glavnog stagea, band Ki Klop i za kraj Parbleu s nevjerojatnim funky-disco prizvukom.

Velvet festival svoj je vrhunac zasigurno doživio na Love Stageu tijekom četverosatnog seta korejskog producenta s amsterdamskom adresom, Huneea. Svojim je nevjerojatnim tehnikama miksanja i kvalitetnim poznavanjem i probiranjem glazbe uspio stvoriti nevjerojatnu atmosferu baziranu na nekoliko žanrova housea, funka i disca. Kraj njegovog seta svakako je ostavio sve posjetitelje obogaćene za jedno nevjerojatno iskustvo, a druženje na plaži nakon kraja programa festivala nastavilo se još do zore i pojave prvih kupača.

Posljednji dan festivala je obilježio cjelodnevni open deck na Beach stageu na kojemu su mladi još neafirmirani selektori mogli iskušati i pokazati svoje vještine.

Predivno je vidjeti kako festival svake godine raste i pomalo je šokantna realizacija da smo doveli toliko ljudi da uživaju s nama“ podijelila je s nama organizatorica. „Već sada planiramo iduće izdanje festivala i na koji način ga proširiti i unaprijediti, kreativnost ne staje. A u budućnosti, mogu sa sigurnošću reći da se opet vidimo na plaži – za Velvet 2025.“ zaključila je na kraju festivala Karla Dorkić.

fscope umek
Svi esencijalni house dokumentarci na jednom mjestu.
fscope umek
Svi esencijalni house dokumentarci na jednom mjestu.