Skip to main content
  • 6.10.2024.

Goulash Disko festival: Zajedništvo, glazba i umjetnost po posljednji put pretvorili Komižu u bajkovito mjesto

Posljednji dani ljeta u Komiži na otoku Visu prošli su u nezaboravnom ambijentu.

Piše: 

Naslovna foto

Julien Duval

Goulash Disko festival svoje je zadnje izdanje na viškim plažama obilježio sa šezdesetak izvođača, svakodnevnim radionicama i izložbom o uplivu romske glazbe u mađarsku tradiciju. Kišni ogrtač koji se nadvio nad prva dva dana festivala nije mogao sabotirati neprekidnu zabavu i pozitivnu energiju koja je naposljetku odagnala oblake, te omogućila idiličnu završnicu festivala uz sunčane dane te vedre i plesne noći.

Foto Julien Duval

Jedan od prvih festivala koji se financira isključivo crowdfoundingom uspio je i ove godine realizirati četiri magična dana ispunjena zvukovima gypsy punka, arab disca, swing folka, tribal techna, oriental housea, isto kao i reggae duba s izletom u drum & bass i jungle ritmove. Festival već godinama uspjeva na jedno mjesto okupiti najrazličitije ljude te ih kroz glazbu i umjetnost sve povezati.

Otvorenje glazbenog dijela festivala prepušteno je u sigurne ruke Kudja, aktivista i bioagrikulturista s otoka Hvara koji je svojim psihodeličnim i dubokim dub notama pokrenuo zvučnike na Dog Stageu. Nakon njega su ritmovima kišu rastjeravali MOGA; Ryota Oi, japanski house/funk selektor; Adari, milanski DJ i producent house glazbe i indie dancea; Dave Dinger, član berlinskog Bachstelzen kolektiva; Captain 25 b2b Akira Arisawa i finalno berlinski selektor Fourmi Rouz.

Ono što je uistinu specifično kod ovog festivala jest podržavanje razvoja Komiže, bilo turistički ili kulturno

Mainstage koji se pozicionirao nedaleko od Dog Stage na plaži Kamenica, glazbu je prepustio jednom od starosjedioca Goulash Disko festivala, Rafaelu Aragonu, koji bilježi nastupe na Visu još od 2013. godine. Ovaj je stage dinamičkom fuzijom live nastupa, DJ setova i flow art performansa uspio stvoriti specifičnu nerealnu atmosferu stvorenu za plesanje do jutarnjih sati. Na Rafaelov nastup se nadovezao lokalni ansambl Vis Jazz Quartet nakon kojega je pozornicu preuzela Alma Linda sa svojom groovy, multižanrovskom ekspedicijom kroz etno, funk i electro melodije. Noć su dalje ispunjavale melodije Heart Chora, Taremina b2b Andi.Andean i Amaro Duha. U ranim jutarnjim satima pozornicu su preuzeli bass heavy ritmovi počevši s britanskim sound system kolektivom No Ice Cream Soundom. Na njihove inspirativne Dub, Roots Reggae i Steppas dionice savršeno se nastavio Aries. Član ‘Born On Road’ izdavačke kuće svojim je jungle, drum & bass ritmovima rasplesao sve prisutne te pripremio teren za završnicu prve večeri festivala koju je odradio naš poznati dub anarhist i jedan od dugogodišnjih nositelja nezavisne scene u Hrvatskoj, MMMeniga.

Drugi su dan festivala, iako i dalje zavijen u kišne oblake, obogatile cjelodnevne radionice u gradu Komiži. Posjetitelji su mogli sudjelovati u raznim aktivnostima, od yoge i masaže u prijepodnevnim satima do kreativnog stvaranja i upoznavanja s tehnikama rada na glini, klaunskim radionicama, učenjem mađarskog jezika, linorezom i eko printingom. Ove su radionice ispunile dnevni program novim poznanstvima, druženjem i učenjem te je kao takav bio savršena uvertira u još jedno cijelo noćno druženje.

Festival u ovogodišnjem velikom izdanju i dalje uspjeva održati osjećaj privatnosti i zajedništva karakterističan za neka manja okupljanja

Na Dog Stageu su u 16 sati membrane na zvučnicima počeli rastezati isključivo DJ-evi s berlinskom adresom. Pa je tako prvi na redu bio Čileanac Andi.Andean, nakon kojega su u istom down tempo house, indie dance điru nastavili Andijevisugrađani Elias Dore, Elizen the Emperor i Judith Van Waterkant. Taremina, Cosima, AmuAmu, Hans Faehrmann i Vikamin.

Mainstage je u četvrtak začarao Aporia, njemački glazbenik s tradicijom dolaska na Goulash Disco Festival još od 2014. godine, kada je slučajno saznao za njega. Svojim dubstep zvukom uvukao je sve posjetioce u još jednu rasplesanu večer koju su zatim obogatili Britanac Mistafire, elektronički neu jazz kolektiv Haztet, meksički duo s trenutnom adresom u Briselu, Memo Pimiento, domaći elektronički punk band Tannu Tuawa, još jednom Hvaranin Kudjo nakon kojega je uslijedio već Goulashu dobro poznati i vjerni sastav Balkalar sa svojom nevjerojatnom energijom kojom održavaju tradicionalnu balkansku muziku živom. S već ozbiljno uzavrelom atmosferom i prekapacitiranim plesnim podijem nakon Balkalara suočio se Francuz Ruby My Dear, dugo očekivani DJ s ozbiljnom breakcore selekcijom koja nikoga nije ostavila imobilnog. Nakon sat vremena potpune manije scenu je preuzeo član Balkalara, ujedno i etablirani hrvatski producent i glazbenik Klaada koji je sve prisutne poveo na nezaboravno iskustvo kroz fuziju tradicionalnih i modernih melodija stvarajući unikatnu atmosferu karakterističnu Goulash Disko festivalu. Gleekch koji je preuzeo štafetu nakon Klaade donio je svoj specifičan spoj psybreaka, psytrancea, Glitcha i drum & bassa. Završnica je pripala već prije spomenutom Belgijancu, starosjediocu Goulasha Rafaelu Aragonu.

Petak je zasjao uz sunce i predivan pogled koji se pruža s komiške strane otoka. Nakon još jednog regeneracijskog jutra provedenog na radionicama ili druženju na plaži u 16 su sati oba dva stagea bila u funkciji. Dog Stage je otvorila Anacaona uz prikladne afro latinske ritmove, kao stvorene za sunčanje i uživanje. Nakon nje je uslijedio meksički duo Memo Pimiento na koje se savršeno nadovezao Al Jive Mestizo,  Sicilijanac s bogatom selekcijom ethnic-tribal housa koju je skupljao na svojim nebrojenim putovanjima. Rafael Aragon koji je nastupao na svojem trećem ovogodišnje Goulash Disco nastupu preuzeo je dotadašnje postavljenu pozitivnu atmosferu koju je začinio s daškom svoje melodične selekcije. Sebcat, član svjetski poznatog kolektiva ‘Rebel up!’ osnovanog u Nizozemskoj donio je dašak nove atmosfere malo sirovijeg zvuka. Na njega se nadovezao Argentinac Don Plok, miksajući moderne i tradicionalne afričke ritmove; već spomenuti berlinski DJ Fourmi Rouz i Francuz Solstice igrajući se s afričkom glazbom umiješanom u techno i UK bass ritmove. Završnicu je do 9 ujutro odradio DJ Ridou, osnivač grupe Ravin’Ravine koji svojom selekcijom nije dozvolio prisutnima jedan trenutak dosade.

Mainstage je uz sunčane zrake zagrijavao i njemački DJ AmuAmu sa svojim psihodeličnim i divljim melodijama. Savršeno se na njega nastavio također Nijemac JPattersson s multižanrovskom izvedbom i pozitivnim ritmom, zatim mađarska grupa Hakumba; Talijani Wicked & Bonny ft Berise s Rub-a-Dub stilom i klasičnim zvukom sirena; legendarni band Romano Drom koji predstavljaju modernu gypsy glazbu i kulturu u Mađarskoj. Jinx in Dub koji je preuzeo stage nakon njih donio je britansku bass atmosferu te ritmičnim dub, jungle dionicama rasplesao sve prisutne. KOG & We Be Many multidimenzionalni je performer koji svoje izvedbe veže uz šamanske rituale te je savršeno pripremio publiku za DJ-a HipHoppapotamusa specifičnog po kombinaciji latinske i karipske glazbe s house i drum& bassom. Petak je na Mainstageu završio uz teške dub selekcije popraćene izvrsnim MC-anjem No Ice Cream Sound kolektiva nagoviještajući subotu vrhuncem do sada nezaustavljivo dobre atmosfere.

Subotnja se groznica mogla osjetiti već od samog jutra. Festival koje je već bio u punom jeku s tri nezaboravna dana iza sebe nudio je posjetiteljima posljednji ples na viškim plažama uz reggae, hip hop i jungle zvukove zagrebačkog turntablista BonTonija na Dog Stageu te soulful melodije britanskog Family Banda na Mainstageu. Sada već svima poznati Aporia nastavio se skladno na Bontonija nakon čega je preuzeo Mistafire. Dog Stage je cijelu subotu bio pod opsadom UK bass zvuka uz nastupe DJ Hiphoppapotamusa, legende Goulasha Wagglera b2b Jambada, Jinx in Duba, spoj talentiranog dvojca Jmana i Illinformeda pod nazivom Babylon Dead, Wicked &Bonny ft Berise, Feline b2b Maetrixa, majstora amen heavy ragga junglea Ezre te finalno Seshire Cata koji nije stao s puštanjem sve do 9 ujutro.

Festival je prerastao tjedan dana čistog hedonizma i zabave te se pretvorio u određeno stanje uma koje sve posjetitelje prati i kroz ostatak godine

Mainstage je nakon Family Banda preuzeo Dave Dinger, član berlinskog Bachstelzen kolektiva koji je publiku savršeno uveo u nastup poljskog sedmeročlanog jazz-funk ansambla Klawo. Na njih su se nastavili Sudanac Moe, Makedonka Zarina Prvasevda, Don Plok, Gribitch i Japanac Akira Arasawa. Flow artisti koji su svakodnevno doprinosili atmosferi svojim nastupima u subotu su napravili izvanredan vatreni performans koji je gledaoce ostavio šokirane preciznošću i fluentnosti njihovih pokreta. Finale je na Mainstageu odradio ponovno Dave Dinger s house, funky prizvukom i odličnim čitanjem publike koju je selekcijom traka vodio na plesno putovanje sve do kasnih jutarnjih sati.

Nedjelja je služila za rekapitulaciju doživljaja uz Goulash Disko izvođače koji su orkestrirali Dog Stageom i domaćim komiškim DJ snagama na Mainstageu. Ono što je uistinu specifično kod ovog festivala jest podržavanje razvoja Komiže, bilo turistički ili kulturno. Festival je kroz godine srastao s gradićem i postao dijelom njegova duha. Brojni strani umjetnici i glazbenici koji su prije ili kasnije nabasali na ovaj otok i njegovu specifičnu prirodu zaljubili su se na prvi pogled te odlučili preseliti upravo tamo. Festival u ovogodišnjem velikom izdanju i dalje uspjeva održati osjećaj privatnosti i zajedništva karakterističan za neka manja okupljanja. Iako možda zadnji put na viškim plažama, Goulash Disko festival će sigurno očuvati svoj specifičan duh i prezentirati se u nekom novom ruhu jer je sam festival prerastao tih tjedan dana čistog hedonizma i zabave te se pretvorio u određeno stanje uma koje sve posjetitelje prati i kroz ostatak godine.

Što će biti dalje i kako će se priča oko Goulash Disko festivala nastaviti pitanje je na koje svi čekamo odgovor.

“Došlo je vrijeme da predstavim svoj rad u legendarnom kupatilu.” napisala je talentirana slovenska DJ-ica i producentica na društvenim mrežama prije nego li je preuzela pult famoznog berlinskog podcasta.
“Došlo je vrijeme da predstavim svoj rad u legendarnom kupatilu.” napisala je talentirana slovenska DJ-ica i producentica na društvenim mrežama prije nego li je preuzela pult famoznog berlinskog podcasta.