Skip to main content
  • 14.05.2024.

Impulse Festival – odličan “underground” kulturno-glazbeni događaj

Jedanaesti po redu Impulse Festival održao se zadnjeg tjedna u travnju

Piše: 

Za one koji ne znaju, Impulse je klupski boutique festival koji spaja gradske lokacije s misijom promocije dobre glazbe i urbane kulture. Događanja koji se odvijaju tijekom trajanja festivala kroz različite medije tematiziraju glazbu, koja je okosnica i poveznica festivala. Ove godine pohodio sam nažalost samo dva od mnogobrojnih događaja na festivalu, ali ta dva su na mene ostavila prilično dobar utisak.

U srijedu, 24.04. u riječkom RiHubu održala se tribina “The Future Is Unwritten” sa temom glazbenih festivala u domaćoj organizaciji, uz goste Vedrana Menigu (Pozitivan ritam), Marina Lalića (Bear Stone festival) i Marka Jovanovića (Thru The Bushes), a sve je moderirao Damir Batarelo. Po mom mišljenju dosta dobar izbor gostiju, sa kojima smo dobili kvalitetan uvid u njihova iskustva. Pričalo se o početcima festivalske scene u ratnim devedesetima, kada je sve bilo odrađivano DIY metodama i koliko je to iskustvo zapravo pomoglo u budućim puno profesionalnijim pothvatima.

Naglasila se bitnost lokacije koja zapravo izrazito određuje kakav festival jest, te nužnost ispravnog postavljanja cijene ulaznice koja mora biti dovoljno visoka kao bi se platili troškovi eventa, ali i dovoljno niska kako bi bila prihvatljiva publici. Također, bitna je i suradnja sa lokalnim vlastima, gdje smo imali negativan primjer na festivalu Thru The Bushes, koji naravno bez dozvole lokalnih vlasti nisu mogli održati event na tada željenoj lokaciji.

Pričalo se i o pandemiji koja je stvorila nove društvene navike i svaki organizator se mora još više potruditi oko privlačenja publike koja je navikla boraviti u stanovima i trošiti svoje vrijeme na TV streaming servise. Još jedan izazov su nažalost i klimatske promjene, te smo čuli kako je u Šibeniku požar zaprijetio jednome od festivala na Martinskoj, a povoljan vjetar odvukao vatru na drugu stranu. Zaključak svega bio je da je kao i naziv tribine, budućnost ne-napisana, a ja se ipak nadam kako će biti dobra.

Subota, 27. travnja donijela je svojevrsnu kulminaciju festivala, sa finim gostovanjem priznatoga gosta iz Japana na cjelovečernjem “partiju” u Pogonu Kulture, kojeg je Impulse organizirao u suradnji sa Liminal ekipom. Gost je bio Satoshi Tomiie, pionir elektronike, aktivan na sceni od ranih dana house glazbe do danas. Stižem oko 01 u već dobro popunjeni Pogon, kada već nastupaju Marcel i Marin Biočić u b2b izdanju. Zvuk im je bio zanimljiv, iznenadili su me kompaktnošću i tvrdoćom koja je izvirala iz njihovih traka, što je za mene bilo (pozitivno) iznenađenje jer sam očekivao nešto mekšu selekciju. Zatim se na stage popeo sam Satoshi i od prve stvari bilo mi je jasno kako nipošto nisam pogriješio u dolasku.

Rafinirani zvukovi inteligentne elektronike, house koji prelazi u techno i acid. Definitivno se u njegovoj svirci čulo svo to iskustvo na sceni, a ja moram izraziti zadovoljstvo što su se organizatori u ovo neizvjesno vrijeme ipak odlučili dovući poznatijeg gosta koji je bio headliner u punom smislu te riječi. Parti su zatvorili Roland i one N iz RNDM kolektiva, sa svojom mješavinom kulturno vrijednog housea u kojoj smo mogli čuti i psy breakse, što je svojevrstan trend trenutno na onome urbanijem i inteligentnijem dijelu svjetske elektroničke glazbene scene. Jedine male zamjerke idu na produkciju, light na eventu je bio na trenutke previše “popaljen” i zvuk je bio preglasan, ali te moje zamjerke možda više govore o tome da i ja već imam ponešto staža na sceni.

Sve u svemu, jako sam zadovoljan sa svojim ovogodišnjim bivanjem na Impulse Festivalu, a siguran sam da ću se s obzirom na to zadovoljstvo, sljedeće godine potruditi i pohoditi puno više događaja. Svaka čast ekipi koja, usprkos varljivim osjećajima domaće publike i globalnoj financijskoj neizvjesnosti, svake godine isporuči odličan “underground” kulturno-glazbeni događaj, te im želim još puno godina trajanja!

sonus 2
paul 2 mobile
Nedavno smo objavili poziv za besplatnu promociju mladih, novonastalih i nadolazećih aktera sa scene, a sad je vrijeme da ih svi zajedno krenemo upoznavati.
sonus 1
Nedavno smo objavili poziv za besplatnu promociju mladih, novonastalih i nadolazećih aktera sa scene, a sad je vrijeme da ih svi zajedno krenemo upoznavati.