Skip to main content
  • 1.08.2024.

Terminal V: Techno oaza u Tisnom stvorila novo prijateljstvo između Škotske i Hrvatske

Posjetili smo premijerno izdanje Terminala V u Hrvatskoj i pet dana smo partijali s “divljim Škotima”.

Piše: 

Naslovna foto

Enora Paola

Vodeći škotski elektronički brend Terminal V, nešto ranije ovog srpnja je stigao u Hrvatsku, gdje je na pet dana preuzeo The Garden Resort u Tisnom i pretvorio ga u techno oazu uz Jadransko more. Premijerno festivalsko izdanje u Hrvatskoj je privuklo više tisuća posjetitelja, a osim partijanera iz Velike Britanije značajnu brojku na plesnom podiju su predstavljali i partijaneri iz Hrvatske.

Ususret samom početku, organizatori festivala Derek Martin i Simon McGrath su vjerovali u uspjeh te su istaknuli kako je Hrvatska bila njihov prvi izbor za ljetno izdanje Terminala V i dodali “Ovo je jedno novo poglavlje u prijateljstvu Škotske i Hrvatske!

foto: Enora Paola

Upravo prijateljstvo partijanera, ne samo iz Škotske i Hrvatske, već i cijele Europe je obilježilo pet dana plesa u Tisnom. Još od trenutka kad su se festivalska vrata u četvrtak otvorila i prvi taktovi pustili na pozornicama osjetila se prijateljska, opuštena atmosfera.

Tijekom festivala u “pogonu” je bilo pet pozornica – ona dnevna The Pontoon koja je tijekom cijelog festivala pratila partijanere u poslijepodnevnim satima u kupanju, sunčanju i plesu. Kako je sunce padalo, tako su se aktivirale i ostale pozornice koje su nosile veći dio programa samog festivala – The Beach, Olive Grove i The Yard. Dok, za one neumorne tu su bili afterpartyji u kultnoj Barbarella’s.

foto: Enora Paola

The Beach pozornica je svih dana okupljala DJ-eve s nešto mekšim zvukom, na The Yardu se plesalo uz najbrže, najtvrđe i najnabrijanije ritmove, dok su u Olive Groveu bili mračni, nešto više underground tonovi.

Svakako vrijedi spomenuti da se u kreiranju lineupa kojeg je krasilo preko 80 DJ-eva iz cijeloga svijeta među kojima su bili Klangkeunstler, Azyr, Fjaak, Charlie Sparks, Kobosil, Narciss, Mall Grab, Funk Assault, Ki/Ki, Alt 8, SNTS, Frazi.er i drugi, svoje mjesto su imali i hrvatski te regionalni predstavnici. Za pultom su se našli DJ Jock, Gumja, Insolate, X-Coast te Underground d.o.o rezidenti.

foto: Enora Paola

Tijekom samog festivala najviše vremena smo proveli na The Beach Stageu na kojem se u ranim večernjim satima lagano podizala atmosfera i temperatura, samo da bi svaku večer završili na The Yardu i plesu uz najtvrđe ritmove.

Među brojnim poslušanim setovima bilo je prilike čuti razne vrste techna, a iako DJ-evi na Terminal V u Škotskoj ne prakticiraju toliko house ritmove više, u Hrvatskoj su oni odlično lijegali na The Beach pozornici.

U naše uho je tijekom vikenda najviše upao ritam Kettame, Mall Graba, Tommy Holohana i MRD-a. Ova četvorka se u nekoliko navrata našla i u raznim b2b kombinacijama te su privukli najviše pažnje partijanera te odradili najduže setove na The Beach pozornici.

Setovi već spomenutih DJ-eva su bili odlično zagrijavanje za The Yard pozornicu na kojoj je program svake večeri najduže trajao. Tako smo imali prilike večeri zaključiti s Azyrom, Charlie Sparksom, Aidom Arko i Klangkuenstlerom. Upravo set koji je pobudio najviše interesa tijekom svih pet dana je bio Klangkuenstlerov koji je dostavio dva sata čiste energije.

@klubskascena Čekićanje s @klangkuenstler na premijernom @Terminal V Croatia festivalu u Tisnom 🇭🇷 #klubskascena #klangkuenstler #hardtechno #hardstyle #tekkno #techno #schranz #technomusic #summer #festival #tisno #croatia ♬ original sound – Klubska Scena

Nakon pet dana razuzdanih ritmova, istraživanja novih zvukova i plesa kada je došlo vrijeme da Terminal V zatvori svoja vrata – partijaneri nisu htjeli ići kući, već su htjeli još i još. Tako smo nam je Conor iz Irske kazao “Iskreno, ne želim da ovaj festival završi. Kvaliteta muzike i samih izvođača su na višem nivou.”

foto: Enora Paola

Osim brojnih partijanera, zadovoljni su bili i DJ-evi koji su nastupili. Imali smo prilike kratko uhvatiti ALT8-a koji je zatvarao festival te nam je u prolazu spomenuo “Bila mi je čast zatvoriti ovaj festival. Veliko hvala svima iz organizacije i jedva se čekam vratiti dogodine” dok je njegov kolega Frazi.er kratko zaključio “Odlična prva godina, razvalili smo“.

Ljudi, atmosfera, ma sve je bilo top. Tisno je jednostavno prekrasno i tako idilično mjesto za naš festival. Hrvatska nas je jednostavno oduševila.“ ponosno su zaključili organizatori Derek i Simon koji su već potvrdili povratak sljedeće godine.

foto: Enora Paola

Terminal V se vraća u Hrvatsku od 17. do 21. srpnja, a mjesto radnje će još jednom biti The Garden Resort u Tisnom. Ranoptičje ulaznice su se već razgrabile, predbilježbe za sljedeći val ulaznica, kao i za one regionalne možete napraviti ovdje.

pvd desk
fscope umek
Amapiano je rođen na ulicama Južnoafričke Republike u gradovima kao što su Soweto, Alexandra i Victoria – koji imaju bogatu povijest rasne nepravde, pobuna, duhovnosti, radosti i južnoafričkog ponosa, a sve to utjelovljeno je u zvuku ovog žanra.
pvd mobi
Amapiano je rođen na ulicama Južnoafričke Republike u gradovima kao što su Soweto, Alexandra i Victoria – koji imaju bogatu povijest rasne nepravde, pobuna, duhovnosti, radosti i južnoafričkog ponosa, a sve to utjelovljeno je u zvuku ovog žanra.