Skip to main content
  • 23.10.2024.

Jimi Tenor oduševio Peti Kupe: Sinergija jazza, afrobeata i elektronike

Originalnost, riječ po kojoj je Jimi Tenor poznat i koja ga prati kroz čitavu karijeru, još se jednom dokazala kao najprikladniji izraz kojim bi se opisali Jimijeva pojava i glazbeni izričaj.

Piše: 

Naslovna foto

Emil Varga

Nastup kojim je zadivio i rasplesao sve prisutne u Petom Kupeu 17. listopada djelovao je gotovo kao svakodnevica za ovog osebujnog glazbenika.

Foto: Emil Varga

Bilo da samo pleše i prepušta glavne dijelove pjesama svojoj pratnji, Homage Collectiveu, ili da istovremeno svira dionice flaute i sintesajzera, činilo se da Jimi jednako uživa u svakom trenutku na pozornici, osjećajući zadovoljstvo i sreću.

Otvorivši koncert u pratnji dvanaestorice glazbenika, publika je od samog početka mogla osjetiti da ih čeka jedinstveno iskustvo pod vodstvom ovog finskog virtuoza. Pjesme poput “We Are One”, kojom je otvorio koncert, “Cella’s Walk”, “Strawberry Place” i “Darker Side of the Night” omogućile su publici da uživa u auditivnom putovanju kroz dinamičan spoj jazza, afrobeata, elektronike i funka. U nešto manje od dva sata, Jimi je, uz pratnju Homage Collectivea, uspio Peti Kupe pretvoriti u svojevrsni paralelni svijet u kojem vladaju zakoni melodije i neočekivano harmonične suradnje, u kojoj se Jimijeve ideje pretaču u glazbu ovih talentiranih domaćih instrumentalista.

Posebno je odjeknula izvedba pjesme “Take Me Baby”, kojom je završio koncert, a koja se smatra svojevrsnom rave himnom s kraja prošloga stoljeća

U Zagrebu je Jimi predstavio presjek svoje bogate diskografije, izvodeći i starije hitove, kao i nove pjesme s albuma Multiversum iz 2023. godine. Posebno je odjeknula izvedba pjesme “Take Me Baby”, kojom je završio koncert, a koja se smatra svojevrsnom rave himnom s kraja prošloga stoljeća. S više od dvadeset albuma iza sebe, Jimi Tenor i dalje odiše kreativnošću i inspiracijom za istraživanje novih glazbenih pravaca. Improvizacijske sekvence, koje su karakteristične za njegov stil izvođenja, oduševile su publiku jednako kao i Tenorova jedinstvena mješavina žanrova.

Ime koje je Jimi nekoliko puta istaknuo i predstavio kao svoju veliku inspiraciju bilo je ime Tonyja Allena, legendarnog bubnjara i dugogodišnjeg suradnika Fele Kutija. Suradnja Tenora i Allena započela je još 2009. godine, kada su snimili zajednički album Inspiration Information, koji je bio dio šireg projekta koji je spajao različite glazbenike iz cijelog svijeta. Kako je Jimi naveo, ta mu je suradnja mnogo značila zbog dubljeg istraživanja afrobeat zvuka, koji ga nastavlja inspirirati i danas. Tony Allen imao je veliki utjecaj na mnoge Tenorove projekte, a njihova je suradnja trajala kroz brojne nastupe i projekte sve do Allenove smrti 2020. godine.

Ono što je ovaj koncert podiglo na višu razinu bila je uigranost Homage Collectivea, koji okuplja iskusne instrumentaliste sposobne za reinterpretaciju složenih glazbenih kompozicija. Pod Tenorovim vodstvom, uspjeli su stvoriti jedinstvenu plesnu atmosferu i pozitivan ritam, koji je potrajao i nakon završetka koncerta, sve do zatvaranja kluba. Zahvaljujući Homage Collectiveu, zagrebačka je publika imala priliku ponovno se uvjeriti u nepresušnu kreativnost Jimija Tenora.

Njegova originalnost, kako je spomenuto na početku, nešto je s čime Jimi živi i što nosi kroz svoju karijeru od samih početaka pa sve do danas. Dok god je tako, publika će i dalje iščekivati njegove koncerte, a kritičari će prepoznati njegov vizionarski zvuk kao nezaobilazan.

Kompletna fotogalerija može se pogledati ovdje.

halloween boog desk
kruder
San Francisco je bio epicentar američke rave scene, koji je svjedočio legendarnim zabavama početkom 90-ih.
hall mob
San Francisco je bio epicentar američke rave scene, koji je svjedočio legendarnim zabavama početkom 90-ih.