Skip to main content
  • neofest2
  • 20.08.2012.

Neofest obojio Banja Luku

Ljeto u Banja Luci je bilo zanimljivo. Mnogi od nas nisu uspjeli rastegnuti džepove pa otići na Exit, Sensation…Banja Luka je ove godine ponovno organizirala Demofest koji je poremetio radna jutra mnogima.

Naslovna foto

neofest2

Dolazili su i Junior Jack, Franz Ferdinand, regionalni i domaći bendovi  – uglavnom tko zna plivati, imao je priliku. Ali Neofest, taj mali i autohtoni događaj zauzeo je posebno mjesto.

"Čovječe, ovdje kao da su sletjeli vanzemaljci!" Bilo je četiri sata ujutro i neko od posjetilaca je u redu za toalet izgovorio ovu rečenicu. Okrenuh se i zapazih: nezgrapni stari komunistički spomenik okupan širokim spektrom boja i psihodeličnim zvucima. To je bio Neofest XII.

neofest

Neofest je nastao 2006. i do danas nije uspio da se profilira – mjenjali su se  organizatori, lokacije, termini i line up, ali se uvijek negdje osjećao i dešavao. Istinsko ogledalo grada koji prolazi kroz tranziciju strahovite brzine i ne snalazi se u novom ruhu. U noći između 11. i 12. augusta na brdu Banj koji je udaljen par dobrih kilometara od centra, okupilo se nekoliko stotina ljudi i uživalo u raznim žanrovima alternativne muzike: psihodeličnog transa, reggae, drummbassa, tech housa…Dolazak na festival je bila avantura za sebe: uz strmu i vijugavu cestu po mraku koji nije uspjevao da apsorbuje tonove. Iako je bio organizovan autobusni prijevoz, organizacija je većini podrazumjevala oslonac na sopstvene noge  – što nam i nije teško padalo. Više vremena za upoznavanje i smislene jutarnje priče.
neofest3

Ukupno je nastupilo 20 DJ-eva i izvođača, a od poznatijih imena izdvojili su se Damjan Eltech ft. Sajsi MC &Sveca ( Srbija ), Mladen Tomić (Republika Srpska ), KILLA P Roll Deep, Cemetary Warriors ( UK )…Polupane ploče ispred spomenika trpile su ples do rane zore koja je stigla za tili čas iako nas je većina došla dan prije.

Ulaznica je koštala samo 5 km (2.5 eura) što je sigurno bio jedan od razloga zašto su mnogi došli da "vide šta ima" i na kraju ostali. Jer Neofest je takav  – spontan, intiman i garantovan. Udruženje URUK , ovogodišnji organizatori, nisu imali agresivnu promotivnu kampanju niti sredstava da Neofest pretvore u veći komercijalan muzički događaj što neki od nas potajno i ne žele. Rasvjeta na Pick Flooru-u je bila iznenađujuće kvalitetna a niko se nije požalio na lošu kvalitetu zvuka – nije bilo vremena niti prilike.

neofest4

Neofest je bio kratak ali jak signal s porukom da se ne predajemo lako. U moru problema, emotivne i financijske krize Neofest je još jednom osvjetlio put. A mislili smo da je umro. Čekamo ga i sljedeće godine: nekad, negdje, s nekim…

Foto: Neofest-Uruk

sven desk
hall mob
Vezani članci
San Francisco je bio epicentar američke rave scene, koji je svjedočio legendarnim zabavama početkom 90-ih.
kruder
San Francisco je bio epicentar američke rave scene, koji je svjedočio legendarnim zabavama početkom 90-ih.