Skip to main content
  • 22.08.2024.

Od zalaska do izlaska sunca na Sonusu uz: Kölscha, Lilly Palmer, Saru Landry, Svena Vätha i Umeka

Iza nas je maratonski četvrti dan Sonusa koji je započeo u srijedu poslijepodnevnim satima, a trajao je do izlaska sunca u četvrtak.

Piše: 

Naslovna foto

Tonko Mikulandra

Nakon nešto laganijeg trećeg dana Sonusa, koji je odlično došao na polovici najluđeg party tjedna u Europi, četvrti festivalski dan je već započeo u poslijepodnevnim satima s programom u Papayji gdje se moglo plesati uz kupanje i sunčanje.

Program je otvorio slovenski veteran Veztax, koji je u jednom trenutku palicu predao svom sunarodnjaku i kolegi Umeku. Omiljeni techno div je uzavrelu temperaturu na plaži Zrće dodatno podignuo svojim energičnim setom i odabirima među kojima je bilo i nekih novih tek objavljenih produkcija, kao i pokoji ID. Set uz zalazak sunca i priliku da privede poslijepodnevni program kraju je pripao Lilly Palmer. Popularna njemačka DJ-ica je nastavila tamo gdje je Umek stao te je dodatno podigla razinu energije i eksplozivno otpratila sunce na počinak.

Potaknut ritmom s kojim je završen poslijepodnevni program i željom za nešto tvrđim ritmovima večernji dio programa sam započeo s Lee Ann Roberts i Clarom Cuve koje su na glasu kao predvodnice novog vala tvrdog techno zvuka. Taj glas daleko ide, jer me je u Kalypsu zatekla slična situacija kao i za vrijeme seta I Hate Modelsa da prostora na plesnom podiju gotovo i nije bilo. Nove generacije partijanera uživaju u hard techno zvuku što će i sami ostatak ove večeri potvrditi jer su ih u nastavku još čekale Indira Paganotto i Sara Landry.

@klubskascena @Clara Cuvé u #KalypsoZrce na Sonusu 🔥 @We Love Sound #klubskascena #sonus #sonusfestival #welovesound #wls #festival #zrce #zrcebeach #electronicmusic #dancemusic #claracuve #hardtechno #tekkno #hardcore #hardstyle #techno #technomusic ♬ original sound – Klubska Scena

Ipak, nakon dva sata drmanja uz hard techno ritam, trebao mi je kratki predah uz nešto mirnije BPM-ove, a za to je odlično poslužio set Kölscha. Danski techno vizionar uvijek oduševi, a njegove melodične i emocionalne produkcije uvijek pašu. Upravo na taj način, Kölsch uspije zadržati pažnju partijanera tako da se ni ne okreneš, njegov set je već gotov, a vrijeme je proletjelo.

@klubskascena @kolschofficial dirigira plesnim podijem @Aquarius club @ Zrce na Sonusu 🪩 @We Love Sound #klubskascena #sonus #sonusfestival #welovesound #wls #festival #zrce #zrcebeach #electronicmusic #dancemusic #kolsch #melodic #melodictechno #melodichouse ♬ original sound – Klubska Scena

Za finiš četvrte večeri izbor je bio između legendarnog Svena Vätha te dviju mladih senzacija Sare Landry i Johna Summita. S obzirom da je Papa Sven nastupao odmah poslije Kölscha, ostao sam poslušati barem djeličak njegove čarolije koju je spremio za svoj novi dolazak na Sonus.

Ipak, trebalo je vidjeti i u čemu je “kvaka” kod popularnosti Sare Landry i Johna Summita, tako da sam odlučio poslušati po sat vremena od svakog seta. Sara je svakako dostavila energičan set u kojemu su svi prisutni jako uživali, dok je kod mene probudila pitanje – gdje je granica između hard techna, hard dancea i hardstylea. Četvrta večer je bila zaključena s Johnom Summitom, koji iako ima u pravilu nešto komercijalniji zvuk, za Sonus se pošteno pripremio te je svoje hitove ostavio za posljednih 7-8 minuta seta kao “točku na i”.

@klubskascena Spoj klasike i elektronike pod palicom @Indira Paganotto u #KalypsoZrce ♬ original sound – Klubska Scena

Večeras je na rasporedu, poslijedni peti dan Sonusa koji će biti zaključen uz Ricarda Villalobosa, Vintage Culturea, Adama Beyera, Dax J-a, Ellen Allien i druge. Ulaznice su u pretprodaji rasprodane, ali su dostupne na ulazu u festival.

umek desk
pvd mobi
Baš kao što su gabber i hardcore preuzeli Nizozemsku (a potom i svijet) 1990-ih, a trance 2000-ih, hard techno je sada u porastu.
pvd mobi
Baš kao što su gabber i hardcore preuzeli Nizozemsku (a potom i svijet) 1990-ih, a trance 2000-ih, hard techno je sada u porastu.