Skip to main content
  • 11.08.2024.

Outlook Origins: Sound system kultura i teške bass linije okupirale Tisno

Još jedno izdanje Outlook Originsa podsjetilo je sve prisutne na ogroman utjecaj koji je britanska bass glazba imala na razvoj glazbene scene općenito

Piše: 

Naslovna foto

Instagram @shotbytia, @georgeverinderr, @valentinefilm, @garmsandsets

Grime, Garage, Afrobeats, Hip Hop, Reggae, Dub, Jungle i Drum & Bass samo su neki od žanrova koji su održavali plesnu atmosferu do ranih jutarnjih sati. Kroz pet dana, od 25. do 29. srpnja u Garden Resortu kod Tisnog utaborila se ambasada UK bass zvuka. Od samih pionira poput nedavno preminulog DJ Randalla (RIP), koji su bili dio kulture u njenim samim začetcima, do onih mlađih, tek kasnije priznatih producenata i DJ-a poput mladog ali nezaustavljivog Tim Reapera.

Foto Instagram @shotbytia, @georgeverinderr, @valentinefilm, @garmsandsets

S četiri pozornice, zasebnim boat partyima i after partyima u klubu Barbarella, Outlook Origins je uspio ugostiti preko 240 izvođača te time pružiti raznovrsnost zvuka i dinamičnu atmosferu.

Prvi je dan započeo već u ozbiljnom tonu s pregršt poznatih izvođača koji su svojim nastupima uvjerili sve posjetioce kako ih čeka nezaboravnih pet dana vrhunske zabave. Koncept cijelog festivala zasnovan je na različitim izdavačkim kućama čiji su izvođači orkestrirali muzikom. Zastupljeno je dvadesetak record labela koji su svojim specifičnim zvukom svaku noć činili posebnom, pa su tako prvi na redu bili ‘Locked on Records’ koji su vodili glavnu riječ na main stageu.

Ova izdavačka kuća sa skoro trideset godina iskustva pružila je publici UK garage i grime zvuk kakav priliči svakoj ozbiljnijom engleskoj grupi. Nastupi Interplanatary Criminala, Soul Mass Transit Systema, Introspekta B2B Ollie Ranta doveli su nezamislivu plesnu energiju na podij koju je publika prihvatila već na prve taktove.

Foto Instagram @shotbytia, @georgeverinderr, @valentinefilm, @garmsandsets

U isto vrijeme na plaži su prezentirana dva druga record labela, EQ 50 i Rupture. Svojim jungle breakovima i nastupima Tim Reapera, Double Oa i J:Kenza rame uz rame s mnogim drugim izvođačima još su jednom potvrdili koliko džungla može biti masivna, čak i u Tisnom na hrvatskoj obali.

Olive groove stage preuzeo je Mode London, jedan od vodećih online radija u Londonu koji su predstavili svoj zvuk nastupima Ob-Servera, Spookya, Drimea, Logana i Jammz & Duppya. Nakon njih su uslijedili izvođači ‘Wheel & Deal Recordsa’ među kojima su se svakako istaknuli vodeći britanski MC Flowdan u pratnji DJ Karnagea s dinamikom koja je zarazila publiku.

Drugi dan festivala započeo je sa standardnom dalmatinskom žegom kojoj se može kontrirati jedino hladim pićem i jakim bassevima. Na beach stageu su već u popodnevnim satima krenuli s prigodnim programom ‘Brighter Days Fammily’ nakon čijih su izvođača uslijedili No_One s nastupima Bushbbya, Brown Excellencea, Toumba b2b Nick Leona i Bitter Babea.

Foto Instagram @shotbytia, @georgeverinderr, @valentinefilm, @garmsandsets

Main stage se tresao uz zvukove ‘Alternate’ izdavačke kuće koja je ugostila nezaboravne nastupe Mungo’s Hi-Fia uz pratnju legendarnog MC-a Charlie Pija s reggae i dub prizvukom te 4AM Krua koji su svojim live nastupom oduševili publiku i doveli nezaustavljivu plesnu energiju drum & bassa.

Olive Grove stage ugostio je ‘Star Warz X Flexout Audio X Overview’ kombinaciju koja je svojim dominantnim prizvukom drum & bassa držala visoku temperaturu na plesnom podiju sve do zatvaranja u 2 ujutro. Tada se cijeli afterparty selio u obližnji klub ‘Barbarellas’ gdje su preuzeli Pineapple Records s nastupima Amy Kisnorbo b2b Sir Hissa, Introspekta, Sam Binge b2b Bianca Obliviona i Nikki Nair b2b Thys. Ovo je ujedno bio i prvi dan za boat partye gdje su muzikom kormilarili Mungos Hi-Fi & Brighter Days, Flexout VS Overview i Rupture VS EQ50. Drugi je dan sveukupno završio u odličnoj atmosferi koja nije napuštala Garden Resort još iduća tri dana.

Foto Instagram @shotbytia, @georgeverinderr, @valentinefilm, @garmsandsets

U subotu su već nešto malo poslije podneva krenuli isplovljavati party brodovi nošeni valovima teške bass glazbe, ovaj put su za plovidbu po niskim frekvencijama bili zaduženi ‘Locked on Records X Music Sphere’, ‘No_One’ i ‘Wheel & Deal Records’. Istovremeno su na Beach stageu sve one koji su odlučili ostati na kopnu zabavljali ‘Percy Mingle X Kyso Sound’ s pregršt izvođača među kojima se očekivano istaknuo Sully sa svojom jungle selekcijom u koju je ovaj put unio i dašak rollera kako bi zapaprio i tako već uzavrelu atmosferu na podiju. Nakon njih je uslijedila izdavačka kuća ‘White Peach Records’ s nastupima 207a, Glume & Phossa, Ourmana, Zha, Moreofusa i Opusa.

Olive Grove Stage je ove noći bio ukrašen garage zvukom gotovo cijelu noć, što je i bilo za očekivati s obzirom na to da je ‘Ghost of Garage’ record label preuzeo ovu pozornicu kroz cijelu noć i donio jedne od najpoznatijih predstavnike garage kulture poput danskog producenta Main Phasea, Skeptica i Oppidana.

Foto Instagram @shotbytia, @georgeverinderr, @valentinefilm, @garmsandsets

Main stage je ovoga puta bio pod okriljem ‘Da Metal Messiah’ record labela koji je zvukom mamio plesne pokrete svih prisutnih. Nakon nastupa Bakeya uz pratnju Capo Leea i Slimzeea s President T-jem, finale večeri su odradili gotovo nezamislivo. Neffa-T b2b Grandmixxer uz pratnju čak četiri MC-ja (Flowdan, Logan, Manga i Kibo) uspjeli su ostvariti zaraznu i dinamičnu energiju kojoj se publika samo mogla pridružiti i uživati u njihovim igrama riječi i beata.

Subotnji je afterparty svojim line upom podsjećao više na jedan od ranih engleskih raveova nego na Outlookovo petnaesto izdanje. Scenu je preuzela ‘Metalheadz’ izdavačka kuća koju je davne 1994. osnovao svjetski poznati producent i DJ, Goldie. Diverge, Randall uz pratnju GQa, DJ Storm, Dillinja, Benny, SP:MC, Docc Scott i Ant TC1 imena su koja su do ranih jutarnjih sati držala klub odmornim i spremnim na sve divlje jungle i drum & bass ritmove.

Foto Instagram @shotbytia, @georgeverinderr, @valentinefilm, @garmsandsets

Nedjeljno je jutro prošlo nezapaženo, što zbog cijelonoćnog plesanja, što zbog ranog početka festivalskog programa. Sada već uigrani i na radnoj temperaturi, svakome je bilo jasno kako na ovome festivalu nema previše odmora upravo zbog izvrsnih izvođača koji neumorno svaki dan pružaju nova nezaboravna glazbena iskustva.

‘Femme Bass Mafia’ je preuzela Beach stage već rano poslijepodne te su publiku rasplesale Yungfya b2b Formella, Marie Midori, Mi-El, Dangermami b2b MSJY i Darwin uz pratnju Foxa. Nakon njih stage su preuzeli ‘Ilian Tape’, braća Zenker osnovali su ovaj label još 2007. godine i od tada broje izvođače iz cijelog svijeta sa specifičnim break ritmovima umiješanim u elektro glazbu. Stenny, Re:Ni b2b Mia Koden, Zenker Brothers i Skee Mask svojim su dinamičnim ritmovima održavali plesnu atmosferu na vrhuncu sve do završetka programa.

Foto Instagram @shotbytia, @georgeverinderr, @valentinefilm, @garmsandsets

Main stage je  u nedjelju poprimio liquidasti šarm kojim su se koristili izvođači s ‘Carbon’ etikete. Svakako je publiku očarao set DRS-a, kao i Lenzmana uz pratnju Foxa, dok su finale odvrtili Jubei b2b Breakage uz pratnju SP:MCa. Iako ovoga puta u lakšim notama, odlična kvaliteta soundsystema donijela je dozu emocije i plesa na Outlook Originsu.

Olive Grove stage preuzeli su ‘Juan Forte’ s pregršt dobrih izvođača poput Sub Basicsa, Fearless Dreada, Leftlowa i Truanta uz pratnju Jianboa; da bi finalno završili svoju rezidenciju s nastupom Juan Forte All Stars b5b gdje su svi zajedno prenijeli svoju jedinstvenu energiju publici. Nakon njih su priču nastavili ‘SSBB X BFR’ među kojima se najviše istaknuo nastup nu-jungle DJ-eva Samurai Breaksa b2b THYS sa svojim energičnim i brzim breakovima.

Foto Instagram @shotbytia, @georgeverinderr, @valentinefilm, @garmsandsets

After u Barbarellasu su preuzeli HVYWGHT s deset izvođača među kojima su se uvjerljivo istaknuli Neffa-T uz pratnju Jammza te Tim Reaper b2b Sully uz pratnju Blackeye MC-a. Svakako još jedna nezaboravna noć puna break beatova, teških basseva i razuzdanog plesanja.

Ponedjeljak je ujedno bio i dan kada su na scenu izašli i hrvatski selektori u želji da doprinesu festivalu

Posljednji je dan festivala prošao  u nešto mirnijem tonu, uglavnom s prevladavajućim zvukom reggae duba, dubstepa i eksperimentalnog zvuka drum & bassa. Nakon četverodnevne zabave peti dan je sigurno doveo sve posjetioce u mirnu luku laganijih ritmova dajući svima do znanja kako smo ušli u završnicu još jednog uspješnog Outlooka. Ponedjeljak je ujedno bio i dan kada su na scenu izašli i hrvatski selektori u želji da doprinesu festivalu.

Foto Instagram @shotbytia, @georgeverinderr, @valentinefilm, @garmsandsets

Boat partye je ovoga puta preuzela ekipa iz globalne underground dance zajednice Keep Hush, nakon kojih su kormilo preuzeli Tekkerz, Subdub, Ilian Tape, Super Sonic Boaty Big Fat Banger Rave i The North Quarter.

Beach Stage je kroz cijeli dan širio reggae i dub prizvuke koje su omogućili Club Djembe i Subdub. Svakako valja spomenuti hrvatske dub predstavnike, Dr. Obi Meets Anja G, Sista Tena & Roo T koji su prezentirali većinski stranoj publici svoj zvuk i domaću reggae dub scenu. Poslije njih pozornicu su preuzeli svjetski poznati Soundsystem reggae kolektiv Channel One koji su na sceni još od davne 1979. godine. Atmosfera velikog reggae party nije jenjavala niti nakon njih kada su pozornicu preuzele također reggae zvijezde Iration Steppas uz pratnju Horsemana i O.B.F uz pratnju Charlie P & SR Wilsona.

Foto Instagram @shotbytia, @georgeverinderr, @valentinefilm, @garmsandsets

Mainstage se zaogrnuo u duboke i teške dubstep vibracije gdje su sve do pet ujutro muzikom orkestrirali izvođači pod ‘Deep Medi’ etiketom. Dub Athlete, Lotu, Commodo, Sir Spyro ft. Jammz, Hamdi, Joker ft. Crazy D, Mala ft. SGT Pokes i Kode 9 svojim su teškim i tvrdim vibracijama držali publiku na nogama sve do zore, glazbom vodeći sve prisutne kroz podzemne tunele Tisna.

Olive Grove nosio je ipak nešto eksperimentalniji zvuk, pogotovo za vrijeme rezidencije ‘Exit Recordsa’, kada su Addison groove b2b Darwin, Itoa b2b Fixate ft. SP:MC i Kid Drama ft. SP:MC donijeli u potpunosti drugačiji zvuk drum & bassa praćen neočekivanim sekcijama i frekvencijama koje su nosile publiku do zore.

The Cove, kao četvrti stage kroz cijeli je festival ugostio neke manje etablirane izvođače koji su svojim nastupima u nešto privatnijoj atmosferi i dalje održavali neprekidnu zabavu kroz cjelodnevni program. Moramo svakako spomenuti predstavnika riječke drum & bass scene, Boogiea koji je svojim setom u ponedjeljak pošteno testirao mogućnosti zvučnih membrana i rasplesao sve prisutne.

Pet dana zabave u kojima se Tisno Garden Resort pretvorio u UK utvrdu s ponešto domaćih posjetitelja, dovelo je jedinstvenu kulturu i iskustvo u Hrvatsku. Iako možda još nedovoljno razvijena kod nas, bass glazba svakako prodire sve jače u svijet i ulazi u komercijalne okvire, a na valu novog populariziranja ovakve vrste zvuka Hrvatska je također odigrala svoju neprekidnu ulogu kao i posljednjih 15 godina koliko Outlook postoji i promovira sound system kulturu i sve ostalo što dolazi uz nju.

pvd desk
fscope umek
Amapiano je rođen na ulicama Južnoafričke Republike u gradovima kao što su Soweto, Alexandra i Victoria – koji imaju bogatu povijest rasne nepravde, pobuna, duhovnosti, radosti i južnoafričkog ponosa, a sve to utjelovljeno je u zvuku ovog žanra.
fscope umek
Amapiano je rođen na ulicama Južnoafričke Republike u gradovima kao što su Soweto, Alexandra i Victoria – koji imaju bogatu povijest rasne nepravde, pobuna, duhovnosti, radosti i južnoafričkog ponosa, a sve to utjelovljeno je u zvuku ovog žanra.