Skip to main content
  • 9.09.2024.

Zatvaranje Paraolimpijskih igara za pamćenje uz 24 elektronička imena predvođena Jean-Michel Jarreom

Olimpijsko ljeto u Parizu kulminiralo je velikim partyjem na zatvaranju Paraolimpijade.

Piše: 

Spektakularnom trosatnom ceremonijom zatvorene su ljetne Paraolimpijske igre u Parizu. Posljednjih sat vremena završne ceremonije je bilo u znaku francuske elektroničke glazbe i njene bogati povijesti, sadašnjosti i budućnosti.

Program zatvaranja Paraolimpijskih igara na pariškom Stade de France stadionu okupio je 24 zvjezdana elektronička imena predvođena Jean-Michel Jarreom. Uz pionira elektroničke glazbe nastupila su još neka dobro poznata imena kao što su Busy P, Kavinsky, Kiddy Smile, Kittin, Kungs, Martin Solveig, Ofenbach i drugi.

Tko je od legendarnih francuskih elektroničkih umjetnika još falio?

Za vrijeme trajanja ceremonije zatvaranja Paraolimpijskih igara u Parizu, na internetu su se pojavile diskusije da je na zvjezdanoj postavi elektroničkih umjetnika izostavljeno nekoliko važnih imena poput Bob Sinclara, Daft Punka, Davida Guetta ili pak Laurenta Garniera.

Od prije je već poznato da je Daft Punk odbio pozivnicu za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu, izostanak Davida Guette možemo povezati s njegovim javnim frustracijama te izjavama umjetničkog direktora ceremonija Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu. No, što se tiče Bob Sinclara ili pak Laurenta Garniera nema dostupnih informacija o tome jesu li bili pozvani ili ne, ali jedno je sigurno oni se trenutno nalaze na drugim kontinentima u sklopu svojih turneja. Sinclar je ovog vikenda imao nastupe na zapadnoj obali Sjedinjenih Američkih Država, dok je Garnier nastupao u Maroku.

Pariz se oprostio od breakdancinga na igrama

Uz elektroničku glazbu, na zatvaranju Paraolimpijskih igara u Parizu je bila uključena i breakdance točka. Olimpijska disciplina koja je ovog ljeta imala svoju premijeru se neće vratiti u Los Angelesu za četiri godine, ali se zato od nje Pariz oprostio u stilu. Plesna točka je trajala 6 minuta, za beatove je bio zadužen Cut Killer, a brojni talentirani francuski breakdanceri s invaliditetom su preuzeli pozornicu na Stade de Franceu i pružili pravi show.

Umjetnički direktor ceremonija Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Parizu, Thomas Jolly objasnio je kako zatvaranje igara ima za cilj pomaknuti umjetničke granice, slaviti rave kulturu te s velikim partyjem završiti uzbudljivo sportsko ljeto: “Ideja je bila završiti Olimpijsko ljeto s velikom feštom koja će spriječiti suze onih koji bi možda rekli – kvrago, sve je gotovo. Zato, smo mi napravili zabavu i onda tek od ponedjeljka možemo biti pomalo tužni jer je sve gotovo.

Iako nije bilo Daft Punka, Martin Solveig je prepustio DJ pult na samom finišu ceremonije francuskom paraolimpijcu da zavrti posljednju traku, a to je bila “One More Time” s kojom se aktivirao spektakularni vatromet na stadionu. Kompletnu ceremoniju zatvaranja Paraolimpijskih igara u Parizu možete pogledati na YouTubeu, a raspored nastupa i set listu možete provjeriti ovdje.

umek desk
fscope umek
ATB otkriva priču o nastanku svoje debitantske trake sa zaraznom trance melodijom koja mu je promjenila cijeli život.
fscope umek
ATB otkriva priču o nastanku svoje debitantske trake sa zaraznom trance melodijom koja mu je promjenila cijeli život.