Skip to main content
  • Kevin Saunderson
  • 10.10.2010.

25 godina Detroit Techna u Splitu

Split se budi 16. listopada gostovanjem Kevina Saundersona i proslavom 25 godina Detroit techno glazbe. Na partyu sviraju još Toni Juranović, Pille i Miro. O radu i postignuću Kevina te njegovom utjecaju na čitavi house i techno pokret čitajte u nastavku.

Piše: 

Naslovna foto

Kevin Saunderson

Kevin Saunderson (također poznat kao Master Reese, E-dancer, Reese Project, Tronik House, Essaray, Inner City, itd.) je sa punim pravom prozvan legendom. Poznat je po cijelome svijetu kao jedan od trojice (Sveto Trojstvo) producenata / DJ-a začetnika techno & house glazbe iz Detroita. Zajedno, stvorili su novu vrstu muzike koja se velikom brzinom proširila po cijelome svijetu. Udružuje se sa svojim srednjo-školskim kolegama Mayom i Atkinsom (koji je u ono vrijeme bio nepoznat, ali je on taj koji je zapravo pomogao Kevinovoj karijeri da napokon krene uzlaznom putanjom). Veliki utjecaj na njegovo stvaralaštvo su imali glazbenici iz Europe, npr. Depeche Mode, Kraftwerk…

Njegovo najveće postignuće (do danas) je svakako projekt Inner City. 1987. Kevin, tada 22-godišnji student telekomunikacija se u isto vrijeme borio sa probojem na tržište sa KSM (label) i ispitima. Snimio je track, no pod hitno su mu trebali stihovi i jedan ženski vokal. Njegov prijatelj, house producent iz Chicaga Terry Baldwin mu je predložio mladu Paris Grey. Ona se složila te je Big Fun, jedna od underground himni, rođena. Nevjerojatno ali istinito, on je snimku pospremio i potpuno zaboravio na nju, sve dok ga nije pronašao Neil Rushton koji je posjetio Detroit kako bi napravio kompilaciju Techno – The New Dance Sound Of Detroit za Virgin Records. Big Fun je pušten u prodaju i kao single i postigao neočekivan uspijeh. Sljedeći single Good Life je prodajom prestigao prethodni single. Treći, Ain't Nobody Better je također postigao ogroman uspjeh. Kako to inaće ide, sljedeći korak je bio album Paradise koji je samo potvrdio uspjeh Inner Citya. Imali su oko dvanaest Top 40 hitova u UK i dva Top 20 albuma koje su prodali u više od 6 milijuna primjeraka. E-Dancer, njegov alter ego je u međuvremenu stvarao čist i jednostavan techno za publiku koja zna što želi. 14 godina nakon osnivanja, Kevin je ponovno svu svoju pažnju usmjerio prema KMSu te će nastaviti raditi ono što najbolje zna: stvarati čistu, nekrivotvorenu sreću na vinylu, a mi mu želimo da to čini zauvijek!

Vezani članci
“Došlo je vrijeme da predstavim svoj rad u legendarnom kupatilu.” napisala je talentirana slovenska DJ-ica i producentica na društvenim mrežama prije nego li je preuzela pult famoznog berlinskog podcasta.
“Došlo je vrijeme da predstavim svoj rad u legendarnom kupatilu.” napisala je talentirana slovenska DJ-ica i producentica na društvenim mrežama prije nego li je preuzela pult famoznog berlinskog podcasta.