Skip to main content
  • 20.10.2024.

65 noćnih klubova u Velikoj Britaniji zatvoreno je 2024. u “krizi bez presedana” za noćni život

Tri mjesta su nestajala svaki tjedan tijekom prošle godine, a stopa zatvaranja se povećavala

Piše: 

U 2024. dosad je zatvoreno 65 noćnih klubova u Velikoj Britaniji, a Udruga noćne industrije (NTIA) pozvala je hitnu, ciljanu potporu Vlade kako bi se pomoglo u “krizi bez presedana”. U četiri godine do lipnja 2024. britanska mjesta i gradovi navodno su izgubili ukupno 480 klubova, u prosjeku 10 mjesečno ili dva tjedno.

2023. bila je najgora godina u povijesti kada je riječ o zatvaranjima, sa 125 lokalnih klubova koji su nestali

Dok se neki prostori nikad nisu oporavili od zabrane rada povezane s pandemijom, stopa zatvaranja prostora i dalje raste. 2023. bila je najgora godina u povijesti kada je riječ o zatvaranjima, sa 125 lokalnih klubova koji su nestali.

NTIA sada traži od kancelarke Velike Britanije da poduzme mjere i produži olakšice za poslovne stope u jesenskom proračunu. Organizacija koja predstavlja barove, pubove i noćne klubove, također je ponovila potrebu za podrškom pop-up događajima, festivalima i drugim privremenim kulturnim inicijativama. Kampanja za smanjenje stope PDV-a za prodaju karata na 10%, što bi pogodovalo i stalnim i prolaznijim poslovima, također je dobila zamah ove godine. Međutim, ni bivša konzervativna ni sadašnja laburistička vlada nisu intervenirale.

Sektor noćnih klubova i plesne glazbe suočava se s krizom bez presedana. Od lipnja 2020. gubimo dva noćna kluba svaki tjedan, no u posljednjih šest mjeseci to je eskaliralo na tri tjedno. Ovaj brzi pad je poguban za naše gospodarstvo, kulturu i zajednice,” rekao je Michael Kill, izvršni direktor NTIA-e. “Unatoč doprinosu milijunima u porezima, opterećeni smo rastućim troškovima i nedostatkom osnovnih javnih usluga, piše Martin Guttridge-Hewitt za DJ Mag.

Ova mjesta nisu samo mjesta za ples; oni su vitalni prostori za zajednicu i kreativnost

Kasnonoćni prijevoz je nepouzdan, policija je rijetka, a prostori su prisiljeni trošiti na sigurnost i čišćenje—usluge koje bi se trebale pružati javnosti“, nastavio je. “Osim toga, birokratski sustavi oko licenciranja i planiranja nedosljedni su i definitivno ne pogoduju rastu, opterećujući nas u svakom trenutku.”

“Naš sektor se tretira kao naknadna misao, ali on podržava radna mjesta, turizam i ugostiteljstvo”, dodao je Kill. “Ova mjesta nisu samo mjesta za ples; oni su vitalni prostori za zajednicu i kreativnost. Bez hitne vladine intervencije, riskiramo gubitak ključnog dijela kulturnog identiteta Velike Britanije u plesnoj glazbi. Trebamo hitnu akciju kako bismo spriječili daljnja zatvaranja“.

kruder web
hall mob
San Francisco je bio epicentar američke rave scene, koji je svjedočio legendarnim zabavama početkom 90-ih.
kruder
San Francisco je bio epicentar američke rave scene, koji je svjedočio legendarnim zabavama početkom 90-ih.