Skip to main content
  • alt
  • 15.05.2014.

Beatportov obračun s varalicama

Nije se lako probiti u današnjoj glazbenoj industriji, neovisno o stilu ili žanru, te se nerijetko pribjegne sumnjivim djelatnostima među kojima je i lažno pumpanje trake na ljestvicama s čime pak se odlučio obračunati Beatport.

 
Tako je ovih dana na Beatportovu blogu osvanula vijest naziva Varanje: cijena i posljedice, a koju mi u potpunosti prenosimo.
 
Povijest glazbe puna je varalica koji traže prečicu do slave. Payola, MySpace botovi, lažni lajkovi, fantomska sviranja, plaćeni sljedbenici tek su neka od sredstava varanja. Kao i svaka druga digitalna platforma, i mi smo svjedočili varanju – producenti i labelovi koji nabrijavaju svoje brojke prodanih primjeraka kako bi se mogli hvalisati s prvim mjestom na našoj ljestvici.
 
Laska nam što imamo toliki utjecaj na čiju karijeru jer upravo to nas i tjera da učinimo sve što je u našoj moći da DJ-evi koji zaslužuju pažnju tu istu i dobe. To zahtijeva stalni oprez, inovativnost i komunikaciju. Proteklih godina zamijetili smo porast servisa koji nude pumpanje trake na Beatportovoj ljestvici za određenu cijenu.
 
Upravo zato svakog dana tražimo anomalije u našim ljestvicama. Razvili smo tehnologiju  koja spriječava pokušaje varanja i stalno je nadograđujemo. Kada pronađemo lažno napumpane brojke neke trake, uklanjamo je iz prodaje i tako ćemo i dalje raditi. Sljedeći je korak potpuno uklanjanje producenta ili labela. I ne blefiramo.
 
Koliko god nas to rastuživalo, još nas više ljuti. Ako vas mami pumpanje trake, zapitajte se o cijeni toga. Ne mislimo na novčanu vrijednost već  kakvu će cijeni platiti vaša karijera, vaš ugled i vaša duša. Prvo, ako lažirate popularnost trake, pljačkate nekoga tko je to mjesto na ljestvici zaista zaslužio. To nije tek varanje. Vi kradete. Vi lažete. Uzimate si lažne zasluge za nešto što niste zavrijedili i time štetite drugome.
 
Drugo, pumpanje rijetko pali. Ima nekoliko očitih čimbenika po kojima prepoznajemo varalicu. Varalački servisi pričaju lovačke priče koje progutaju samo očajnici, a novac potrošen na pumpanje uglavnom je novac bačen u vjetar. Treće, možda vas ulove. Nema ničeg goreg negoli kad vas zajednica ulovi u varanju. Da li zaista želite zamijeniti kratkotrajan uspjeh za doživotnu sramotu?Varanje je destruktivan porok. Uspjeh postignut legitimno daleko je slađi od ikoje prečice ma koliko god ona bila primamljiva. One koji varaju promatramo i to ne samo mi već cijela zajednica.
 
halloween boog desk
sven mob
Vezani članci
San Francisco je bio epicentar američke rave scene, koji je svjedočio legendarnim zabavama početkom 90-ih.
hall mob
San Francisco je bio epicentar američke rave scene, koji je svjedočio legendarnim zabavama početkom 90-ih.