Skip to main content
  • 17.09.2024.

Berlin ostaje bez još jednog znamenitog kluba. Nakon 22 godine rada zatvara se Watergate

Gentrifikacija u Berlinu se uveliko nastavlja te nedugo nakon najave zatvaranja Wilde Renatea, stigla je nova tužna vijest.

Piše: 

Legendarni berlinski klub Watergate zatvorit će se krajem 2024. godine, potvrđeno je u objavi na društvenim mrežama. Nakon 22 godine, ekipa koji vodi klub na Falckensteinstrasseu donijela je odluku o zatvaranju zbog financijskih razloga. Prema predstavnicima kluba, troškovi održavanja postali su jednostavno preveliki.

Nažalost, stvarnosti inflacije, energetske krize, općenito rastućih troškova i, ne najmanje važno, visoke najamnine za ovu prekrasnu lokaciju u srcu grada, na Oberbaumbrücke uz rijeku Spree, sustigli su nas.” rekao je suosnivač Ulrich Wombacher te nastavio: “Suočeni smo s ogromnim financijskim pritiskom, što nas je na kraju dovelo do odluke da ne produžimo najam kluba.

Wombacher je također naveo sve veću popularnost većih događanja i festivala kao čimbenik zatvaranja. “Klub poput Watergatea temelji se na izvornoj ideji kluba kao ključnog mjesta za čitavu glazbenu generaciju.” te dodaje: “Sada, kada vidimo da stvari idu u drugom smjeru, vrijeme je da napravimo ovaj posljednji korak. Nastaviti bezglavo, bez smisla i razloga, te riskirati nekontrolirani financijski pad, za nas nije opcija. Odlučili smo se povući dok još imamo kontrolu i napustiti pozornicu s dostojanstvom.

Watergate sprema oproštaji program, koji će trajati od njegovog rođendana u listopadu do samog zatvaranja za koji točan datum još nije potvrđen. Tijekom jeseni će u programu sudjelovati Charlotte de Witte, Sven Väth, Richie Hawtin, Marlon Hoffstadt, Kerri Chandler i drugi, a održat će se i poznate večeri poput Multisex, Mala Junta, Club Heartbroken i New Kids on Acid, omiljene minimal večer povezane s Zipom i Ricardom Villalobosom.

Watergate su u listopadu 2002. godine osnovali Ulrich Wombacher, Steffen Hack i Niklas Eichstädt, a klub se smatra jednom od najpoznatijih institucija noćnog života u Berlinu. Povodom 10. rođendana kluba, snimljen je i dokumentarni film. 2015. godine, legendarni berlinski klub je posjetio i Hrvatsku, kada su u dubrovačkim Lazaretima u sklopu “Watergates Goes Croatia” priredili nekoliko partyja.

Iako će se fizički prostor Watergatea zatvoriti, izdavačka kuća Watergate Records i sami brend nastavit će postojati.

umek desk
pvd mobi
Amapiano je rođen na ulicama Južnoafričke Republike u gradovima kao što su Soweto, Alexandra i Victoria – koji imaju bogatu povijest rasne nepravde, pobuna, duhovnosti, radosti i južnoafričkog ponosa, a sve to utjelovljeno je u zvuku ovog žanra.
fscope umek
Amapiano je rođen na ulicama Južnoafričke Republike u gradovima kao što su Soweto, Alexandra i Victoria – koji imaju bogatu povijest rasne nepravde, pobuna, duhovnosti, radosti i južnoafričkog ponosa, a sve to utjelovljeno je u zvuku ovog žanra.