Skip to main content
  • 8.08.2024.

David Morales večeras slavi rođendan u Aurori: “Dobra interakcija s publikom je spiritualni seks”

Moralesovi nastupi ljeti u primoštenskoj Aurori postali su “mit”, posebno od početka ovog tisućljeća kada je odvrtio neke nezaboravne setove

Piše: 

Naslovna foto

arhivska fotografija

David Morales – DJ, producent, remikser i vlasnik Grammya za rad s Frankijem Knucklesom tvrdi i dan danas “bio je jedan od najboljih trenutaka i najvećih utjecaja u životu“.

Uoči večerašnjeg nastupa u Aurori gdje će proslaviti rođendan i odvrtiti do jutra, izdvojili smo najbolje iz njegovih intervjua na našem portalu. Za Warm Up je zadužen Bakula jr. Ulaznice za nastup Moralesa možete uzeti na Adriaticketu, ili večeras na blagajni kluba.

Kako je bilo raditi s Frankiem Knucklesom?

Rad s Frankiem je bio jedan od najboljih trenutaka i najvećih utjecaja u mom životu. Zajedno smo stvarali magiju u studiju i i zvan njega. Zajedno smo stvorili i fenomenalan brand DEF MIX.

Toliko dugo ste na sceni, što vas još drži motiviranim za nastupe, turneje, studio i produkciju?

Jednostavno ovo je cijeli moj život i volim ga. Nikad nisam ovo radio da budem poznat, već jer volim glazbu tako da me to drži aktivnim DJ-om već 50 godina!

Često znate spomenuti da niste fan kratkih setova…?

Dolazim iz vremena kada je DJ svirao cijelu noć, što znači da si morao imati glazbe i biti spreman za set od 6 do 8 sati. To je jedini način da se eksperimentira i ispriča priča.

Miljenik ste publike “stare garde” hrvatske elektroničke scene, ali i cijele regije. Imate li možda neko sjećanje, anegdotu kada ste vamo nastupali među prvim putevima?

Volim Hrvatsku i nastupati u njoj! Prvi put sam svirao odmah nakon vašeg rata, tada klubovi nisu praktički ni radili. Gaža je bila na otvorenom sa sound systemom kojeg su doveli samo radi mene. Nakon toga sam 10 godina nastupao u Primoštenu u Aurori gdje mi je bilo odlično. Vrhunski razglas, setovi od 8-9 sati i nekoliko tisuća partijanera na jednom mjestu gdje je house zvuk samo bio bitan. Odlična vremena su bila to na kraju 90-ih, početkom 00-ih.

Top 10 Moralesovih remiksa:

  1. De La Soul – A Roller Skating Jam Named “Saturdays”

Moralesova interpretacija hip-hop trija De La Soul, obrada stvari s njihovog najuspješnijeg albuma.

  1. Luciano – Esperanza

Novija i na momente nešto mračnija interpretacija kultnog hita kojeg je Morales napravio s Lucianom.

  1. Sade – Shelter Me

Senzualnoj divi Morales je itekako dodao ritma.

  1. Mariah Carey – My All

Moralesove suradnje s Carey su bile vrlo intenzivne i bio ih je priličan broj. U ovom je slučaju David na njenu stvar dodao snažni bas i, kako je sam to opisao, napravio klasični klupski miks.

  1. Janet Jackson – Got Til It’s Gone

Remix kojeg je David napravio skupa sa svojim velikim prijateljem Frankiejem Knucklesom, s kojim je osnovao Def Records.

  1. Michael Jackson – Love Never Felt So Good

Morales je fan cijele obitelji Jackson, a upravo je ova Michaelova pjesma (objavljena posthumno) bila prva stvar koju je David prvu remixirao nakon što je umro Knuckles.

  1. Gloria Estefan – Oye Mi Canto

Inspirirala ga je i Gloria, pa je obradio cijeli niz njezinih pjesama.

  1. U2 – Discothèque

Ovako zvuče rock klasici u Moralesovom aranžmanu.

  1. Incognito – Always There

A ovako interpretira acid jazz klasike.

  1. Jennifer Paige – Crush (David Morales Club Mix)
pvd desk
fscope umek
Baš kao što su gabber i hardcore preuzeli Nizozemsku (a potom i svijet) 1990-ih, a trance 2000-ih, hard techno je sada u porastu.
pvd mobi
Baš kao što su gabber i hardcore preuzeli Nizozemsku (a potom i svijet) 1990-ih, a trance 2000-ih, hard techno je sada u porastu.