Skip to main content
  • 20.11.2008.

Festival filmova snimljenih mobitelom – Plavi zub

Poznato je da će se ovaj interesantan događaj održati u subotu, 6.12. (Kino Europa, Zagreb). 'Plavi zub' je prvi filmski festival u kojem mogu učestvovati doslovno svi, a jedini kriterij za prijavu na festival je da je autor film snimio mobilnim telefonom. Razvojem mobilne tehnologije, film kao medij postao je dostupan širokom krugu korisnika koji se učestalo izražavaju tim putem a široku publiku pronalaze na internet servisima poput popularnog Youtubea. Danas skoro svatko sa sobom u svakom trenutku nosi filmsku kameru.

Piše: 

Razvojem tehnologije multimedijalni alati obrade filma dolaze integrirani na PC-u ili Macu, tako da se filmom danas može baviti svatko, ne samo filmski ili TV profesionalci. Razvoj ove scene utjecao je i na akademske institucije da eksperimentiraju sa ovim tehnologijama. Plavi zub je kao festival zamišljen da na jednom mjestu poveže etablirane autore koji su se izrazili kroz ovakve medije i s druge strane amatere te da u zajedničkoj komunikaciji izmjene iskustva o novim filmskim medijima.

Na festivalu će se, u natjecateljskom dijelu, prikazati prijavljeni amaterski filmovi podiljeljeni u četiri  tematske kategorije:

    krivo je more / more then words (ljubavni)
    štefica cvek u raljama života / life is life (život)
    hajde da ludujemo / I don't feel like dancing (glazba)
    ima li pilota u avionu? / LOL (humor)

ali isto tako i radovi afirmiranih umjetnika u programu koji je izvan konkurencije. Na taj način dajemo priliku mladim autorima da se predstave publici ali isto tako i umjetnicima da pokažu kako doživljavaju nove medije.

Autori amateri mogu prijavljivati svoje radove do ponoći 1. prosinca  putem uploada na www.plavizub.com gdje se nalaze i opširnije informacije o pravilima sudjelovanja. Pristigle radove pregladati će naš žiri u sastavu Ana Hušman, Velimir Grgić, Kristijan Milić, Livio Badurina te izabrati najbolje koji ulaze u konkurenciju za nagrade u pojedinim tematskim kategorijama, ali isto tako i za Grand Prix nagradu. Grand Prix nagradu dodjeljuju Nokia i T Mobile, mobilni telefon NOKIA N96, tehnički možda najnapredniji telefon na tržištu koji će pobjedniku pružiti još veće mogućnosti snimanja filmova te SIMPA internet paket. Za ostale nagrade pobrinuti će se također Nokia i T-Mobile. Konačne pobjednike neće izabrati samo naš žiri već i publika festivala.

{snippet 1}

umek desk
pvd mobi
Vezani članci
Pogledajte nagrađivani dokumentarac o borbi Richieja Weeksa za prava nad svojom glazbenom diskografijom.
fscope umek
Pogledajte nagrađivani dokumentarac o borbi Richieja Weeksa za prava nad svojom glazbenom diskografijom.