Skip to main content
  • Ibiza
  • 24.08.2010.

Ibiza – idealno mjesto za stvaranje DJ karijere

Obećana zemlja Ibiza 25 godina poslije dolaska prvih DJ-a i organizacije prvih partya danas je mjesto gdje glazbenici ulaze u kuću slavnih.

Piše: 

Naslovna foto

Ibiza

Paul Oakenfold svirao je tamo na prvim partijima davne 1987.g. Danas je Ibiza nešto sasvim drugo. Kao gost odlično ćete se zabaviti. Džeparac koji morate ponijeti sa sobom ne bi trebao biti manji od 1000 € budući da su cijene pića i ulaznice paprene.

Gotovo ne postoji DJ na planeti koji uživa manju ili veću popularnost a da tamo nije zasvirao. Kvaliteta se odmah prepozna tvrdi naš izvor, ali nije sve u DJ-anju, jer danas Vas produkcija prodaje a onda kao DJ imate i posla. Ovog smo ljeta družili se sa mnogima od DJ-a u Hrvatskoj pa tako i doznali kakvi su im honorari na Ibizi za razliku od onih u HR. Rečeno nam je da posljednjih 10 godina Ibiza i klubovi uživaju veliku svjetsku popularnost. Imidž im je svima u samom svjetskom vrhu i praktički zasvirati pred publikom jednog od njih donosi glazbenicima bolji imidž i lakši proboj na svjetsko tržište.

Tako npr. svi glazbenici koji gostuju kod nas plaćeni su masno, a na Ibizi u Amnesiji, Pachi, Spaceu, Edenu, El Divinu ili DC10 klubu sviraju za vrlo male honorare. DJ koji u Hrvatskoj svira za 3000-4000 € na Ibizi će dobiti od 500-1000 €. Prednosti su svirka pred mnogobrojnom publikom, svim svjetskim menađerima, vlasnicima klubova, i izdavačkih kuća veliki je plus za njih same. Kada im se u biografiji može pročitati da su svirali u nekom klubu na Ibizi to je mamac za nove promotore, klubove ili festivale. Zato na Ibizu dolaze svi svirati bez obzira na honorar.

A mala Hrvatska i općenito Balkan gdje DJ-i ne mogu prodati ni jedan CD, kompilaciju a kamoli single, gdje je stopa nezaposlenosti, slab standard i skupa glazba rezultirala katastrofalnom prodajom njihovih nosača zvukova dovela je do toga da neke DJ-e ili producente naši klubovi plaćaju u zlatu. Sponzori još uvijek mogu prepoznati dobar događaj te pomoći da se svi troškovi pokriju ali pitanje je do kada će to tako biti.

To se nikad neće promjeniti, ili možda hoće kada jednog dana naša obala postane mala Ibiza? Papaya je snažno započela promovirati HR clubbing na svjetskom tržištu a to godinama pokušavaju Hacienda, Aurora, Byblos i mnogi drugi. Hoće li nam se posrećiti?

Uvijek se postavlja pitanje tko može uopće doći nadomak onome što su napravili na Ibizi. Fabulozna priča s IBIZE jedan je neopisiv moment koji se dogodio na planeti. SUMMER OF LOVE. To govore svi sudionici tog pokreta a i miljuni svjedoka svih nacionalnosti koji su bili dolje kao posjetitelji. Ni svjetska kriza, ni uprava na otoku ne može zaustaviti tu energiju. Dolje nema boja, rasa ni predrasuda. Vlada jedinstvo. Nema ograničenja kao ni glazbenih podjela (komercijalna i nekomercijalna glazba, underground i slično). Svira se sve. Zabava je na prvom mjestu a tek onda ostalo..

 

pvd desk
pvd mobi
Vezani članci
U dokumentarcu se diskutira o glazbenoj tehnologiji, povijesti house glazbe i ostalim relevanim društvenim i kulturnim temama.
pvd mobi
U dokumentarcu se diskutira o glazbenoj tehnologiji, povijesti house glazbe i ostalim relevanim društvenim i kulturnim temama.